Βαλκάνια

Οι νέοι "πηγή ζωής" και ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων

https://eladanews.gr/balkans/oi-neoi-pighi-zois-kai-anaptiksis-ton-ditikwn-balkanion?5928 EladaNews.gr
Οι νέοι "πηγή ζωής" και ανάπτυξης των Δυτικών Βαλκανίων

Κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και καθοριστικό παράγοντα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, αποτελεί η νέα γενιά στις χώρες της περιοχής, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις. Με βάση την αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Νεολαία, το ρόλο και τη συμμετοχή των νέων στην ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων, η Ρουμανική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δεσμευτεί να προωθήσει μία θετική ατζέντα για τους νέους, ως μακροπρόθεσμη επένδυση στο μέλλον και συμβολή στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.


"Ορισμένες από τις βασικές προκλήσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένων της ανεργίας και του αυξανόμενου "brain drain" μεταξύ των νέων, συνιστούν "πεδία προβληματισμού". Η Ρουμανική Προεδρία επιθυμεί να συμβάλλει στην αύξηση της εμπιστοσύνης των νέων στις ευκαιρίες που υπάρχουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο" επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ρουμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.


Σ' αυτό το πλαίσιο, σήμερα και αύριο (28 και 29 Μαΐου), διοργανώνεται στο Βουκουρέστι, συνέδριο υπό τον τίτλο "Πώς να ανταποκριθούμε καλύτερα στις ευρωπαϊκές προσδοκίες των νέων στα Δυτικά Βαλκάνια", με στόχο την ενθάρρυνση και τη στήριξη των νέων της περιοχής, οι οποίοι επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στη χώρα καταγωγής τους, να μην μεταναστεύσουν και να "χτίσουν" το μέλλον τους στο γενέθλιο τόπο τους.


Στη διάρκεια των εργασιών του διήμερου συνεδρίου, οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν τρόπους ανάσχεσης του brain drain και ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ φορέων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής.


Στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας οργανώνει έκθεση φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού με τίτλο "Ψάχνοντας το καλοκαίρι". Στόχος, να αναδειχθεί και να προωθηθεί η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Για την ανάδειξη των πιο αντιπροσωπευτικών "εκθεμάτων" (φωτογραφιών και βίντεο), το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας είχε προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό, στον οποίο καλλιτέχνες από την περιοχή κλήθηκαν να στείλουν τα έργα τους, μέχρι τις 30 Απριλίου 2019. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού με τα έργα που επιλέχθηκαν είναι αυτά που παρουσιάζονται στη διάρκεια της έκθεσης.




Πηγή: amna.gr

Leave a comment