"Σεμνά και ταπεινά" ο "Πορθητής" βάζει μπρος τα τρυπάνια του

"Σεμνά και ταπεινά", ξεκινά σήμερα τις γεωτρήσης του ο "Πορθητής", σε σχετικά μικρή απόσταση από τις Τουρκικές ακτές, σε χαμηλό βάθος και εντός της Τουρκικής ΑΟΖ, καθώς το τουρκικό πλοίο αντιμετωπίζει πολλά τεχνικά προβλήματα.

Ανήμερα της επετείου ίδρυσης του τουρκικού κράτους, η Άγκυρα, έβγαλε στην Ανατολική Μεσόγειο τον "Πορθητή¨, λίγες μέρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ.

Σήμερα είναι η πρεμιέρα για το τουρκικό γεωτρύπανο καθώς, όπως έχει προαναγγελθεί και με σχετική NAVTEX, θα κάνει την πρώτη του γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκινώντας όμως από περιοχές εντός της τουρκικής ΑΟΖ. Επιπλέον η πρώτη γεώτρηση, κατά την οποία θα δοκιμαστούν οι δυνατότητες τόσο του γεωτρύπανου, όσο και του πληρώματος θα πραγματοποιηθεί στα ανοικτά της Αττάλειας πολύ κοντά στις νοτιοανατολικές ακτές της Τουρκίας, σε περιοχή χαμηλού βάθους.

Ο "Πορθητής" θα ξεκινήσει σήμερα την έρευνα και τις γεωτρήσεις στο πεδίο «Αλάνια-1», διαδικασία η οποία και θα ολοκληρωθεί στις 19 Απριλίου. Στο γεωτρύπανο θα παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης τα σκάφη SIEM LOUISA, SIEM SASHA και SIEM SOPHIE της Νορβηγίας.

Στο μεταξύ Ισραήλ και Κύπρος στέλνουν ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα

Σύμφωνα με το Κυπριακό ΥΠΑΜ από τις 29 Οκτωβρίου μέχρι την 01 Νοεμβρίου 2018 πραγματοποιούνται ασκήσεις μέσα στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.

Οι ασκήσεις διεξάγονται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτές συμμετέχουν επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF).

Κύπρος και Ισραήλ στέλνουν έτσι ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, με τα "Γεράκια" του Ισραήλ πάνω από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα, όπως φαίνεται από τον παρακάτω χάρτη, οι ασκήσεις θα λάβουν χώρα σε περιοχές που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία στήνει σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

Τον τελευταίο καιρό η Τουρκία προσπαθεί επισταμένως να στήσει σκηνικό έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο. Η κατάσταση στην περιοχή γύρω από την Κύπρο είναι αρκετά τεταμένη, μετά την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Barbaros της Τουρκίας για "έρευνες" που θα διαρκέσουν μήνες στην περιοχή.

Πέρα από την κόντρα με τις Ελληνικές ναυτικές δυνάμεις που επιτηρούν τις ενέργειες του Barbaros, η Άγκυρα βάζει στο στόχαστρο και τους Βρετανούς, καθώς με δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ αναφέρει ότι μαχητικά F16 της Τουρκίας, αναχαίτισαν βρετανικά μαχητικά που πετούσαν κοντά στο Barbaros, το οποίο πλέει ανοιχτά της κατεχόμενη Μόρφου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, τα μαχητικά α/φ F16 της Τουρκικής ΠΑ απογειώθηκαν από τη βάση Ιντσιρλίκ.

Πηγή:onalert.gr

Κονσόλα Αποσφαλμάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων