Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο Α. Τσίπρας

https://eladanews.gr/politics/k-mitsotakis-tha-epistrepso-sti-mesaia-taksi-osa-tis-pire-o-a-tsipras?6392 EladaNews.gr
Κ. Μητσοτάκης: Θα επιστρέψω στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο Α. Τσίπρας

Του Δημήτρη Γκάτσιου


Τη δέσμευσή του ότι θα επιστρέψει στη μεσαία τάξη όσα της πήρε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, διακηρύσσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στο "Reuters". Πρόκειται για ακόμα ένα μέσο παγκόσμιας εμβέλειας, που φιλοξενεί συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας ότι η οδός Πειραιώς και ο κ. Μητσοτάκης προηγούνται δημοσκοπικά του ΣΥΡΙΖΑ με περισσότερες από δέκα μονάδες και εμφανίζοντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ως τον πιθανότερο επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας.


"Υπερφορολόγησαν τους πολίτες και για αυτό σχεδιάζω να τους επιστρέψω μέρος αυτών που αχρείαστα τους πήρε το κράτος. Και το ίδιο θα κάνω και με τις επιχειρήσεις, προκειμένου να επανεπενδύσουν τα έσοδά τους και να αναπτυχθεί η οικονομία", είναι το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και σε αυτή τη νέα παρέμβαση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτάσσει το κομβικό αφήγημα για τη μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.


"Οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων είναι υπερβολικά υψηλοί και επιβαρύνουν με ένα μεγάλο και περιττό δημοσιονομικό κόστος την ελληνική οικονομία", σημειώνει και συσχετίζει το χρόνο έναρξης της σχετικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, μετά την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας με την υλοποίηση ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου. "Θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις όχι επειδή είναι μέρος ενός προγράμματος, αλλά γιατί πιστεύουμε ειλικρινά ότι είναι απαραίτητες για να κάνουμε την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Και μόλις υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε για τα πρωτογενή πλεονάσματα", αναφέρει.


Κινούμαστε κάτω από τις δυνατότητές μας


Εστιάζοντας στα της οικονομίας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπενθυμίζει ότι οκτώ στους δέκα Έλληνες συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση.


"Κινούμαστε συστηματικά κάτω από τις δυνατότητές μας. Δεν είναι ακριβές αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας ότι έχουμε βγει από τα προγράμματα. Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες για να δανειστούμε, συνεχίζουμε να έχουμε πρόσθετους περιορισμούς που δεν υπάρχουν σε άλλες χώρες μετά από προγράμματα διάσωσης, ενώ η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό επιτήρηση με ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας που επιβλήθηκε από τους πιστωτές μας", σχολιάζει. Ερωτηθείς, δε, για την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, το οποίο ως γνωστόν, παρέτεινε την παραμονή του στην Ελλάδα εξαιτίας του τρίτου αχρείαστου μνημονίου της κυβέρνησης Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει σύμφωνος. "Μια τέτοια εξέλιξη θα βελτιώσει το προφίλ του ελληνικού χρέους…Αυτό που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος είναι να κινηθεί η Ελλάδα σε μια διαφορετική τροχιά ανάπτυξης και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με την παρούσα κυβέρνηση", σημειώνει.


Βέλη κατά κυβέρνησης για το προσφυγικό


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη συνέντευξή του στο "Reuters", στρέφεται κατά της κυβέρνησης Τσίπρα για το προσφυγικό. Με αφορμή τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης που εξακολουθούν να επικρατούν στα κέντρα υποδοχής του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τονίζει ότι η Ελλάδα έχει διαχειριστεί πολιτικά με λάθος τρόπο το πρόβλημα και πως η διοικητική ανεπάρκεια της κυβέρνησης είναι πρωτοφανής. "Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι γιατί απαιτούνται περισσότερα από δύο χρόνια για την επεξεργασία μιας αίτησης ασύλου… Το μεγάλο πρόβλημα στη διαχείριση του αριθμού των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών είναι το γεγονός ότι όλοι ζητούν άσυλο", αναφέρει.


Σκληρή κριτική στον Α. Τσίπρα


Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές και τους κινδύνους από την άνοδο της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στέκεται στη συμπόρευση του Αλέξη Τσίπρα με τις δυνάμεις της ακροδεξιάς και την υιοθέτηση των πρακτικών του λαϊκισμού σε συνδυασμό με τον αυταρχισμό της εξουσίας που εκφράζεται με τις παρεμβάσεις στους δημοκρατικούς θεσμούς. "Ήμουν ο πρώτος που άσκησε κριτική στον κ. Όρμπαν για τις πρακτικές του. Όταν λοιπόν ο κ. Τσίπρας μιλάει για τον Όρμπαν θα πρέπει να γνωρίζει ότι επί της ουσίας κάνει αυτοκριτική, γιατί πολλές από τις πρακτικές που βλέπουμε σε δεξιές λαϊκιστικές κυβερνήσεις, ο κ. Τσίπρας τις έχει αντιγράψει στην Ελλάδα", τονίζει.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά και για τη συμφωνία των Πρεσπών. Επαναλαμβάνει την αντίθεση του σε αυτήν και επισημαίνει ότι η Ελλάδα διατηρεί πλήρως το δικαίωμα να μπλοκάρει τη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε., εάν θεωρεί ότι τα εθνικά μας συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται.


"Δε νομίζω να υπάρχει κάποιος που θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα συμφωνούσε να ανοίγει και να κλείνει κεφάλαια όταν υπάρχουν εκκρεμή θέματα που δεν έχουν ρυθμιστεί από τις συμφωνίες. Η ΝΔ θα τηρήσει τη συμφωνία εφόσον αυτή επικυρώθηκε από την ελληνική Βουλή, αλλά θα εργαστεί για να βελτιώσει τις προβληματικές συνέπειές της που είναι αντίθετες με το συμφέρον της χώρα", προσθέτει.



Πηγή: capital.gr

Leave a comment