Βαλκάνια

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις και το "στοίχημα" της κυκλικής οικονομίας στα Βαλκάνια

https://eladanews.gr/balkans/oi-perivallontikes-prokliseis-kai-to-stikhima-tis-kiklikis-oikonomias-sta-balkania?5831 EladaNews.gr
Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις και το "στοίχημα" της κυκλικής οικονομίας στα Βαλκάνια

Το "στοίχημα της κυκλικής οικονομίας" και της περιφερειακής συνεργασίας των χωρών των Βαλκανίων, αναλύθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων υπουργών και υφυπουργών Περιβάλλοντος από τις Βαλκανικές χώρες, στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα "Ευκαιρίες Αγοράς για την κυκλική οικονομία στα Βαλκάνια" της ημερίδας "SummiTimes - Circular Economy" που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το GrTimes.gr.


"Δεν υπάρχουν σύνορα όταν πρέπει να διαχειριστεί κανείς το περιβάλλον και μόνο με συνεργασία μπορούμε να επιλύσουμε περιβαλλοντικά θέματα", δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικού Σχεδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας Jani Makraduli.


Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας Σωκράτη Φάμελλο, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους μπορεί να γίνει "ένα σύμφωνο συνεργασίας για τη διαχείριση, παρακολούθηση και πρόληψη της ρύπανσης στον Αξιό και ως εκ τούτου στον Θερμαϊκό Κόλπο, τη χαρακτήρισε επιτυχημένη.Υπογράμμισε δε, ότι η ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση - την οποία αναμένει η Βόρεια Μακεδονία - θα δώσει ώθηση στη χώρα του να σχεδιάσει ακόμα καλύτερα και να προχωρήσει σε δράσεις περιβαλλοντικής πολιτικής και συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής.


Παρουσιάζοντας στοιχεία, είπε, πως την τελευταία διετία, η ανακύκλωση γυαλιού από 0% έφτασε στο 30%. Το υλικό κατευθύνεται για ανακύκλωση σε εργοστάσιο στη Σόφια Βουλγαρίας και γίνεται εκ νέου μπουκάλια. Η ανακύκλωση χαρτιού έφτασε στο 60% ενώ των μετάλλων - κυρίως μπαταριών- στο 90% με το συγκεκριμένο υλικό να καταλήγει για ανακύκλωση στη Σλοβενία.


Η υφυπουργός Τουρισμού και Περιβάλλοντος της Αλβανίας, Ornela Cuci επισήμανε πως το υπουργείο στο οποίο προϊσταται καταλαμβάνει μόλις το 0,085% του προϋπολογισμού της Αλβανικής κυβέρνησης, γεγονός που - όπως σημείωσε - δεν αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια δράσης. "Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε ένα τίποτα" ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη χώρα - πρόσθεσε η κα Cuci - έχουμε 199 χωματερές και στη διαχείριση των απορριμμμάτων "επικρατεί ένα χάος". Και αυτό, γιατί υπάρχουν πέντε αρμόδιοι φορείς, όπως εξήγησε. "Προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν άλλον φορέα για να διαχειρίζεται αυτούς τους υφιστάμενους πέντε φορείς", σημείωσε."Από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία και θέλουμε να ενταχθούμε, καλούμαστε να εφαρμόσουμε νόμους και στρατηγικές βασισμένες όμως στη Γερμανική πραγματικότητα. Πρέπει όλα αυτά όμως να τα προσαρμόσουμε στην Αλβανική πραγματικότητα", πρόσθεσε.


Ο υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας της Σερβίας Goran Trivan, τόνισε, ότι η Σερβία εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας σε θέματα περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, προσθέτοντας πως το στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας είναι αναγκαίες μεγάλες αλλαγές σε πλανητικό επίπεδο.


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης είπε ότι τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη έχουν σχεδιαστεί επενδύσεις άνω των 550 εκατ. ευρώ στην κυκλική οικονομία, σημειώνοντας πως από αυτή την εξέλιξη αποδεικνύεται ότι "φτάσαμε το τέλος του παραγωγικού μοντέλου με τις συμβατικές τεχνολογίες. Πρέπει να δούμε ποιες από τις τεχνολογικές εξελίξεις μπορούμε να ενσωματώσουμε στις επιχειρηματικές δραστηριότητες”.

Στις παγκόσμιες αρχές υπεύθυνης τραπεζικής αναφέρθηκε η κα Μαβίκα Ηλιού διευθύντρια του ESMS της Τράπεζας Πειραιώς, στην ενότητα "Κυκλική Επιχειρηματικότητα/Βιομηχανική Συμβίωση: Ευκαιρίες/Προκλήσεις".


"Μέσα από τα Ηνωμένα Εθνη και μέσα από ένα γκρουπ τραπεζών μέλος του οποίου είναι η Τράπεζα Πειραιώς - η μόνη ελληνική τράπεζα - δημιουργήθηκαν, οι αρχές της παγκόσμιας υπεύθυνης τραπεζικής. Η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει και υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή αυτή την παγκόσμια προσπάθεια", σημείωσε.


"Στην Τράπεζα Πειραιώς πιστεύουμε ότι η αειφορία, η βιωσιμότητα μίας επιχείρησης ή μιας κοινωνίας εξαρτάται από τη σύμπραξη τριών πυλώνων: του περιβάλλοντος, της κοινωνίας και της οικονομίας, υπογράμμισε. Η Τράπεζα Πειραιώς, πρόσθεσε, στήριξε με όλες τις δυνάμεις της, το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ’ οίκον" και θα συμμετάσχει και στο Ταμείο Υποδομών που αφορά έργα και υποδομές για χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και την κυκλική οικονομία".




Πηγή: amna.gr

Leave a comment