Βαλκάνια

Τσαβούσογλου σε Κατρούγκαλο: Να αξιοποιήσουμε μαζι τις ευκαιρίες στην περιοχή

https://eladanews.gr/balkans/tsavousoghloy-se-katroughkalo-na-aksiopoiisoyme-mazi-tis-efkairies-stin-periokhi?6570 EladaNews.gr
Τσαβούσογλου σε Κατρούγκαλο: Να αξιοποιήσουμε μαζι τις ευκαιρίες στην περιοχή

"Θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή", είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο μετά την συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στην Αττάλεια.


Ειδικότερα, αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο σημείωσε ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ του είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία. "Τον ευχαριστώ για το θετικό του μήνυμα", ανέφερε και πρόσθεσε: "Κανένα πρότζεκτ που αποκλείεται η Τουρκία ή δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό. Η Τουρκία έχει δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο".


Για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανέφερε ότι "είναι ωφέλιμο να συναντηθούν οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι και τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί σε τεχνικό επίπεδο κάποια συνάντηση, ενώ τον Απρίλιο θα ξεκινήσουμε τις πολιτικές διαβουλεύσεις και οι συνάδελφοί μας θα συζητήσουν σε αυτό το επίπεδο όλα τα θέματα".


Έκανε λόγο για "τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα", επισημαίνοντας ότι "είναι ένα από τα θέματα που συζητάμε στις συναντήσεις μας. Και σήμερα, σε θετικό κλίμα, είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε αυτό το θέμα", δήλωσε.


Ανέφερε τέλος ότι ένας από τους στόχους είναι "φυσικά και η αύξηση των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών και η αύξηση των τουριστών".


Για την Κύπρο ανέφερε ότι για να μπορέσει να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση "θα πρέπει να αποφασίσουμε τι και πώς θα διαπραγματευθούμε".


"Δεν θα πρέπει να ξεκινήσουμε τις συνομιλίες απλά για να ξεκινήσουμε, θα πρέπει να υπάρξει αποτέλεσμα να υπάρξει μια λύση που θα μπορούν να αποδεχθούν και οι δύο πλευρές", σημείωσε.


Κατρούγκαλος: Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο


"Στο θέμα της ενέργειας έχουμε υπερασπιστεί το δικαίωμα της Κύπρου να διαχειρίζεται τους πόρους της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης προς όφελος και των δύο κοινοτήτων του νησιού", δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Κατρούγκαλος.


"Είναι προφανές ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας που εμείς θέλουμε να ισχύει και να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές", πρόσθεσε.


Ανέφερε ακόμη ότι "οι δυο χώρες μπορούν να δώσουν ένα παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου", προσθέτοντας ότι "είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα όπως συμφώνησαν οι δύο ηγέτες μας λίγο καιρό πριν στην Άγκυρα".


Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως "κομμάτι της θετικής ατζέντας είναι πώς θα εξασφαλίσουμε τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου είναι πώς θα εξασφαλίσουμε την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας και εφαρμόζοντας μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί, επανεξετάζοντας την καλύτερη εφαρμογή τους".


Να εφαρμοστούν τα μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν συμφωνηθεί στο παρελθόν είπε ο κ Κατρούγκαλος τονίζοντας ότι η Αθήνα είναι ανοιχτή στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθώς αυτό είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης του τουρκικού λαού και της Ελλάδας.


Και οι δύο πλευρές έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για την αναστήλωση μνημείων στις χώρες μας ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ολοκλήρωση των εργασιών της Παναγίας Σουμελά. "Ο Μεβλούτ με διαβεβαίωσε ότι στις 15 Αυγούστου θα μπορέσει να ξαναγίνει η λειτουργία εκεί".


Μιλήσαμε και για τη μουσουλμανική μειονότητα, πρόσθεσε. "Είναι Έλληνες πολίτες και έχουμε κάθε ενδιαφέρον και υποχρέωση να φροντίσουμε για την ευημερία και την εκπαίδευση τους".


"Κουβεντιάσαμε και για δικαιώματα της μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Συζητήσαμε την πιθανότητα να αντικατασταθεί η διοίκηση στα Βακουφικά Ιδρύματα", ανέφερε.


Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών καταδίκασε τέλος την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Ζηλανδία αναφέροντας ότι "εμείς δεν πιστεύουμε στον πόλεμο των πολιτισμών. Πιστεύουμε ότι σχέσεις μεταξύ των λαών πρέπει να χαρακτηρίζονται από τον αμοιβαίο σεβασμό και ότι οι σχέσεις μεταξύ των κρατών πρέπει να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στο σύστημα πολυμέρειας των διεθνών θεσμών".


Πηγή: capital.gr

Leave a comment