Βαλκάνια

Σε "Διασπορά" αναφέρεται το τελικό κείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης της ΠΓΔΜ

https://eladanews.gr/balkans/se-diaspora-anaferetai-to-teliko-kimeno-tis-sintaghmatikis-anathewrisis-tis-pgdm?7516 EladaNews.gr
Σε "Διασπορά" αναφέρεται το τελικό κείμενο της συνταγματικής αναθεώρησης της ΠΓΔΜ

Του Κώστα Ράπτη


Επιταχύνει η ηγεσία της πΓΔΜ τη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς η κυβέρνηση Ζάεφ κατέθεσε στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας τα τελικά κείμενα των αναθεωρητέων διατάξεων, μετά και από το στάδιο της διαβούλευσης με την κοινωνία των πολιτών.


Μάλιστα, σε μία κίνηση καλής θέλησης προς την Αθήνα, αλλάζει η διατύπωση της τροπολογίας 36 και του επίμαχου άρθρου 49 παρ. 3 που αναφερόταν "σε μακεδονικό λαό που ζει στο εξωτερικό" και προκρίνεται η χρήση του γενικότερου όρου "Διασπορά".


Σύμφωνα με την σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, κατά την τροπολογία 36 "η Δημοκρατία της Μακεδονίας φροντίζει τη Διασπορά εξίσου όπως και τον μακεδονικό λαό και άλλες κοινότητες, ώστε να καλλιεργούν και να προωθούν τους δεσμούς τους με την πατρίδα, χωρίς να παρεμβαίνουν στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις".


Παράλληλα στο άρθρο 49 Συντάγματος αναγράφεται ότι η "πολιτεία μεριμνά για την κατάσταση και τα δικαιώματα των μελών του μακεδονικού λαού στις γειτονικές χώρες και για τους αποδήμους από την Μακεδονία, βοηθά στην πολιτιστική τους ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς με αυτούς. Η Πολιτεία μεριμνά για τα πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών της στο εξωτερικό. Επ' αυτού, η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές τους υποθέσεις".


Σημειωτέον ότι πρόκειται για άρθρο το οποίο είχε ήδη αναθεωρηθεί το 1992.


Πηγή: capital.gr

Leave a comment