Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου πιθανόν στο αυριανό κοινό ανακοινωθέν τους να μην αναλάβουν δεσμεύσεις περί αποφυγής του προστατευτισμού, εν μέσω κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.
Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη οικονομικής και νομισματικής πολιτικής από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου (G20) συνεδριάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην ιαπωνική πόλη Φουκουόκα για να συζητήσουν την παγκόσμια οικονομία, με την ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας να θεωρείται σημαντικός κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη.
"Όσο για το εμπόριο, η διατύπωση θα θυμίζει τις προηγούμενες ανακοινώσεις", δήλωσε αξιωματούχος της G20, με γνώση του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος.
Μετά από επιμονή της τότε ακόμη νέας κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οικονομικοί αξιωματούχοι της G20 αντικατέστησαν το 2017 μια τυπική φράση για την αποφυγή όλων των μορφών προστατευτισμού με μια πρόταση ότι θα εργαστούν για να "ενισχύσουν τη συνεισφορά του εμπορίου στις οικονομίες μας".
Σε ερώτηση για το εάν η νέα διατύπωση θα διατηρηθεί και αυτή τη φορά, άλλος αξιωματούχος της G20 δήλωσε: "Ναι, το πιθανότερο".
Αξιωματούχοι υποστηρίξουν ότι η σινοαμερικανική εμπορική διαμάχη εξαπλώνεται σε άλλα θέματα συζητήσεων στη G20, καθιστώντας ολοένα και πιο δύσκολη τη σύνταξη του τελικού ανακοινωθέντος.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, θα διατηρηθεί η δέσμευση της G20 να μην χρησιμοποιηθούν ανταγωνιστικές υποτιμήσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών, αν και η διατύπωση δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Λαγκάρντ: Κίνδυνοι από τη χρήση των fintech
Εν τω μεταξύ, σε συμπόσιο για τη χρηματοπιστωτική τεχνολογία, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης των (G20), η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι η αυξανόμενη παρουσία τεχνολογικών κολοσσών που χρησιμοποιούν τα λεγόμενα "μεγάλα δεδομένα" και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανατροπές στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η ταχεία ανάπτυξη της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας (fintech) έχει αυξήσει την πρόσβαση σε φθηνά συστήματα πληρωμών και διακανονισμών για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος σε αναδυόμενες χώρες, όπου τα συμβατικά τραπεζικά δίκτυα έχουν πολύ περιορισμένη παρουσία. Ωστόσο, η εξέλιξη εγείρει ανησυχίες για την αυξανόμενη κυριαρχία των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών στις πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, κάτι που θα μπορούσε να αναγκάσει τους φορείς χάραξης της πολιτικής να επανεξετάσουν τον τρόπο που ρυθμίζουν το τραπεζικό σύστημα και εγγυώνται την ασφάλεια των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
"Μια σημαντική αναταραχή στο χρηματοπιστωτικό σκηνικό είναι πιθανόν να προέλθει από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες, που χρησιμοποιούν τις τεράστιες βάσεις πελατών τους και τις μεγάλες οικονομικές τους δυνατότητες για να προσφέρουν χρηματοπιστωτικά προϊόντα βασισμένα στα μεγάλα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη", δήλωσε η Λαγκάρντ.
Ενώ μια τέτοια καινοτομία μπορεί να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των χρηματοπιστωτικών αγορών, θα μπορούσε επίσης να καταστήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα πιο ευπαθές, θέτοντας τα συστήματα πληρωμών και διακανονισμών υπό τον έλεγχο ενός μικρού αριθμού τεχνολογικών κολοσσών, πρόσθεσε η Λαγκάρντ.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment