Βαλκάνια

Οι Σκοπιανοί απαιτούν επισήμως να μην τραγουδούν το «Μακεδονία Ξακουστή»

https://eladanews.gr/balkans/oi-skopiani-apaitoun-episimos-na-min-traghoydoun-to-makedonia-ksakoysti-2?7838 EladaNews.gr
Οι Σκοπιανοί απαιτούν επισήμως να μην τραγουδούν το «Μακεδονία Ξακουστή»

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είπε: «Ενέργειες οι οποίες βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση από το πνεύμα φιλίας της συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι ωφέλιμες για τις δυο χώρες».


Αρχισαν τα όργανα μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων προτού καν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Ζάεφ απαιτούν από τους Ελληνες να μην τραγουδούν το «Μακεδονία Ξακουστή», Χθες μετά την υπουργό Άμυνας και ο εκπρόσωπος του Ζάεφ με αποκλειστική δήλωση στο Star ζητά να καταργηθούν τα τραγούδια και τα συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.


Στην ερώτηση του Star «είναι θέση της κυβέρνησης σας να καταργηθούν τα τραγούδια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας;» απαντά ο Μίλε Μποζνιακόφσκι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ: «Ενέργειες οι οποίες βρίσκονται στην αντίθετη κατεύθυνση από το πνεύμα φιλίας της συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι ωφέλιμες για τις δυο χώρες».


«Η συμφωνία των Πρεσπών συνεισφέρει άμεσα στην περιφερειακή και ευρύτερη σταθερότητα και ασφάλεια και ως έγγραφο συμβάλλει στην εδραίωση των ευρωατλαντικών προοπτικών της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» προσθέτει ο ίδιος, μιλώντας στο Star.

Την ίδια ώρα η Ραντμίλα Σεκέρινσκα, αν. πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ επιμένει σε δηλώσεις της ότι αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα δεν βοηθάνε τη φιλία και τις σχέσεις καλής γειτονίας.



Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ρωτήθηκε για την απαίτηση των Σκοπιανών να μην τραγουδιέται το «Μακεδονία ξακουστή» και απάντησε: «Στην καρδιά δεν βάζουμε ποτέ φραγή».


Όπως επισημαίνουν διεθνολόγοι αλλά και εκπρόσωποι Παμμακεδονικών Ενώσεων, «οι Σκοπιανοί δεν θέλουν να ακούν τον ύμνο της Μακεδονίας γιατί συμβολίζει την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Βούλγαρους, ενώ σύμφωνα με το δικό τους ανιστόρητο αφήγημα, στους Βαλκανικούς πολέμους “η Μακεδονία κόπηκε στα τρία”.


Υπενθυμίζεται ότι σάλος έχει προκληθεί και για την αποβολή μαθητών επειδή τραγούδησαν το άσμα αυτό, αν και όπως ειπώθηκε τελικά η τιμωρία τους ήλθε επειδή έφυγαν από τον σχηματισμό στην παρέλαση.


Ιστορία του τραγουδιού

Η ακριβής προέλευση του τραγουδιού δεν είναι γνωστή… Η ταυτότητα του δημιουργού του δεν φανερώθηκε ποτέ.


«Μπορεί να θεωρηθεί και δημοτικό τραγούδι γιατί έμεινε στην παράδοση χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα για τον στιχουργό του. Χρονολογείται μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Ήταν νωπά τα γεγονότα, εξ’ ου και το έδιωξες τους Βούλγαρους. Βέβαια ο στίχος αυτός άλλαξε αρκετές φορές μέσα στα χρόνια, εξηγεί ο Δημήτριος Ευαγγελίδης, εθνολόγος.


Μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ο χορός του εμβατηρίου εντάχθηκε στον κατάλογο των ελληνικών εθνικών χορών κι έκτοτε άρχισε να διδάσκεται σε σχολεία όλης της Ελλάδας.


Στη Δυτική Μακεδονία βασίζεται στα βήματα του ράικου του πιο γνωστού χορού με προσθέσεις βημάτων. Ενώ σε Ανατολική Μακεδονία διαφορετική εκδοχή, όμοια με αυτήν που είχε πρωτο-αρχίσει να διδάσκεται.


Το εμβατήριο της Μακεδονίας έχει προκαλέσει ρίγη συγκίνησης πολλές φορές και στο παρελθόν. Ήταν 28η Οκτωβρίου του 2011 όταν στην Θεσσαλονίκη απαγορεύτηκε η παρέλαση.


Προς έκπληξη όλων, όμως, οι Ευέλπιδες παρέλασαν… τραγουδώντας μάλιστα το «Μακεδονία Ξακουστή».


Ακόμα κι από… γκάιντα έχει ακουστεί η μελωδία του μακεδονικού ύμνου, όταν τον Μάρτιο του 2016 Άραβες Ορθόδοξοι πρόσκοποι παιάνιζαν το «Μακεδονία ξακουστή» παρελαύνοντας μπροστά από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη.


Πηγή: tanea.gr

Leave a comment