Άνα Μπρνάμπιτς: Χρειάζεται κοινή ευρω-αραβική πολιτική για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

0
265

«Το μήνυμά μου είναι να επιστρέψουμε στα βασικά, στον διάλογο και στη συνεργασία και όχι στον προστατευτισμό, ο οποίος κερδίζει τελευταία έδαφος», δήλωσε η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, μιλώντας στην 4η Ευρω-αραβική Σύνοδο Κορυφής, ενώ ειδικά για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού υπογράμμισε την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής ευρω-αραβικής πολιτικής.

Μιλώντας στην ενότητα «Μεταβάσεις και Γεωπολιτικές», εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής της να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στο μεταξύ η χώρα της αξιοποιεί κάθε συνεργασία με τρίτες χώρες, «προκειμένου να επωφεληθεί στο μέγιστο δυνατόν από τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Το 70% των άμεσων ξένων επενδύσεων στη Σερβία προέρχονται από την ΕΕ και το 65% των εξαγωγών μας κατευθύνονται στην ΕΕ, είπε, για να τονίσει ότι «παράλληλα έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Κίνα και με την Ευρασία».

«Την περασμένη εβδομάδα υπογράψαμε στη Μόσχα συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Ευρασιατική Ένωση, που μας δίνει πρόσβαση σε αγορά 183 εκατομμυρίων πολιτών», πρόσθεσε η πρωθυπουργός της Σερβίας.

Η κ. Μπρνάμπιτς αναφέρθηκε, επίσης, στη στενή συνεργασία που έχει το Βελιγράδι με τις αραβικές χώρες, η οποία χρονολογείται από την εποχή των Αδεσμεύτων και έκανε μνεία των πολύ ισχυρών σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Τα «απτά αποτελέσματα» αυτής της εξωστρεφούς πολιτικής είναι, σύμφωνα με τη Σέρβα πρωθυπουργό, να καταστεί η χώρα της πρώτη αναλογικά με την οικονομία της σε προσέλκυση ξένων επενδύσεων με αύξουσα πορεία και να μειωθεί η ανεργία σε 6 χρόνια από το 25% στο 10%.

Πηγή: amna.gr

Comments are closed.