Χρηματιστήριο: Η εβδομάδα των "πολιτικών Παθών" στοίχισε το 15% των τραπεζών

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Την εβδομάδα των Παθών πέρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν κατάφερε ούτε στιγμή να αντιδράσει αποφασιστικά, αν και το προσπάθησε, αφήνοντας τους πωλητές να παρασυρθούν από την αβεβαιότητα και τις ανησυχίες που προκλήθηκαν μετά την αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση και τις καθυστερήσεις που επιβεβαιωμένα έχουν καταγραφεί στα μείζονα μέτωπα της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,07% στις 617,37 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 609,17 μονάδων (-1,26%) και 620,25 μον. (+0,53%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,55%, στις 1.651,64 μονάδες, ενώ στο +1,62% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.010,85 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,13% στις 382,76 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 2,88%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 2,01%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 15,41%.

Από τη μία η λήξη παραγώγων και από την άλλη οι θολές προοπτικές μετά την πρόσφατη πολιτική αναταραχή δημιούργησαν ένα μείγμα έντονης μεταβλητότητας σήμερα στο ΧΑ, το οποίο έκλεισε οριακά υψηλότερα τελικά. Επίσης, σήμερα το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης S&P θα δημοσιεύσει την αξιολόγηση για τη χώρα. Αν και δεν αναμένεται κάποια αλλαγή, η προσοχή θα δοθεί στον τόνο που θα επιλέξει ο οίκος για τις προοπτικές της οικονομίας, καθώς και στις ενδεχόμενες συστάσεις του αναφορικά με τα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης.

Όπως σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, πτωτικά αυτονομημένος από τις ξένες αγορές κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης την εβδομάδα που πέρασε. Οι τράπεζες, η Αχίλλειος πτέρνα της Αγοράς από το 2010, έδειξαν ιδιαίτερα αδύναμες να αναχαιτίσουν το κύμα προσφοράς που εκδηλώθηκε μετά την πρόσκαιρη όπως αποδείχθηκε ανάκαμψη τους την περασμένη εβδομάδα.

Η κεφαλαιοποίηση του κλάδου έχει συρρικνωθεί στα 3,5 δισ. ευρώ και το μετοχολόγιο όλων των τραπεζών έχει μόνο χαμένους επενδυτές ενώ τα επίπεδα διαπραγμάτευσης του δείκτη παραπέμπουν σε επίπεδα διαπραγμάτευσης 420 μονάδων Γενικού Δείκτη. Η ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ουδόλως μετέβαλε το κλίμα καθώς οι αβεβαιότητες αναφορικά με την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων και της επίπτωσης που θα έχουν στα βασικά κεφάλαια φερεγγυότητας των τραπεζών φαίνεται να υπερισχύουν έναντι οποιασδήποτε άλλης εξέλιξης.

Από τις πρώτες συνεδριάσεις του το 2019 έδειξε ότι θα έχει ομοιότητες με την περυσινή χρονιά καθώς η εικόνα των αποδόσεων παραμένει διττή: Οι τραπεζικές μετοχές τρέχουν με απώλειες από 8% έως 17%, δοκιμάζοντας συνεχόμενα ιστορικά χαμηλά ενώ το υπόλοιπο δεικτοβαρές ταμπλό εμφανίζει μια συμπαθητικά θετική εικόνα που κορυφώνεται στο +12% του ΟΤΕ.

Το τοπίο δεν φαίνεται να αλλάζει ούτε την προσεχή εβδομάδα καθώς η ροή νέων παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη και πάντως όχι ισχυρά υποστηρικτική για κάποια κίνηση διαρκείας, ωστόσο η ένταση των πιέσεων ενδεχομένως να μετριαστεί λόγω της υποτιμητικής υπερβολής που εμφανίζει για μια ακόμη φορά ο κλάδος. Η φημολογούμενη αναχρηματοδότηση της έκδοσης της ελληνικής πενταετίας που αναμένεται προς τις αρχές Φεβρουαρίου δεν βοήθησε όλες τις σειρές ομολόγων παρά μόνο τη συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, στερώντας έτσι μια καλή δικαιολογία ανάκαμψης για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών.

Με αυτά και με αυτά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε από εκεί που ξεκίνησε τη χρονιά. Συμπληρώνοντας ένα σερί τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων ο Δείκτης δείχνει απροθυμία να σπάσει την τετράμηνη συσσώρευση τιμών καθώς οι δυνάμεις των αγοραστών εξαντλούνται πολύ γρήγορα. Αν και οι ταλαντωτές έχουν υποχωρήσει εντούτοις δεν έχει υπάρξει κάποια σφοδρή υποτιμητική υπερβολή στη μεγάλη εικόνα που να προετοιμάζει το έδαφος για μια ανοδική κίνηση.

Αντιθέτως τα τραπεζικά διαγράμματα έχουν εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, επίπεδα που ωστόσο στο παρελθόν είχαν παραμείνει και διευρυνθεί ακόμα και σε ακραίες τιμές για αρκετές συνεδριάσεις. Η δομή των ημερήσιων σωμάτων του Γενικού Δείκτη δείχνει ότι προς το τέλος της ημέρας εκδηλώνεται ένα επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον που περιορίζει τις απώλειες αφήνοντάς ενδοσυνεδριακές ουρές, σε αντίθεση με την εικόνα του τραπεζικού κλάδου ο οποίος τερματίζει τις ημέρες με συμπαγή "μαύρα σώματα".

Οι πωλητές επομένως έχουν το πάνω χέρι στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είναι μεν υπερπουλημένος αλλά χωρίς αντίπαλο αγοραστικό δέος που από ό,τι φαίνεται επικεντρώνεται στο να συντηρεί και - όποτε είναι εφικτό- να βελτιώνει τα επίπεδα τιμών των μη τραπεζικών μετοχών. Η συσσώρευση φαίνεται το επικρατέστερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα ωστόσο το τεχνικό ζητούμενο είναι η διατήρηση των 590 μονάδων καθώς η διάσπαση τους θα ανοίξει το δρόμο για τουλάχιστον 20 μονάδες χαμηλότερα, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό τώρα, πρωταγωνίστρια της ημέρας ήταν η Alpha Bank, η οποία αν και άρχισε τη συνεδρίαση φτάνοντας μέχρι το +4,6%, στα μέσα της ημέρας υποχωρούσε έως και 3%, για να κλείσει τελικά στο +4,40%. Κέρδη 3,05% σημείωσε και η Τέρνα Ενεργειακή, με την Jumbo να ακολουθεί με +2,47% και τις ΟΠΑΠ και Coca Cola με +1,95% και +1,30% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Τιτάν και Σαράντης.

Στον αντίποδα, ο Φουρλής και η Βιοχαλκο έκλεισαν με απώλειες 4,75% και 4,23% αντίστοιχα, ενώ η Πειραιώς ολοκλήρωσε στο -3,53%. Απώλειες 2,63% για τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Eurobank και Ελλάκτωρ. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Εθνική, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Grivalia, Motor Oil και Aegean, ενώ ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε χωρίς μεταβολή.

Πηγή: capital.gr

Κονσόλα Αποσφαλμάτωσης του Joomla!

Συνεδρία

Πληροφορίες Προφίλ

Χρήση Μνήμης

Ερωτήματα Βάσης Δεδομένων