Βαλκάνια

Κοινή η θέληση μας για ένα μέλλον συνεργασίας και συνανάπτυξης των Βαλκανίων

https://eladanews.gr/balkans/koini-i-thelisi-mas-ghia-ena-mellon-sinerghasias-kai-sinanaptiksis-ton-balkanion?6416 EladaNews.gr
Κοινή η θέληση μας για ένα μέλλον συνεργασίας και συνανάπτυξης των Βαλκανίων

Την θέληση της χώρας μας και των άλλων βαλκανικών χωρών για μια «νέα βαλκανική συνεννόηση», αλλά και για ένα "ελπιδοφόρο" και "κοινό μέλλον" με «σταθερότητα, «συνανάπτυξη» και «συναδέλφωση των λαών», επεσήμανε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, κλείνοντας τις εργασίες του Βαλκανικού Φόρουμ Θεσσαλονίκης.


«Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ αναπτύχθηκαν πολλές εύστοχες και ουσιαστικές προσεγγίσεις που θέτουν τις βάσεις μιας ειλικρινούς και αμοιβαίας συνεργασίας σε πολλαπλούς τομείς ανάπτυξης, ξεπερνώντας ακόμη και τα όρια των επιμέρους θεματικών ενοτήτων, στοιχείο που από μόνο του υποδηλώνει την κοινή μας θέληση, την αγωνία και τη λαχτάρα μας για μια νέα βαλκανική συνεννόηση» τόνισε η κ. Χατζηγεωργίου και συνέχισε:


«Αυτή η κοινή μας πεποίθηση για το μέλλον των Βαλκανίων είναι το εφαλτήριο και το κίνητρό μας. Είναι η ώθησή μας για μια περιοχή σταθερότητας, ειρηνικής συμβίωσης, συνανάπτυξης και συναδέλφωσης των λαών μας».


Η υφυπουργός επεσήμανε ότι «η ιστορική συγκυρία που ζούμε είναι ιδανική για την προώθηση αυτών των στόχων». Υπογράμμισε, ότι βασική προϋπόθεση αποτελεί «η ισχυρή μας πολιτική βούληση» και ένας «αποτελεσματικός σχεδιασμός» που θα συνδέει προτεραιότητες και σχέδια και «θα ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας» και πρόσθεσε:


«Η Ελλάδα, έχοντας εξέλθει μιας από τις δυσκολότερες και πιο κρίσιμες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, μπορεί πλέον να χαράζει τις δικές της ανεξάρτητες πολιτικές, να σηκώσει κεφάλι και να κοιτάξει το μέλλον με αποφασιστικότητα και ευθύνη ως χώρα κομβικής σημασίας στη περιοχή της Βαλκανικής. Αυτό το μέλλον δεν είναι ένα μέλλον εσωστρέφειας και απομονωτισμού. Είναι ένα μέλλον συνεργασίας και συναδέλφωσης, ένα ελπιδοφόρο μέλλον, ένα κοινό μέλλον».


Η κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε στην πρόσφατη τετραμερή διάσκεψη στο Βουκουρέστι και στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί, οι οποίες και «επιβεβαιώνουν την κοινή επιθυμία μας για τις προοπτικές που ανοίγονται σε αυτό το κοινό μέλλον». Πρόσθεσε, ότι αυτές οι προοπτικές τοποθετούν ξανά τα Βαλκάνια στο κέντρο, όχι μόνο του ευρωπαϊκού αλλά και του διεθνούς ενδιαφέροντος, «επανεκκινώντας και τις ενταξιακές προοπτικές των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, όπως η Σερβία» και πρόσθεσε:


«Αυτές τις προοπτικές διανοίγει, μέσα σε όλα τα άλλα και η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία και εισαγάγει ένα νέο μοντέλο συνεργασίας στα Βαλκάνια. Ένα μοντέλο που μπορεί να αναδειχθεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο και οδηγό για τον τρόπο που οι διαφορές γεφυρώνονται προς όφελος κοινών στόχων και επιδιώξεων, προς όφελος των ανθρώπων».


Η υφυπουργός αναφέρθηκε, ειδικότερα, σε συμφωνίες που υπογράφηκαν στους τομείς «της εκπαίδευσης, των μεταφορών, της τεχνολογίας, του εμπορίου, της ενέργειας, της νεανικής επιχειρηματικότητας, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» και πρόσθεσε :


«Με τον ίδιο τρόπο, την ίδια θέληση και αποφασιστικότητα, μπορούμε να επιτύχουμε και όλα εκείνα που θα μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε πρωταγωνιστή των διεθνών εξελίξεων»


Η κ. Χατζηγεωργίου αναφέρθηκε επίσης στα δίκτυα, τις υποδομές, τα συστήματα, τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, τονίζοντας ότι αυτή η «η σύζευξη αγορών, δικτύων, υποδομών και καινοτομίας» αποτελεί το πιο πρόσφορο έδαφος για την άνθηση μιας επιχειρηματικότητας, η οποία δε θα κυνηγάει τον «γρήγορο πλουτισμό» και την «παροδικότητα», αλλά θα είναι μια «διαβαλκανική» επιχειρηματικότητα, η οποία «θα προστατεύεται φορολογικά, θα προωθεί την καινοτομία, θα σέβεται το περιβάλλον» και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Υπογράμμισε, μάλιστα, την ανάγκη ύπαρξης ενός «μηχανισμού χρηματοπιστωτικής στήριξης» αυτών των προσπαθειών.


«Ήδη ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας κος Δραγασάκης, προανήγγειλε την ύπαρξη ενός τέτοιου εθνικού μηχανισμού» είπε η υφυπουργός, αναφερόμενη στις εξαγγελίες για μια αναπτυξιακή τράπεζα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με προϋπολογισμό και πιστώσεις στα διακόσια εκατομμύρια ευρώ και συνέχισε:


«Γιατί να μην γίνει κάτι αντίστοιχο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων; Να προωθηθεί η συγκρότηση ενός Βαλκανικού Αναπτυξιακού Οργανισμού; Μιας Βαλκανικής Τράπεζας που θα ευνοεί την οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων και θα συνδέεται με τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG), τα διασυνοριακά προγράμματα, και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης; Αλλά και η δημιουργία ενός φορέα επιτελικού συντονισμού της διαβαλκανικής συνεργασίας σε επίπεδο σχεδιασμού των κοινών δράσεων. Ένα πολύτιμο εργαλείο που θα επιφέρει όχι μόνο την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη αλλά θα δώσει νέα πνοή στις Βαλκανικές χώρες σε πολυάριθμα επίπεδα, κρατώντας τους ανθρώπους στον τόπο τους».


Επίσης, σημείωσε ότι και ο τομέας του τουρισμού, όχι μόνο αναζωογονεί τις οικονομίες, αποτελεί ταυτόχρονα, μια κοινή «βαλκανική κληρονομιά, που πρέπει και οφείλει να μας ενώνει, προωθώντας την ειρήνη, την αλληλεγγύη και τη συναδέλφωση των λαών μας».


Τέλος, η υφυπουργός τόνισε ότι το Βαλκανικό Φόρουμ έχει όλες τις προϋποθέσεις για να καταστεί ένας μόνιμος θεσμός και δεσμεύτηκε σχετικά με αυτό. «Να σας αποχαιρετήσω ανανεώνοντας το ραντεβού μας για το επόμενο Βαλκανικό Φόρουμ με νέες ιδέες, νέες προτάσεις, νέες προοπτικές» ανέφερε η υφυπουργός.



Πηγή: amna.gr

Leave a comment