Συνέντευξη

Α. Μπλέτα: Η προσέγγιση της κινεζικής αγοράς δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς από τους Έλληνες επιχειρηματίες

https://eladanews.gr/intreview/a-mpleta-h-proseghghisi-tis-kinezikis-aghoras-den-ekhei-aksiopoiithi-eparkws-apo-toys-ellines-epikheirimaties?6156 EladaNews.gr
Α. Μπλέτα: Η προσέγγιση της κινεζικής αγοράς δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς από τους Έλληνες επιχειρηματίες

Για να αυξηθεί το μερίδιο της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην Κίνα πρέπει να πορευόμαστε με συνέργειες ομάδων εξαγωγέων και όχι ατομικά, να προηγείται μελέτη της κινεζικής αγοράς κατά περιοχή και να εστιαζόμαστε σε συγκεκριμένες περιοχές και όχι σε όλη τη χώρα και το κυριότερο, να στραφούμε σε προϊόντα που διαθέτουμε σε επάρκεια, όπως φαρμακευτικά προϊόντα, design κ.λπ.


Επιπλέον, η προσέγγιση της κινεζικής αγοράς μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου δεν έχει αξιοποιηθεί, επαρκώς, έως σήμερα από τον Έλληνα επιχειρηματία και σε ό,τι αφορά στις τουριστικές υπηρεσίες, θα πρέπει να αναδείξουμε και άλλες περιοχές της Ελλάδας.


Αυτά σημειώνει, μεταξύ των άλλων, η πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών, Αφροδίτη Μπλέτα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Αναλυτικά η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Εύη Παπαδοσηφάκη έχει ως εξής:




Κυρία Μπλέτα, δώστε μας την εικόνα της δυναμικής εξέλιξης των ελληνοκινεζικών οικονομικών σχέσεων κατά την τελευταία πενταετία.


- Δυστυχώς οι ελληνοκινεζικές σχέσεις την τελευταία πενταετία παρουσίασαν πολλά σκαμπανεβάσματα. Ενώ ξεκίνησαν με μια μεγάλη δυναμική, κυρίως στον τομέα της αγοράς ακινήτων και των μεσαίων επιχειρηματικών επενδύσεων, στη συνέχεια επηρεάστηκαν τόσο από την αλλαγή στο χρηματοοικονομικό και τραπεζικό σκηνικό όσο και από διάφορες εχθρικές ενέργειες φορέων προς την επένδυση της COSCO, αλλά και από διάφορα κατασταλτικά μέτρα που έλαβε η ίδια η κινεζική κυβέρνηση για να αποτρέψει τη μαζική εκροή συναλλάγματος από τη χώρα. Η πρόσφατη πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού να συμμετάσχει στο ύψιστης πολιτικής σημασίας για την Κίνα Διεθνές Συνέδριο για τον Δρόμο του Μεταξιού, μας δίνει το μέγεθος της σημασίας που αποδίδουν οι Κινέζοι στη χώρα μας. Όμως αυτό δεν αρκεί. Στο συγκεκριμένο συνέδριο η κάθε χώρα παρουσιάζει λεπτομερώς το επενδυτικό της περιβάλλον και τις ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά της. Αυτό αποτελεί και το έναυσμα για περαιτέρω επαφές και «lobbying» με τους εκπροσώπους της κεντρικής αλλά και των τοπικών κυβερνήσεων. Εκεί πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να προσφέρεις συγκεκριμένα επενδυτικά προγράμματα. Αν λοιπόν αυτό το κομμάτι δεν λειτουργήσει σωστά η όλη επίσκεψη πέφτει στο κενό. Μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχουμε δει επαρκή προώθηση των επενδυτικών δυνατοτήτων της χώρας προς την Κινεζική αγορά.




Η κινεζοελληνική οικονομική συνεργασία έχει εισέλθει σε νέα εποχή και μέρος του κινεζικού κεφαλαίου προσανατολίζεται ολοένα και περισσότερο προς την ελληνική αγορά. Πώς εκτιμάτε ότι μπορούν να προωθηθούν περαιτέρω οι ελληνοκινεζικές σχέσεις;


- Η κινεζική οικονομία γενικότερα, όχι μόνο η κινεζοελληνική, τόσο η επίσημη όσο και η ιδιωτική, έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Έχει αυξηθεί η εξωστρέφειά της Κίνας αλλά ταυτόχρονα αυξάνεται και ο ανταγωνισμός. Ανταγωνισμός προς την Ευρώπη από άλλες ηπείρους όπως η Αφρική και η Νότια Αμερική, αλλά και ανταγωνισμός από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προς τη χώρα μας.


Όσον αφορά στον ανταγωνισμό από άλλες ηπείρους, τον πρώτο λόγο έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα νομοθετικά εμπόδια που θέτει στις συνέργειες με την Κίνα. Εκεί η Ελλάδα μπορεί, και πρέπει, να έχει ρόλο καταλύτη επικοινωνίας, ώστε οι αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο να προστατεύουν μεν την οικονομία μας αλλά όχι μέχρι σημείου αποκλεισμού της Κίνας από την ευρωπαϊκή αγορά.


Σε εθνικό επίπεδο, από την άλλη, πρέπει να κατανοήσουμε ότι για να προσελκύσουμε αξιόλογες επενδύσεις από το εξωτερικό γενικώς και από την Κίνα ειδικώς πρέπει να γίνουμε άμεσα ένα κράτος σύγχρονο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό. Και, το κυριότερο, με νομοθετική και φορολογική σταθερότητα.



Πηγή: amna.gr

Leave a comment