Συνέντευξη

Α. Γεωργιάδης: Με κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε ιστορική ευκαιρία να πάμε επιτέλους μπροστά

https://eladanews.gr/intreview/a-georghiadis-me-kivernisi-mitsotaki-ekhoyme-istoriki-efkairia-na-pame-epiteloys-mprosta?5731 EladaNews.gr
Α. Γεωργιάδης: Με κυβέρνηση Μητσοτάκη έχουμε ιστορική ευκαιρία να πάμε επιτέλους μπροστά

Αισιόδοξος ότι η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ θα διευρυνθεί στις εθνικές εκλογές, δηλώνει στο Capital.gr ο Άδωνις Γεωργιάδης, αν και πιστός στο νέο προφίλ που παρουσιάζει από το βράδυ των ευρωεκλογών, σπεύδει να διευκρινίσει ότι "δεν θέλω να προκαταλάβω την απόφαση των ψηφοφόρων. Επειδή αυτό δείχνει η προηγούμενη ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων, δεν είναι υποχρεωτικό να συμβεί και τώρα…".


Άλλωστε δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, ούτε να "τρομάξουν" οι κεντρώοι και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι, με την επιστροφή της ΝΔ στην εξουσία. Αυτό το σχέδιο υπηρετεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνεχίζει την καμπάνια σε πολύ ήπιους τόνους, αποφεύγοντας την πόλωση και τις επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Δίνοντας έμφαση στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, στις μειώσεις φόρων και στην προσέλκυση επενδύσεων.


Κρίσιμο βέβαια για την επόμενη ημέρα, για να μπορέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να υπηρετήσει το σχέδιό του, θα είναι να έχει αυτοδυναμία η ΝΔ. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν κρύβει τον "τρόμο" του στο ενδεχόμενο να πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική. Εκτιμά το ενδεχόμενο της απόλυτης καταστροφής. Αφού όπως λέει, κανείς δεν θα έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα, χωρίς πολιτική σταθερότητα και με εκλογές κάθε οκτώ μήνες. "Άρα, όταν θα πάει κάποιος να ψηφίσει, θα κλείσει την κουρτίνα, και θα βρεθεί πίσω από το παραβάν, αυτός, ο εαυτός του και η ιστορία, θα ξέρει ότι αυτό που θα ρίξει στο κουτί, θα αποφασίσει αν θα δεχθεί το ρίσκο να βρεθεί η Ελλάδα στο απόλυτο κενό και στο χάος", λέει.


Αυτόν τον σκοπό- εκτός από την διεύρυνση της επιρροής της ΝΔ- υπηρετεί και η στόχευση της Πειραιώς, να μείνουν εκτός Βουλής και η Χρυσή Αυγή και ο Κυριάκος Βελόπουλος. "Θα ήταν εξαιρετικά καλό για την Δημοκρατία, καλά για την Χρυσή Αυγή δεν το συζητάω...", λέει στο Capital.gr ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, "να μείνουν και τα δυο κόμματα εκτός Βουλής. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της ΝΔ. Και για πρώτη φορά ο στόχος είναι εφικτός". Σημειώνοντας ότι μετά τις ευρωεκλογές, οι μετρήσεις δίνουν μια ραγδαία αποσυσπείρωση της Χρυσής Αυγής αλλά και μια κάμψη του φαινόμενου Κυριάκος Βελόπουλος.


Για την επόμενη των εκλογών ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτιμά ότι "έχουμε μπροστά μας μια μοναδική ευκαιρία να ξεπεράσουμε επιτέλους την κρίση", έστω κι αν αναγνωρίζει τις δυσκολίες στην οικονομία. Για την μεγάλη διαφορά που έβγαλαν οι κάλπες των ευρωεκλογών, θεωρεί ότι μεγάλο ρόλο έπαιξε η αποδόμηση του προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, που όπως λέει "στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων, οι ψηφοφόροι τον συνδέουν με την λέξη ψεύτης", αλλά φυσικά και η βαριά φορολογία που επέβαλε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. "Αυτός ήταν ο μοιραίος υπουργός για τον Αλέξη Τσίπρα", σημειώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης και όχι ο Πολάκης.


Στην συνέντευξη στο Capital.gr, ο Άδωνις Γεωργιάδης σχολιάζει ακόμα την ψευδαίσθηση του Αλέξη Τσίπρα, ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι διαχειρίσιμο, την άρνηση του ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί με την ΝΔ, την αποχή και την εκτίμηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν ακόμα "λαμβάνειν" από το εκλογικό σώμα, καθώς και την εκτίμηση του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη, ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν έπαιξε ουσιαστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα.


- Σας εξέπληξε η διαφορά των 9 μονάδων;


Δεν με εξέπληξε γιατί όσοι ξέρουν να διαβάζουν δημοσκοπήσεις, έβλεπαν ότι η διαφορά ήταν κάπου εκεί. Εμένα αντιθέτως με εξέπληξε, η έκπληξη του κ. Τσίπρα. Γιατι αποδεικνύεται ότι ο ίδιος προφανώς ηθελημένα και οι συνεργάτες του με σκοπό, του παρουσίαζαν μια διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που έβλεπαν όλοι οι άλλοι.


- Δεν είχατε ανησυχήσει από τις διαρροές της τελευταίας εβδομάδας προ των εκλογών, ότι η διαφορά μειώνεται, ότι η ψαλίδα περιορίζεται, ότι υπάρχει συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ;


Ειμαι 12 χρόνια βουλευτής και έχω μάθει όλα τα τεχνάσματα, που και εγώ έχω κάνει στο παρελθόν, τις ψυχολογικές επιχειρήσεις σε μία προεκλογική περίοδο...


Σας θυμίζω πάντως ότι κι εσείς είχατε πει κάποια στιγμή, ότι πάνω από 3,5 μονάδες διαφορά είναι νίκη. Είχατε προβληματιστεί.


Όχι, δεν είχα πει αυτό. Είχα πει ότι θα κριθούμε με τα ίδια μέτρα με τον κ. Τσίπρα. Κι αυτό, γιατί ήθελα να δώσω το σήμα, ότι με τη νίκη που ερχότανε, δεν θα μπορούσε να σταθεί ο κ. Τσίπρας στην θέση του. Γιατί στην ίδια συνέντευξη είπα, αλλά μην ανησυχείτε κ. Σκουρή, η διαφορά θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Εγώ τότε φοβόμουνα ότι ο κύριος Τσίπρας θα προσπαθήσει να υποκριθεί ότι η ήττα στις ευρωεκλογές δεν σημαίνει τίποτα. Και προσπαθούσα να χτίσω από πριν το αφήγημα, ότι μην περιμένεις κύριε Τσίπρα ότι θα φας μια μεγάλη ήττα στο κεφάλι και θα κάνεις ότιι δεν συνέβη τίποτα. Γι’ αυτό έκανα εκείνη τη δήλωση, όχι ότι φοβόμουν μικρότερη διαφορά.


- Την τόσο μεγάλη διαφορά πού την αποδίδετε;


Κοιτάξτε οι εκλογές κατά κανόνα, δεν κερδίζονται την προεκλογική περίοδο, ούτε χάνονται στην προεκλογική περίοδο. Είναι κάτι που χτίζεται στην πάροδο του χρόνου. Όπου ο πολίτης κατασταλάζει περίπου τι θα ψηφίσει, εκτίθεται γι’ αυτό, στην οικογένειά του, στο καφενείο, στους φίλους του, και άρα δεν είναι τόσο εύκολο να τον μεταστρέψεις τις 2-3 εβδομάδες προ των εκλογών. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του κύριου Τσίπρα, είναι ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχω δει εγώ τουλάχιστον, αν βάλεις αυτό που λέμε τις αυθόρμητες απαντήσεις και βάλεις το όνομα Αλέξης Τσίπρας, άνω του 90%, η λέξη που λένε είναι ψεύτης.


- Όχι η φορολογία...το γεγονός ότι τους εξαπάτησε;


Κοιτάξτε το ψεύτης, τι πρόβλημα του δημιουργεί. Ό,τι και να πει, δεν έχει σημασία. Γιατι a priori ακόμα και αυτοί που τον ψηφίζουν, τον θεωρούν ψεύτη. Είναι μεγάλο πρόβλημα για έναν πολιτικό, σε τέτοιο βαθμό, να σε θεωρεί το εκλογικό σώμα ψεύτη. Προφανώς βέβαια, αν με ρωτάτε πού χτίστηκε η διαφορά της ΝΔ, ο μοιραίος υπουργός για τον κ. Τσίπρα είναι ο κ. Τσακαλώτος, χωρίς καμία αμφιβολία. Κατά τη γνώμη μου, του έχει κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά και από τον κύριο Πολάκη, και απο τον κ. Καμμένο και τα πάντα...


- Η βαριά φορολογία που επέβαλε στη μεσαία τάξη.


Η ταξική του επιλογή, όπως ο ίδιος έλεγε στη Βουλή με υπερηφάνεια, να γδάρει τη μεσαία τάξη, στο μυαλό του υποτίθεται υπέρ των φτωχών, στην πραγματικότητα εξισώνοντας τους πάντες προς τα κάτω.


- Σας έκανε εντύπωση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έπαιξε τελικά τόσο μεγάλο ρόλο όσο νομίζαμε και εκτιμούσαμε;


Κατ’ αρχάς δεν συμφωνώ.


- Δεν φάνηκε στα αποτελέσματα…


Φάνηκε μια χαρά. Έπαιξε τεράστιο ρόλο και θα σας πω το γιατί. Η Ελλάδα είχε χωριστεί σε δύο ημισφαίρια. Σε ένα 50% ανθρώπων που αν θέλετε ήταν πιο ρεαλιστές και στους οποίους η ΝΔ παρέμενε πρώτη δύναμη ακόμα και το 2015 και σ’ ένα άλλο 50% στο οποιο μέχρι το ‘15, εμένα για παράδειγμα, δεν ήθελαν να με δουν μπροστά τους. Αν με έβλεπαν στο ΥouΤube, έγραφαν από κάτω χίλια σχόλια υβριστικά και στο οποίο ο κ. Τσίπρας είχε προνομιακή αποδοχή. Ψήφιζαν Καμμένο, Τσίπρα κλπ. Όταν ο κύριος Τσίπρας, έγινε πρωθυπουργός και έκανε τη μεγάλη στροφή, μετά το ‘15, αυτο το δεύτερο 50% πήρε απόσταση και από τον κ. Τσίπρα. Αλλά προσέξτε, το κρίσιμο είναι ότι δεν πήγε υπέρ του Μητσοτάκη και υπέρ της ΝΔ, εξακολουθούσε να σιχαίνεται τη Νέα Δημοκρατία και τον Μητσοτάκη και μένα.

Αυτό το 50% αποτελούσε πάντα για μένα, την εφεδρεία του Τσίπρα στις ενδεχόμενες εκλογές. Πάντα έλεγα, πώς αυτό το 50% που εμάς μας σιχαίνεται, πώς θα συμπεριφερθεί όταν θα έχει το δίλημμα, ή ο ένας ή ο άλλος; Ο κόσμος των συλλαλητηρίων, ο κόσμος του μακεδονικού, ήταν κυρίως αυτό το 50%. Εκεί αυτός ο κόσμος, διέρρηξε οριστικά τους δεσμούς του με τον Τσίπρα. Και άρα, τι πέτυχε αυτο το πράγμα; Ομογενοποιήθηκαν τα δυο 50άρια. Αρα ο κ. Τσιπρας στις Πρέσπες, έχασε τη μεγάλη εφεδρεία που είχε χτίσει την αντιμνημονιακή περίοδο.

Να φέρω ένα παράδειγμα, που ο πολύς κόσμος δεν το ξέρει ή δεν το εχει συνειδητοποιήσει μάλλον. Το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, το πρώτο συλλαλητήριο που έγινε, το οργάνωσαν οι υπεύθυνοι της Σπίθας της Θεσσαλονίκης. Η Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη. Η Σπίθα ήταν κατ’ εξοχήν αντιμνημονιακό κόμμα που είχε συμμαχήσει με τον Τσίπρα, σε όλη την περίοδο του μνημονίου. Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου ήταν οι πρώην υποστηρικτές του Τσίπρα και οι μεγάλοι υβριστές της ΝΔ. Αυτο το κομμάτι όμως, μετά τις Πρέσπες, κατέληξε στο εντάξει, δεν πειράζει να βγει και η Νέα Δημοκρατια. Αυτό έδωσε η Συμφωνία των Πρεσπών όσον αφορά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Άρα επηρέασε παρά πολύ και κάνει λάθος ο κ. Μαραντζίδης που δεν το βλέπει.


- Η εκτίμησή σας ειναι ότι η διαφορά στις εθνικές εκλογές θα συρρικνωθεί ή θα διευρυνθεί; Μεγάλες διάφορες δεν θα υπάρχουν υποθέτω...


Εμένα δεν μου αρέσει να βγάζω αλαζονεία στην πολιτική, και 3 εβδομάδες πριν από τις εκλογές, να σας πω ότι θα έχουμε τέτοια διαφορά, θα είναι λίγο σαν να προκαταλαμβάνω την απόφαση των ανθρώπων, και δεν θέλω. Επειδή όμως δεν θέλω και να πω ψέματα, θα σας πω ότι μεγάλες μεταβολές, τεράστιες, σε διάστημα ενός μηνός δεν έχω παρατηρήσει ως τώρα, σε όλη μου την διαδρομή. Είναι πολύ σπάνιες οι μεγάλες μεταβολές σε διάστημα τόσο μικρό.


- Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά έχουμε εθνικές εκλογές τόσο κοντά με τις ευρωεκλογές.


Λογικά μιλώντας, είναι πιθανότερο η διαφορά να διευρυνθεί, παρά να μειωθεί. Αλλά αυτό το ξεκαθαρίζω, ότι επειδή έτσι δείχνει η προηγούμενη ιστορία των εκλογικών αναμετρήσεων, δεν είναι υποχρεωτικό να συμβεί και τώρα.


- Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι σε αυτές τις εκλογές που είχαμε τώρα, τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές, ένας κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε να ψηφίσει. Η αποχή όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε τώρα να υποθέσει κάποιος, ότι με τη μεγάλη διαφορά υπέρ της ΝΔ, τώρα θα πάνε να ψηφίσουν και η διαφορά θα συρρικνωθεί.


Μου θυμίζει, είναι η ίδια δικαιολογία που λέγαμε εμείς για τους νεοδημοκράτες το 2015. Ότι οι δικοί μας δεν πήγαν να ψηφίσουν και γι’ αυτό χάσαμε τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Εγώ δεν πιστεύω καθόλου σε αυτά. Η Δημοκρατία ειναι το πολίτευμα των παρόντων. Απο τους αρχαίους χρόνους, από τον Θουκυδίδη που έχει γράψει αυτήν την καταπληκτική φράση στον Επιτάφιο "μόνοι γαρ ημεις, τον μηδέν τώνδε μετέχοντα, ουκ απράγμνωνα νομίζομεν αλλα αχρείον". Γιατί μόνοι εμείς αυτόν που δεν συμμετέχει στα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο αλλα άχρηστο. Λοιπόν. Ποτέ η αποχή δεν αλλάζει τους εκλογικούς συσχετισμούς. Αυτοί που δεν πάνε να ψηφίσουν, είναι άνθρωποι που δεν θέλουν να ψηφίσουν για τους Χ δικούς τους λόγους και δεν επηρεάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα.


- Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας ότι μέχρι τις ευρωεκλογές έγινε μια προσπάθεια συρρίκνωσης της άκρας δεξιάς και τώρα πάτε να κατακτήσετε και το κέντρο, την κεντροαριστερά;


Η Νέα Δημοκρατία έχει διπλό μέτωπο. Την άκρα δεξιά από τη μία πλευρά και προφανώς, τη διεύρυνση προς το κέντρο από την άλλη πλευρά. Ο στόχος μας να μειώσουμε τις προς τα δεξιά απώλειες μας, σε ένα μεγάλο βαθμό επετεύχθη.


- Με εξαίρεση τον Βελόπουλο.


Όχι στο σύνολο. Ο χώρος της πέραν της Ν.Δ. δεξιάς στις προηγούμενες εκλογές ήταν 16 μονάδες, τώρα ήταν 11 μονάδες, με το Βελόπουλο μέσα. Αρα υπήρχε μια σημαντική συρρίκνωση 5%, δεν είναι λίγο.


- Πάντως ο στόχος να αφήσετε έξω από την ευρωβουλή το κόμμα του Βελόπουλου δεν επετεύχθη.


Ναι αλλά οι ευρωεκλογές είναι άλλου τύπου εκλογές σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα, ένα παράδειγμα ιστορικό, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τα ανιχνεύσουμε. Το 2004, εγώ τότε ήμουν εκπρόσωπος τύπου του ΛΑΟΣ και το θυμάμαι πολύ καλά. Πήραμε τον Μάρτιο του 2004 στις εθνικές εκλογές 2,3% και τον Μάιο του 2004, δηλαδή δύο μήνες μετά, πήραμε 4,2%. Δηλαδή στην ίδια σχεδόν χρονική στιγμή, το 4,2% των ευρωεκλογών, ήταν 2,3% στις εθνικές εκλογές. Μην μπερδευόμαστε. Θα το δούμε αυτό. Ο στρατηγικός μας στόχος, δεν θέλω να το κρύψω, είναι να μείνει εκτός Βουλής και η Χρυσή Αυγή και ο Βελόπουλος. Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Και πιστεύω ότι θα ήταν εξαιρετικά καλό για τη Δημοκρατία. Ειδικά για τη Χρυσή Αυγή, δεν το συζητάω. Είναι για πρώτη φορά ένας εφικτός στόχος να ξέρετε.

Στις δημοσκοπήσεις η Χρυσή Αυγή έχει μια ραγδαία αποσυσπείρωση, να το ξέρετε. Και επιτέλους ο κόσμος αρχίζει να βλέπει πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι να υπάρχει αυτό το κόμμα στο κοινοβούλιο. Και νομίζω ότι η δυναμική που είχε ο Κυριάκος Βελόπουλος, που την βλέπαμε στις ευρωεκλογές, ήταν και λίγο μόδα, άρχισε να φθίνει. Γιατί έγιναν και λάθη από αυτόν, στην ενδιάμεση αυτή περίοδο, οι υποψήφιοι παραιτήθηκαν κλπ. Βγήκε μια εικόνα γκρίνιας. Πιστεύω λοιπόν ότι η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν ισχυρές πιθανότητες να συρρικνώσουν αυτά τα δύο κόμματα. Το μέγιστο, το άριστο, θα ήταν να μείνουν και τα δύο αυτά κόμματα εκτός Βουλής. Αλλά αυτό θα το κρίνει ο λαός. Τώρα ως προς το κέντρο, είναι άλλο πράγμα.


- Αυτή την εντύπωση δίνει πάντως σε αυτή τη φάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακόμη κι εσείς για παράδειγμα είστε λιγότερο εκρηκτικός, να το πω ευγενικά.


Θα σας απαντήσω και για μένα.


- Η Νέα Δημοκρατία δίνει την εντύπωση ότι σε αυτή τη φάση, θέλει να συσπειρώσει, να κερδίσει τους απογοητευμένους κεντροαριστερούς, τους άστεγους.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει βασικά και σωστά, εφόσον ο ρόλος που προβάλλει είναι του επερχόμενου πρωθυπουργού -γιατί αυτό θέλει να γίνει- να δείξει ότι μπορεί να είναι ο πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων. Όχι μόνο των νεοδημοκρατών. Και αυτό είναι πολύ κρίσιμο, γιατί εκεί θα κριθεί και το αποτέλεσμα των εκλογών, και η επίδοση του στην πρωθυπουργία. Και όλων των υπουργών.

Ζήσαμε κύριε Καψή, κι εσείς το ζήσατε και προσωπικά στο πετσί σας, μία περίοδο μεγάλης τοξικότητας στην πολιτική. Που ξεκίνησε το 2010, θυμίζω γερμανοτσολιάδες αγανακτισμένους, Πηλιογούσηδες, στα τέσσερα, 4ο Ράιχ.... όλα αυτά που ζήσαμε και νομίζω, και το αισθάνομαι βαθιά μέσα μου, κουραστήκαμε όλοι από αυτήν την τοξικότητα. Τώρα πιστεύω υπάρχει στην κοινωνία μία αίσθηση, ρε παιδιά εντάξει τσακωθήκαμε, βριστήκαμε, χτυπηθήκαμε, δεν πάμε παρακάτω τώρα. Δεν πάμε να ηρεμήσουμε τωρα, να κάνουμε καμία δουλειά. Και στο μέλλον μπορεί να ξανατσακωθούμε.


- Για να ηρεμήσουμε πάντως, χρειάζεται η Νέα Δημοκρατια να αποκτήσει αυτοδυναμία. Αν δεν έχετε αυτοδυναμία μπαίνουμε σε περιπέτειες, το είπε ο κ. Μητσοτάκης πάρα πολύ χαρακτηριστικά..


Ο κύριος Τσίπρας κατά τη γνώμη μου έχει κάνει τη μεγαλύτερη πράξη ανευθυνότητας που μπορούσε να κάνει. Εχει ψηφίσει την απλή αναλογική. Η απλή αναλογική μπορεί να ακούγεται στην θεωρία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, στην πράξη όμως ο καθένας καταλαβαίνει τι σημαίνει. Το έχουμε δει στην Ιταλία άλλωστε, που μοιάζουν λίγο οι λαοί μας. Στην Ιταλία αναγκάστηκαν να βάλουν στο Σύνταγμά τους απαγόρευση της απλής αναλογικής, γιατι παραλίγο να καταστραφεί αυτό το πολύ ωραίο κράτος. Αν, να χτυπήσω ξύλο, φθάναμε στην απλή αναλογική στην Ελλάδα, εγώ πιστεύω -ειλικρινά το πιστεύω- ότι δεν θα ‘χαμε σταθερή κυβέρνηση τετραετίας ή 3ετίας έστω, παρά μονάχα μετά από 100 χρόνια. Και αφού θα είχε καταργηθεί η απλή αναλογική.


- Είναι δεδομένα τα προβλήματα που δημιουργεί η απλή αναλογική.


Ναι, αλλά τώρα η απλή αναλογική υπάρχει μπροστά μας. Άρα όταν θα πάει κάποιος να ψηφίσει, όταν θα κλείσει την κουρτίνα, και θα είναι μέσα στο παραβάν αυτός και ο εαυτός του και η ιστορία, θα ξέρει ότι εκείνη την ώρα, αυτό που θα ρίξει στο κουτί, θα αποφασίσει αν θα δεχθεί το ρίσκο να βρεθεί η Ελλάδα στο απόλυτο χάος και στο κενό ή όχι.


- Πόσο μάλλον που το ΚΙΝΑΛ πια, δεν φαίνεται να είναι κυβερνητικός εταίρος.


Ένας λόγος παραπάνω. Ξέρετε αν το ΚΙΝΑΛ, εγώ νομίζω ότι κάνει λάθος, αν έβγαινε και έλεγε εμείς θα στηρίξουμε κυβέρνηση ό,τι και να γίνει, ίσως να είχε μικρότερη σημασία αυτό. Αλλά το ΚΙΝΑΛ ακολουθεί μια στρατηγική διμέτωπης, πώς να το πω, απόστασης. Το σέβομαι, δεν θέλω να το κρίνω. Λέω όμως η πιθανότητα, έστω και 1% να είναι, να έχουμε εκλογικό αποτέλεσμα που δεν θα οδηγεί σε κυβέρνηση, άρα θα πάμε σε εκλογές με απλή αναλογική, εμένα, σου μιλάω ειλικρινά, μου προκαλεί τρόμο.

Γιατί αν πάμε σε μια Ελλάδα χωρίς πολιτική σταθερότητα, η ικανότητα να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις, που ειναι το Α και το Ω, γίνεται μηδέν. Γιατί κανένας δεν θα έρθει σε μια χώρα που θα έχει εκλογές κάθε 8 μήνες. Άρα στην ουσία καταδικάζουμε τον λαό μας.


- Τι θα γίνει αν δεν έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοδυναμία;


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει και σωστά, να διεκδικήσει την πιθανότητα ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων είτε έχει αυτοδυναμία είτε όχι. Αυτή είναι η πολιτική του απόφαση. Και δεν το λέμε ρητορικά.


- Αυτό ειναι μια κουβέντα, είπαμε για το ΚΙΝΑΛ...


Όχι, γιατι έχουμε την αλλαγή του Συντάγματος μπροστά μας. Δεν ξέρω τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ, δεν θέλω να προκαταλάβω τι θα κάνει η κυρία Γεννηματά, δεν είναι και κομψό εκ μέρους μου..


- Δεν βλέπω άλλον εταίρο...


Κι εγώ δεν βλέπω, αλλα δεν θέλω να προκαταλάβω τι θα κάνει η κ. Γεννηματά. Θα αποφασίσει όταν θα έχει και εκείνη το εκλογικό αποτέλεσμα. Οφείλω όμως να σας πω, ότι εμείς ως Νέα Δημοκρατία και αυτοδυναμία να έχουμε, θα προσπαθήσουμε να βρούμε τις κοινές συνισταμένες. Δεν θέλουμε να εχουμε αλαζονεία στην εξουσία, δεν θέλουμε να λέμε όλα είναι μπλε. Θα είναι μπλε της Ελλαδος, όχι της ΝΔ.


- Δεν θα πάμε ξανά σε εκλογές...


Η πρόθεσή μας είναι να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική. Για μας είναι 100% ο στόχος.


- Τελευταια ερώτηση. Έχετε υπόψιν σας, ότι τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα την επομένη των εκλογών. Η Κομισιόν κάνει ήδη λόγο για νέα μέτρα που θα πρέπει να καλύψουν την τρύπα στο πρωτογενές έλλειμμα.


Εξαιρετικά δύσκολα όχι. Δεν θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Θα υπάρξουν δυσκολίες αλλά όχι εξαιρετικά δύσκολα. Να σας εξηγήσω γιατί το πιστεύω. Από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, μόνο η πτώση του επιτοκίου δανεισμού που έχει έρθει στα ελληνικά ομόλογα λόγω της νίκης της ΝΔ, ξέρετε τι εξοικονόμηση είναι σε ετήσια βάση; 1 δισ. 1 δισ ευρώ τον χρόνο, έχουμε κερδίσει σε τόκους, επειδή η ΝΔ έχει κερδίσει τις εκλογές. Αν συνεχιστεί η πτώση των επιτοκίων, θα εχει καλυφθεί η τρύπα μόνο από τα επιτόκια.

Ακούστε, η οικονομία είναι ένα δυναμικό πράγμα. Τι πιστεύω στ αλήθεια. Ναι, ο κ. Τσίπρας αφήνει φοβερά προβλήματα. Ναι, έκανε ανεύθυνη διαχείριση, ειδικά προς το τέλος, γιατι ήθελε να κερδίσει τις ευρωεκλογές και έκανε αυτά που έκανε.

Ομως. Τι βλέπουν οι αγορές; Βλέπουν ότι η Ελλάδα μπροστά της, με τον Κυριακο Μητσοτάκη έχει μια λαμπρή ευκαιρία. Εγώ το πιστεύω κ. Καψή. Αν όλα πάνε καλά και στις 7 Ιουλίου εχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ, θα εχουμε τη μεγαλύτερη ευκαιρία που θα έχουμε ζήσει εγώ κι εσείς στη βιολογική μας ζωή. Για ποιο λόγο; Γιατί θα έχουμε μια κυβέρνηση 4ετίας. Που δεν θα έχει ενδιάμεσα εκλογική αναμέτρηση. Μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έναν πρωθυπουργό που καταλαβαίνει από αγορές και οικονομία και που ειναι φιλελεύθερος και που δεν υπεσχέθη παράλογα πράγματα για να κερδίσει...Προσέξτε το, δεν κερδίζει μόνο ο Μητσοτάκης. Κερδίζει χωρίς να έχει αναγκαστεί να πει πράγματα που δεν γίνονται. Αυτο για μένα είναι πρωτοφανές.


- Ήδη πήρε πίσω πάντως τη μείωση του αφορολόγητου...


Είναι πρωτοφανές. Ο κ. Παπανδρέου για να κερδίσει έλεγε λεφτά υπάρχουν. Ο Τσίπρας έλεγε, δεν χρειάζεται να πω τι έλεγε...Ο κ. Μητσοτάκης λέει ψηφίστε με για να κάνω μικρότερο κράτος, να κρατήσω το 1 προς 5 στο δημόσιο, να μειώσω τους φόρους, να επιταχύνω τις ιδιωτικοποιήσεις. Αν τα έλεγε ένας προηγούμενος πολιτικός, θα έχανε τις εκλογές μόνο γιατι τα είπε. Άρα εδώ δείχνουμε, ως Έλληνες πλέον- και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό- ότι έχουμε ωριμάσει. Εχουμε καταλάβει. Ρε παιδιά, πάμε να φύγουμε μπροστά. Τωρα κρατιόμαστε και μετά θα φύγουμε μπροστά. Θα φύγουμε μπροστά μόλις κερδίσει η ΝΔ. Γι’ αυτο δεν θα είναι τόσο δύσκολα όσο νομίζετε. Γιατι οι αγορές το πιστεύουν, οι επενδυτές θέλουν να φέρουν λεφτά στην Ελλάδα, αρκεί να τους φτιάξεις ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, που θα το φτιάξουμε. Για να τους πείσουμε να έρθουν εδώ να επενδύσουν, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, να γυρίσουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό, να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας. Είναι μεγάλη η ευκαιρία που εχουμε μπροστά μας… Θα το ζήσουμε, αρκεί στις 7 Ιουλίου να έρθει το αποτέλεσμα που πρέπει.





Πηγή: capital.gr

Leave a comment