Αυτός είναι ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα – Μπαίνει στην εξίσωση το… DNA των κτιρίων, έρχονται κλιμακωτά πρόστιμα

0
1052

Κλιμακωτά πρόστιμα – στη λογική των προστίμων του Κτηματολογίου- προβλέπει ο νέος νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Την ίδια ώρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνουν παράταση επτά μηνών, έως τις 30 Ιουνίου 2020, στον ισχύοντα νόμο – ο οποίος επρόκειτο να λήξει το περασμένο Σάββατο 9 Νοεμβρίου. Από την 1η Ιουλίου 2020 δεν θα τακτοποιείται κανένα αυθαίρετο με πολύ μεγάλες αυθαιρεσίες (πρόκειται για τα αυθαίρετα που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 5).

Οπως προαναφέρθηκε, με το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται προβλέπεται να επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που δεν θα συμμορφώνονται με τον νέο νόμο.Δίνεται υπό προϋποθέσεις η δυνατότητα τακτοποίησης ακινήτων που κρίθηκαν αυθαίρετα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Ετσι τίθεται εύλογα το ερώτημα πώς θα διαμορφώνονται αυτά τα πρόστιμα.

Εδώ, όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, μπαίνει ο παράγοντας Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Με απλά λόγια, είναι κάτι ανάλογο με το DNA. Σε αυτήν θα καταγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά όλων των κτιρίων (σχέδια, παρεμβάσεις κ.ά.).

Τα πρόστιμα λοιπόν θα υπολογίζονται ανάλογα με τον χρόνο τακτοποίησης των αυθαιρέτων και σύνδεσης-εφαρμογής με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Και όπως εξηγούν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα μπουν προθεσμίες.

Αλλά ας το εξειδικεύσουμε: από την 1 η Ιουλίου όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να συνδεθούν με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα πρέπει πρώτα να ενταχθούν στον νόμο πληρώνοντας τα προβλεπόμενα πρόστιμα (θα είναι ανάλογα με αυτά που ισχύουν σήμερα), να τακτοποιηθούν και μετά να λάβουν Ηλεκτρονικά Ταυτότητα. Τώρα. για κάθε χρόνο που καθυστερεί η τακτοποίηση τα πρόστιμα θα αυξάνονται (θα υπάρχει δηλαδή προσαύξηση).

ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ.
Αυτή όμως η διαδικασία δεν θα συνεχίζεται στο… διηνεκές. Θα υπάρχει και μια καταληκτική προθεσμία. Δηλαδή η διάταξη θα προβλέπει πως μέχρι την καταληκτική προθεσμία – σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας – το πρόστιμο που θα καλούνται να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες θα μεταβάλλεται για κάθε χρόνο καθυστέρησης, με μια κλιμακωτή προσαύξηση.

Τα πρόστιμα για την τακτοποίηση αυθαιρέτων θα υπολογίζονται ανάλογα με τον χρόνο τακτοποίησής τους και συνδεσης – εφαρμογής με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Ο σημερινός νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων θα εξακολουθήσει να ισχύει έως τις 30 Ιουνίου 2020. Και η κόκκινη γραμμή εξακολουθεί να παραμένει η 28η Ιουλίου 2011. Αυτό σημαίνει πως όσα αυθαίρετα ανεγέρθηκαν μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία δεν θα τακτοποιούνται, όπως ισχύει σήμερα.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, αυτό θα είναι και η τελευταία ευκαιρία για την τακτοποίηση των «βαρέων», αυθαιρέτων (είναι η λεγόμενη κατηγορία 5), δηλαδή όσων αυθαιρέτων δεν έχουν απλώς κάποιες υπερβάσεις (όπως είναι για παράδειγμα ο συντελεστής δόμησης) αλλά είναι εν συνόλω αυθαίρετα. Οσα από αυτά δεν τακτοποιηθούν «το υπουργείο προτίθεται να τα αντιμετωπίσει με κάθε πρόσφορο τρόπο», λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα. Κοινώς θα κατεδαφίζονται ή θα είναι πολύ υψηλό το κόστος διατήρησης.

ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Οπως ξεκαθαρίζουν πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ακόμα και όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων επιλέξουν να τα τακτοποιήσουν με τον ισχύοντα νόμο δεν γλιτώνουν από την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, «θα τη βρουν μπροστά τους όταν πρόκειται να κάνουν κάποια συναλλαγή, όπως μεταβίβαση και αγοραπωλησία», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο υπουργείο Περιβάλλοντος επεξεργάζονται το «εργαλείο-γέφυρα» που θα ενσωματώνει στον ισχύοντα νόμο την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ένα μέτρο που έχει συζητηθεί κατά κόρον τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα φαίνεται να υλοποιείται τελικά. Ο χρόνος, η κατηγορία των κτίριων και όλες οι άλλες παράμετροι είναι προς το παρόν ανηκείμενο διαπραγμάτευσης.

Πηγή: in.gr

Leave a reply