Συνέντευξη

Τζέιμς Τέιλορ: «Πολεμάμε ακόμη το κατεστημένο»

https://eladanews.gr/intreview/tzeims-teilor-polemame-akomi-to-katestimeno?7492 EladaNews.gr
Τζέιμς Τέιλορ: «Πολεμάμε ακόμη το κατεστημένο»

Από τις περιπτώσεις μουσικών σχημάτων που η σχέση τους με το ελληνικό κοινό είναι πασίγνωστη ακόμα και σε όσους δεν έχουν πάει σε κανένα live τους, οι James Taylor Quartet έρχονται πάλι στην Αθήνα για να επιβεβαιώσουν αυτή την αμοιβαία αγάπη.


Νάστος Γιώργος


Με τη φήμη της εξαιρετικής live μπάντας να τους ακολουθεί σταθερά έως σήμερα, οι James Taylor Quartet έχουν επιστρέψει στον αρχικό jazz funk προσανατολισμό τους διατηρώντας, φυσικά, το γνωστό τους απαράμιλλο στυλ, για αυτό και οι συναυλίες τους είναι έξοχες αφορμές για πολύ χορό. Με αφορμή την εμφάνισή τους την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου στο Gagarin 205, μιλήσαμε με τον «αρχηγό» της μπάντας και μας είπε τι να περιμένουμε από το νέο τους άλμπουμ και πώς αντιμετωπίζει το Brexit.


Πώς θα περιγράφατε το νέο άλμπουμ των James Taylor Quartet με τίτλο «Soundtrack from Electric Black»; «Φάνκι τζαζ με hammond, κινηματογραφικής υφής ενορχηστρώσεις, γλυκά έγχορδα, δυναμικά πνευστά, και μια αυθεντικά βρετανική πανκ διάθεση στην ερμηνεία των κομματιών».


Μέρος της αρχικής επιτυχίας σας οφείλεται στις διασκευές κινηματογραφικών σάουντρακς. Τι σας άρεσε σε αυτά; «Απολάμβανα τις ταινίες της νεότητάς μου και πάντα έβρισκα ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα τα μουσικά scores τους. Είχαν τόσο ωραία θέμτα και με ενέπνεαν. Θαυμάζω πολύ συνθέτες σαν τον Μπέρναρντ Χέρμαν, τον Λάλο Σίφριν και τον Ολιβερ Νέλσον».


Τι σας ώθησε να εντάξετε πανκ στοιχεία στο παίξιμό σας; «Μας βγήκε με πολύ φυσικό τρόπο. Προερχόμασταν από την εργατική τάξη, αγαπούσαμε τη ροκ μουσική και στα 70s η πανκ ήταν μια επανάσταση που μας απελευθέρωσε. Μισούμε ακόμη το κατεστημένο κι ας έχουμε μεγαλώσει!»


Θεωρείστε μπάντα που τα δίνει όλα στα live. Προσπαθείτε να χτίσετε μια τέτοια ατμόσφαιρα και στο στούντιο; «Ναι. Προσπαθούμε να μεταφέρουμε αυτόν τον ενθουσιασμό και στις ηχογραφήσεις μας. Σίγουρα το καινούργιο άλμπουμ διακατέχεται από αυτό το πνεύμα».


Πόσο έχετε εξελιχθεί μέσα στα 30 χρόνια που περάσει από την πρώτη σας δισκογραφική κυκλοφορία; «Προσωπικά έχω δουλέψει πολύ όλον αυτόν τον καιρό, βελτιώνοντας την παρουσία μου στη σκηνή και μελετώντας μουσική στο σπίτι. Εχω μάθει να ενορχηστρώνω και να παίζω κλασική μουσική. Διδάσκομαι πιάνο και σύνθεση από μια ελληνίδα δασκάλα, τη Σταματία Σταθερού, συνεπώς υπάρχει και κάτι αθηναϊκό στον τελευταίο δίσκο».


Τι να περιμένει από μια συναυλία σας κάποιος που δεν είναι εξοικειωμένος με το έργο σας; «Πολλή ενέργεια, μουσικότητα, ένταση και ακαταπόνητη προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με το κοινό και να τους φέρουμε κοντά στη διάθεση της βραδιάς».


Τι σκέφτεστε όταν ακούτε τη λέξη «Brexit»; «Τη σιχαίνομαι αυτή τη λέξη. Χαίρομαι που είμαι Ευρωπαίος. Αυτή η χώρα είναι πολύ συντηρητική και έχει πολλές οπισθοδρομικές ιδέες. Το Brexit προκαλεί κατάθλιψη σε οποιονδήποτε καλλιτέχνη».


Πηγή: tovima.gr

Leave a comment