Η ατζέντα που χρειάζεται η αγορά

0
4686

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Η ατζέντα παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η αγορά δεν είναι η επιδοματική παροχολογία στην οποία επιδίδεται η κυβέρνηση. Αλλά η μείωση της φορολογίας και η διαμόρφωση μιας ξεκάθαρης στρατηγικής διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων.

Η δέσμευση του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη, για μια ριζική και ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση από τον πρώτο μήνα της νέας κυβέρνησης κινείται στην κατεύθυνση αυτή. Με αιχμή την προσπάθεια για μείωση των υπερβολικών πλεονασμάτων. Ω του θαύματος, μέσα στην εβδομάδα είχαμε και την κυβερνητική παραδοχή διά του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ είναι υπερβολικά.

Ωστόσο, η παρούσα κυβέρνηση όχι μόνο θέσπισε τη φορολαίλαπα, αλλά και την… ενίσχυσε πέραν του αναγκαίου. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, αναφέρεται γραπτώς σε υπερπλεόνασμα και το 2018.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, δεν δείχνει να μαθαίνει από τα λάθη της. Και πέρυσι επέβαλε πιο πολλούς φόρους και πιο πολλά “χαράτσια” από αυτά που ήταν αναγκαία βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές. Παράλληλα, εντείνει διαρκώς την επιδοματική πολιτική, η οποία αφορά λίγους: όχι τον επιχειρηματικό κόσμο, ούτε καν τη μεσαία τάξη, αλλά μόνο την εκλογική της πελατεία.

Το επίδομα στέγασης είναι το νέο κρούσμα (δίδεται, μάλιστα, κουτσουρεμένο σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες, ούτως ώστε να χωρέσουν και οι παρεμβάσεις του νέου νόμου Κατσέλη). Στα επιδόματα προστίθενται οι προεκλογικές προσλήψεις και τα “βολέματα” ημετέρων, που αυξάνουν ήδη τις δαπάνες του Δημοσίου, όπως έδειξαν τα πρώτα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού το 2019.

Τα ίδια στοιχεία αποκάλυψαν και την υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, η οποία μεγαλώνει. Και τούτο λόγω των συνεχών εξαγγελιών για διαδοχικά κύματα ρυθμίσεων οφειλών προς το κράτος, αλλά και λόγω της εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας όσων επιχειρηματιών και πολιτών καλούνται να πληρώσουν το τίμημα.

Η ατζέντα, λοιπόν, πρέπει να αλλάξει. Πλέον, ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η ανάγκη για άμεση μείωση των φόρων και για έναν ξεκάθαρο αναπτυξιακό σχεδιασμό είναι άμεση και επιτακτική.

Πηγή: capital.gr

Comments are closed.