Η σερβική Εκκλησία απορρίπτει την αναγνώριση ή την διαίρεση του Κοσόβου

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SPC) επανέλαβε την πάγια θέση της ότι το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και απέρριψε κατηγορηματικά κάθε αλλαγή του καθεστώτος της περιοχής. Κατά την εαρινή Αρχιερατική Σύνοδο, που ξεκίνησε πριν από μία εβδομάδα και βρίσκεται σε εξέλιξη, υποστηρίχθηκε ομόφωνα η θέση ότι «το Κόσοβο και Μετόχι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κυρίαρχου εδάφους της Δημοκρατίας της Σερβίας όπως ορίζεται στο σύνταγμα της Σερβίας και στο ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της σερβικής Εκκλησίας.

Η Σύνοδος απέρριψε κάθε λύση που θα προβλέπει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τού Κοσόβου ή την διαίρεση του, επισημαίνοντας ότι «κάτι τέτοιο θα οδηγούσε αναπόφευκτα στη μετανάστευση των περισσοτέρων από τους εναπομείναντες Σέρβους που ζουν στις περιοχές όπου αποτελούν πλειοψηφία οι Αλβανοί και θα προκαλούνταν ανυπολόγιστη ζημιά στην σερβική, πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά». Η Εκκλησία επισημαίνει ότι η θέση της αυτή δεν εκφράζει την άποψη για διατήρηση του καθεστώτος της «παγωμένης σύγκρουσης» που επικρατεί σήμερα αλλά προτρέπει σε διάλογο «για την συμφιλίωση των δύο εθνοτήτων που ζουν στην νότια σερβική επαρχία, το Κόσοβο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έγινε δεκτός στο Πατριαρχείο, όπου παρουσίασε στα μέλη της Συνόδου την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το ζήτημα του Κοσόβου.

Πηγή: amna.gr

Κονσόλα Αποσφαλμάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων