Βαλκάνια

Συνέδριο για τις σχέσεις Κίνας-Βαλκανίων στη Βάρνα

https://eladanews.gr/balkans/sinedrio-ghia-tis-skheseis-kinas-balkanion-sti-barna?5856 EladaNews.gr
Συνέδριο για τις σχέσεις Κίνας-Βαλκανίων στη Βάρνα

Μια ιδιωτική κινεζική δεξαμενή σκέψης, η RimPac με έδρα τη Σανγκάη, πραγματοποίησε για πρώτη φόρα ένα συνέδριο σε χώρα της ΕΕ, τη Βουλγαρία, υπό τον τίτλο «Κίνα και Βαλκάνια: ο δρόμος προς τα εμπρός». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε κοντά στη Βάρνα με τη συμμετοχή περίπου 30 ειδικών και ακαδημαϊκών από επτά χώρες, περιλαμβανομένων δέκα Κινέζων καθηγητών και ακαδημαϊκών. Συνδιοργανωτής του συνεδρίου στη Βουλγαρία ήταν το ιδιωτικό Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας Ιβάν Χατζίισκι με έδρα τη Σόφια.


Για πρώτη φορά παράγοντες από τον χώρο των ιδιωτικών πανεπιστημίων συμμετείχαν σε μια ελεύθερη και χωρίς εξουσιοδότηση από τις αρχές συζήτηση για παγκόσμιες και περιφερειακές υποθέσεις χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς. «Είναι ένα άνοιγμα στην Ευρώπη χωρίς προηγούμενο, ειδικά αυτή την εποχή των εντάσεων στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας», σχολίασε ο Κάντσο Στόιτσεφ από τη βουλγαρική ιδιωτική επιστημονική δεξαμενή σκέψης. «Η ΕΕ θα πρέπει να πάρει το μήνυμα».


Το συνέδριο άνοιξε ο Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας. Μια τέτοια υψηλού επιπέδου παρουσία σε μια ιδιωτική επιστημονική εκδήλωση είναι σπάνια. Το κύριο μήνυμά του στην εναρκτήρια ομιλία ήταν: η ΕΕ είναι ένας ισχυρός συνήγορος του ελεύθερου εμπορίου και του δίκαιου ανταγωνισμού. Η ΕΕ δεν μπορεί να υπάρξει και δεν μπορεί να είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση χωρίς αυτές τις βασικές αρχές.

«Η Κίνα δεν σχεδιάζει ούτε φιλοδοξεί να εξαγάγει το κοινωνικο-πολιτικό της μοντέλο» , δήλωσε ο Νέλσον Ουόνγκ από τη RimPac . «Στην Κίνα ούτε καν γνωρίζουμε ποιο είναι ακριβώς αυτό το μοντέλο. Η ΕΕ είναι υπέρ της ειρήνης και της δημοκρατίας. Η Κίνα είναι υπέρ της ειρήνης και της ανάπτυξης. Και δεν νομίζω ότι η δημοκρατία και η ανάπτυξη αντιφάσκουν μεταξύ τους».


Ο καθηγητής Γιώργος Πλειός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε μια εκτενή παρουσίαση των επικοινωνιακών και πολιτισμικών πλευρών του διαλόγου με την Κίνα. Κατέληξε ότι, όσον αφορά τη μελλοντική συνεργασία Κίνας-Βαλκανίων, προτού επενδύσουμε στην τεχνολογία, την οικονομία κ.λπ. πρέπει να επενδύσουμε στον πολιτισμό, στις αξίες, στις ιδέες, στην επιστήμη και σε συναφείς τομείς.


Το διήμερο φόρουμ κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο κόσμος βρίσκεται ήδη σε μια μεταβατική φάση. Το διπολικό σύστημα στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, που κράτησε για περίπου 50 χρόνια, έχει τελειώσει. Το μονοπολικό σύστημα που ακολούθησε με τον «έναν αστυνομικό στην πόλη» κράτησε περίπου 25 χρόνια. Η οικονομική παγκοσμιοποίηση είναι σε ισχυρή αντίφαση με την τοπική διαδικασία [λήψης] πολιτικών αποφάσεων. Ο κόσμος περιφερειοποιείται τώρα, αλλά όχι με γεωγραφικούς όρους. Και η συνεργασία ανάμεσα σε κοινωνικο-πολιτικές περιοχές είναι ο δρόμος προς τα εμπρός, καταλήγει η πρώτη συνάντηση της κινεζικής ιδιωτικής δεξαμενής σκέψης με ειδικούς από τα Βαλκάνια.





Πηγή: amna.gr

Leave a comment