Η περιοχή χωρίς σύνορα της Σένγκεν παραμένει ένα από τα πιο δημοφιλή επιτεύγματα της EE. Αν και οι πολιτικοί της ΕΕ μπορεί να πιστεύουν διαφορετικά, δεν χρειάζεται μια πλήρη αναδιοργάνωση. Αλλά θα ήταν ωφέλιμη μια επικαιροποίηση.
Η Σένγκεν λειτουργεί επειδή μοιράζονται τα οφέλη και τα βάρη της. Επειδή υπάρχει υψηλός βαθμός αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της. Και επειδή το αρχικό καθεστώς Σένγκεν έχει συμπεριληφθεί στον πολύ ευρύτερο τομέα ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης της ΕΕ, που βασίζεται στις ίδιες αρχές.
Τα τελευταία χρόνια, ο τομέας της ελευθερίας, της ασφάλειας και της δικαιοσύνης έχει δεχθεί πιέσεις. Τα οφέλη και τα βάρη κάποιες φορές φαίνεται ότι κατανέμονται άνισα. Και η αμοιβαία εμπιστοσύνη έχει διαβρωθεί.
Η εφαρμογή είναι μια πραγματική πρόκληση για τα κράτη-μέλη: δεν έχουν όλα την ίδια διοικητική ικανότητα ή πόρους. Αλλά εάν τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να εμπιστευτούν το ένα το άλλο για να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους, η Σένγκεν δεν θα είναι σε θέση να λειτουργεί.
Η ΕΕ χρειάζεται ένα σύστημα αξιολόγησης των ομότιμων της, για τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις, διασφαλίζοντας πως όλα τα κράτη-μέλη δοκιμάζονται με βάση τα ίδια σημεία αναφοράς, τακτικά και αντικειμενικά.
Όπου υπάρχουν ελλείψεις, η ΕΕ θα πρέπει να παράσχει οικονομική, τεχνική και νομική υποστήριξη σε εκείνα τα κράτη-μέλη που τη χρειάζονται.
Η ΕΕ μπορεί επίσης να τη βοηθήσει να βελτιώσει τη συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στα κράτη-μέλη. Τα όργανα της ΕΕ όπως η Europol, δίνουν τη δυνατότητα στις εθνικές υπηρεσίες να εργαστούν από κοινού πιο αποτελεσματικά από ό,τι θα μπορούσαν στο παρελθόν. Αλλά και κανόνες για τη διασυνοριακή αστυνομική συνεργασία, πρέπει να εκσυγχρονιστούν.
Η διαλειτουργικότητα των βάσεων δεδομένων για την επιβολή του νόμου και τη μετανάστευση, ήταν προτεραιότητα για την απερχόμενη Κομισιόν, αλλά απέχει ακόμη πολύ από το να επιτευχθεί. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη πρέπει να επενδύσουν περισσότερο σε αυτό τον τομέα.
Η ΕΕ χρειάζεται επίσης να επενδύσει στη νέα τεχνολογία για να καταπολεμήσει το έγκλημα. Δεν πρέπει να μείνει πίσω τεχνολογικά από εκείνους που χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να εγκληματήσουν. Την ίδια στιγμή, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η τεχνολογία χρησιμοποιείται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά θεμελιώδη δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Η ΕΕ, τα κράτη-μέλη και ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι η τεχνολογία χρειάζεται για ευεργετικούς σκοπούς.
Η ΕΕ χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης, με παρακολούθηση real-time και ένα ενιαίο σημείο συντονισμό και λήψης αποφάσεων, βασισμένο στην ισχυρή συλλογή πληροφοριών.
Το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου χρειάζεται μεταρρύθμιση, για να διασφαλιστεί ότι προστατεύει τους πραγματικούς πρόσφυγες. Η ΕΕ θέλει μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική που να είναι αποτελεσματικές, αποδοτικές και γρήγορες.
Η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την εταιρική της σχέση με τρίτες χώρες, αρχίζοντας με εκείνες που είναι μέλη της Σένγκεν αλλά όχι μέλη της ΕΕ. Θα πρέπει να είναι σε θέση να συμμετάσχουν σε όλα τα νέα μέτρα στον τομέα Ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης της ΕΕ. Τρίτες χώρες, στα Δυτικά Βαλκάνια και άλλες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο μετά από το Brexit, θα πρέπει να είναι σε θέση να συμμετάσχουν στη συνεργασία για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, όποτε είναι δυνατό.
Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στη συνεργασία με τους γείτονες σε Ανατολή και Νότο, καθώς και με δημοκρατίες που έχουν τις ίδιες απόψεις. Η μετανάστευση, η ασφάλεια και η δικαιοσύνη πρέπει να χρηματοδοτούνται καταλλήλως στον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Ορισμένα προγράμματα κατανέμουν πολλά λεφτά, άλλα, όπως της Europol, έχουν πολύ λίγα κεφάλαια για το έργο που χρειάζεται να κάνουν.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment