Της Ελευθερίας Κούρταλη
Το σορτάρισμα των ευρωπαϊκών μετοχών είναι το πιο "φορτωμένο" trade (crowded) αυτή τη στιγμή και για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, όπως αποκαλύπτει ανάλυση της Bank of America Merrill Lynch.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της επενδυτικής τράπεζας, 187 μεγάλοι διεθνείς επενδυτές με 547 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, υπογραμμίζουν πως οι αρνητικές θέσεις τους στις μετοχές της Ευρώπης αποτελούν το μεγαλύτερο "στοίχημα" αυτή τη στιγμή, έστω και εάν η απαισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της περιοχής έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα.
Οι θέσεις των μεγάλων funds στις μετοχές της ευρωζώνης έχουν σημειώσει άνοδο της τάξης του 8% σε μηνιαία βάση και πλέον η σύσταση για την περιοχή είναι "ουδέτερη" καθώς πολλά funds έκλεισαν τις short θέσεις τους, βλέποντας πως αυτό το trade έχει αγγίξει υπερβολικά επίπεδα.
Ο εμπορικός πόλεμος και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας αποτελούν για τους διεθνείς επενδυτές τους μεγαλύτερους κινδύνους αυτή τη στιγμή, ενώ έντονες είναι οι ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Το 66% των funds εκτιμούν πως οι αγορές μπαίνουν σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού, ένα ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγράψει η BofA από τον Οκτώβριο του 2016.
Αν και η αντιστροφή της καμπύλης των αμερικάνικων ομολόγων οδήγησε πολλούς αναλυτές και επενδυτές στην εκτίμηση ότι ο κίνδυνος ύφεσης το επόμενο διάστημα είναι μεγάλος, η έρευνα της BofA κατέληξε στο ότι το 70% των funds αναμένουν πως η παγκόσμια ύφεση θα ξεκινήσει στο β’ εξάμηνο του 2020.
Την ίδια στιγμή, οι θέσεις στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών υποχώρησαν αυτόν τον μήνα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2016, γεγονός που καταδεικνύει τις ανησυχίες των επενδυτών γύρω από τον κλάδο ο οποίος τείνει να έχει τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις όταν τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά για μεγάλο διάστημα.
"Οι επενδυτές αναμένουν οικονομική στασιμότητα το επόμενο διάστημα και τηρούν long θέσεις στα assets που υπεραποδίδουν όταν η ανάπτυξη και τα επιτόκια υποχωρούν (θέσεις σε μετρητά, αναδυόμενες αγορές, κλάδος υπηρεσιών κοινής ωφέλειας) και σορτάρουν εκείνα τα assets που για να σημειώνουν άνοδο χρειάζονται ένα περιβάλλον υψηλής ανάπτυξης και επιτοκίων (μετοχές, ευρωζώνης, τράπεζες)", όπως σημειώνει η BofA.
Αξίζει να αναφέρουμε πως παρά το ισχυρό ράλι της τάξης του 70% από τα ιστορικά χαμηλά που άγγιξε ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης τον Ιανουάριο, οι shorts παραμένουν και... επιμένουν στο Χ.Α χωρίς να δείχνουν καμία διάθεση υποχώρησης από τις θέσεις τους. Μάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στη λίστα των μεγαλύτερων shorts στην Ευρώπη, με τις συνολικές αρνητικές θέσεις στην Eurobank να είναι στο 3,51% επί των μετοχών της (πέμπτο μεγαλύτερο short στην Ευρώπη), στην Πειραιώς στο 2,74%, στην Alpha Bank στο 1,75% και στην Εθνική στο 1,62%. Οι μεγαλύτερες short θέσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της BreakoutPoint συγκεντρώνονται στη μετοχή Metro Bank (10.74%), και ακολουθούν οι Unione di Banche Italiane (7,48%), Banco BPM (6,69%), Banca Popolare dell Emilia Romagna (5,12%).
Πηγή: capital.gr
Leave a comment