Διπλωματικές πηγές: Ελλάδα και Αλβανία δεν συζητούν περί συνόρων

Με μια κοφτή απάντηση σήμερα διπλωματικές πηγές διευκρινίζουν, ως προς τις αναφορές περί συνόρων του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα σε χθεσινή του συνέντευξη, ότι δεν συζητείται τέτοιο θέμα.

"Οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ' αυτών" τονίζουν οι πηγές του ΥΠΕΞ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν σχετικά ότι "στη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, η οποία υπογράφηκε στα Τίρανα στις 21.03.1996, τα δύο κράτη διακηρύσσουν το σεβασμό τους στην αρχή του απαραβίαστου των υφισταμένων συνόρων, και αναγνωρίζουν ότι η μεταξύ τους μεθόριος είναι μεθόριος ειρήνης και φιλίας".

Ράμα: "Συζητάμε με την Ελλάδα τα σύνορα"

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, προέβη σε μία δήλωση που δημιούργησε πολλά ερωτήματα. μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Vision Plus TV, για τις αντιδράσεις που διατυπώνονται σχετικά με την πρόταση για ενδεχόμενη τροποποίηση των συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην περιοχή.

"Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μην συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης" δήλωσε ο Ράμα, βάζοντας και την Ελλάδα στο "κάδρο" χωρών των δυτικών Βαλκανίων, που έχουν ζητήματα συνόρων.

Γ. Κουμουτσάκος για δηλώσεις Ράμα: Εγείρει μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή

Οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ΝΔ.

"Ο ισχυρισμός του κ. Ράμα ότι συζητά με την Ελλάδα ζήτημα συνόρων, το οποίο μάλιστα εντάσσει σε ευρύτερες συνοριακές αλλαγές στα Δυτικά Βαλκάνια, εγείρει μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή", τονίζει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος σχολιάζοντας τις τελευταίες δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού.

"Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μαξίμου περί του αντιθέτου -διαβεβαιώσεις που δόθηκαν μετά από ανάλογη αναφορά του κ. Τσίπρα- η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα: Πρώτον εάν συζητά με την Αλβανία τον επανακαθορισμό συνόρων. Και δεύτερον ποια θέση έχει έναντι των σκέψεων Ράμα για την αναδιάταξη των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή", αναφέρει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ.

Πηγή: capital.gr