Handelsblatt: “Η Ελλάδα παρεκκλίνει από την αναπτυξιακή πορεία”

0
826

Στα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή για την πορεία της οικονομίας το 2018 αναφέρεται δημοσίευμα της Handelsblatt υπό τον τίτλο “Η ελληνική οικονομία παρεκκλίνει από την πορεία ανάπτυξης”.

Όπως αναφέρει το άρθρο, “στα τέλη του 2018 η ελληνική οικονομία παρέκκλινε από την αναπτυξιακή πορεία και συρρικνώθηκε στον ίδιο βαθμό με την ιταλική. Μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1%, με αποτέλεσμα να τερματίζεται μια φάση ανάπτυξης που διήρκεσε εννέα διαδοχικά τρίμηνα […]. Μείωση ίδιου μεγέθους παρουσίασε στα τέλη του 2018 και η ιταλική οικονομία. Ιταλία και Ελλάδα συγκαταλέγονται στις χώρες με τα υψηλότερα χρέη: οι δανειακές υποχρεώσεις της Ιταλίας ξεπερνούν το 130% ενώ της Ελλάδας το 180% του ΑΕΠ. Εξαιτίας υψηλού ελλείμματος και μιας κατεστραμμένης οικονομίας η Ελλάδα είχε χάσει το 2010 την πρόσβαση στις χρηματαγορές. Έκτοτε έπρεπε να στηριχθεί με δάνεια δισεκατομμυρίων”.

Σύμφωνα με την ΗΒ, “οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ ζήτησαν σε αντάλλαγμα πολλές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στη διοίκηση και την οικονομία. Το καλοκαίρι του 2018 έληξε το πρόγραμμα βοήθειας. Πρόσφατα η Κομισιόν προειδοποίησε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει πιο γρήγορα σε τάξη την οικονομία της. Η κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να σταθεί και πάλι οικονομικά στα πόδια της. Η πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου στην οποία προχώρησε η Ελλάδα έπειτα από μια σχεδόν δεκαετία προκάλεσε ωστόσο το τεράστιο ενδιαφέρον των επενδυτών”.

Που οφείλονται οι ελιγμοί Ερντογάν με τους S-400;

Την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το πυραυλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 σχολιάζουν οι Times του Λονδίνου.”Σε πρόσφατη ακρόαση ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ Σκαπαρότι εξήγησε ότι η συμφωνία αυτή διακυβεύει την ασφάλεια της συμμαχίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα πρέπει να λάβει υπόψη του την προειδοποίηση αυτή, όπως και το ενδεχόμενο αμερικανικών κυρώσεων. ‘Φλερτάροντας’ με τη Μόσχα απευθύνει πρόσκληση στη Ρωσία να διχάσει τη βορειοατλαντική συμμαχία, η οποία έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην Τουρκία. […] Οι ελιγμοί του Ερντογάν προς την κατεύθυνση της Μόσχας όμως δεν σχετίζονται τόσο με τα οπλικά συστήματα όσο με τη Συρία. Εάν υπαναχωρήσει εν τέλει στις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και εγκαταλείψει τους S-400, τότε θα ζητήσει πιθανότατα ως αντάλλαγμα από τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν με τη σειρά τους τους Κούρδους της Συρίας”.

Στη διαφαινόμενη αναβολή του Brexit αναφέρεται η ελβετική Tages-Anzeiger:

“Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα χάσει και τη δεύτερη ψηφοφορία για τη συμφωνία εξόδου από την ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τρίτη. Κατά συνέπεια δεν θα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει το Brexit για τις 29 Μαρτίου. Η αναβολή της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ γίνεται όλο και πιο πιθανή. […] Σε κάθε περίπτωση όλα τα πιθανά σενάρια -από μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής και μια αναβολή του Brexit μέχρι πιθανές πρόωρες εκλογές ή και ένα δεύτερο δημοψήφισμα- επιβαρύνουν σημαντικά την οικονομία και την κοινωνία. Οικονομικοί σύνδεσμοι προειδοποίησαν πρόσφατα για άλλη μια φορά για τους κινδύνους μιας μη συμφωνίας. Ακόμη και αυτό το σενάριο […] είναι επίσης πιθανό”.

Πηγή: capital.gr

Comments are closed.