Φορολογικό νομοσχέδιο: Μια καλή αρχή για την αγορά ακινήτων

Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί μία ευχάριστη εξέλιξη με σημαντικότερο το στοιχείο που αφορά την τακτοποίηση – νοικοκύρεμα των διατάξεων στην αγορά ακινήτων. Μπορεί κανείς να ασκήσει ποικιλοτρόπως κριτική σχετικά με το πόσες φοροελαφρύνσεις προβλέπονται και ποιους αφορούν. Ωστόσο δεν θα πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι πρόκειται κατ' ουσίαν για τον πρώτο προϋπολογισμό μετά από μία μακρά και δύσκολη περίοδο μνημονιακών δεσμεύσεων, που περιλαμβάνει όχι μόνο φοροελαφρύνσεις αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές διευκολύνοντας τις συναλλαγές στην αγορά ακινήτων.

Αδιαμφισβήτητα λοιπόν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που έρχεται ως αποτέλεσμα μίας συντονισμένης προσπάθειας να μπει σε τάξη μία δαιδαλώδη κατάσταση που επικρατούσε στην αγορά ακινήτων, εισάγοντας συγκεκριμένες διατάξεις απλοποίησης, διευκόλυνσης και ψηφιοποίησης εγγράφων και διαδικασιών.

Ειδικότερα, η αναστολή για 3 χρόνια του φόρου υπεραξίας και του ΦΠΑ για τα νεόδμητα ακίνητα αποτελεί θετική εξέλιξη, που όχι μόνο δίνει ώθηση και αναπτυξιακή ανάσα στην αγορά ακινήτων αλλά συνάμα είναι και προς τη θετική κατεύθυνση όσον αφορά την επιτάχυνση των διαδικασιών πώλησης και αγοράς ενός ακινήτου.

Επίσης το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει επιτέλους τη διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών μικρού ύψους. Για παράδειγμα μέχρι τώρα αν όφειλε κάποιος έστω και 2 ευρώ θα έπρεπε να πάει στη ΔΟΥ να εκδώσει φορολογική ενημερότητα προκειμένου να προχωρήσει σε μία συναλλαγή.

Η χορήγηση επιτέλους πιστοποιητικού για μεταβίβαση ακινήτου χωρίς να έχει προηγηθεί η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ΕΝΦΙΑ αλλά με παρακράτηση από το τίμημα της αγοραπωλησίας του συνόλου της οφειλής είναι ακόμα μία διάταξη – τομή, που όχι δίνει σε πολίτες πρόσβαση και πάλι στην αγορά μετά από τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων αλλά διευκολύνει και τις διαδικασίες και για το συμβολαιογραφικό κλάδο.

Ένα ακόμα κρίσιμο θέμα, που τακτοποιεί το φορολογικό νομοσχέδιο με σχετική διάταξη είναι οι ουσιαστικές ρυθμίσεις και απλοποιήσεις φορολογικών ελέγχων για την έκδοση πιστοποιητικών ΕΝΦΙΑ που χρησιμοποιούν οι συμβολαιογράφοι στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Στο νομοσχέδιο όμως υπάρχουν και σημαντικές διατάξεις που αφορούν την απλοποίηση των διαδικασιών στη φορολογία κεφαλαίου ενώ την ίδια ώρα η ψηφιοποίηση (ηλεκτρονική έκδοση) της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων όχι μόνο μειώνει το φόρτο εργασίας στις εφορίες αλλά και στα συμβολαιογραφικά γραφεία.

Τέλος οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η πλήρης μηχανογράφησης τους αλλά και η επέκταση του αντικειμενικού προσδιορισμού στο σύνολο της χώρας εκσυγχρονίζει πλήρως το τοπίο στην ελληνική αγορά και την καθιστά απόλυτα ελκυστική όπως άλλωστε αρμόζει σε μία αναπτυγμένη χώρα.

Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις είναι προϊόν μίας συντεταγμένης προσπάθειας όλων, συμπεριλαμβανομένων και των συμβολαιογραφικών συλλόγων της χώρας, αν κρίνει κανείς και από το αποτέλεσμα, καθώς προτάξαμε από την αρχή συγκεκριμένες παρεμβάσεις, προβάλλοντας επιχειρήματα και αιτιολογικές εκθέσεις, τα οποία βασίστηκαν όχι μόνο στην εμπειρία μας αλλά και στην τεχνογνωσία του κλάδου σε σχέση με τα συγκεκριμένα ζητήματα. Επιδιώκοντας να προσεγγίσουμε και στην αγορά ακινήτων τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τουλάχιστον σε νομοθετικό επίπεδο και σε διαδικασία διεκπεραίωσης των συναλλαγών, εκτός από τη συνδρομή όλων μας απαραίτητες είναι και οι νομοθετικές αλλαγές και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο είναι μια καλή αρχή.

*Ο κ. Γεώργιος Ρούσκας είναι Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβολαιογράφων και Πρόεδρος Ένωσης Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος

Πηγή: capital.gr