Υψηλοί τόνοι και διαφωνίες κυριάρχησαν τη Δευτέρα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στην έναρξή της, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας, ενώ η αντιπαράθεση οδήγησε και σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης. Αφορμή αποτέλεσαν οι συνεχείς διακοπές, τόσο από τον κ. Καμμένο, όσο και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, που αμφισβητούσαν τη διαδικασία συζήτησης.
Νωρίτερα, κόντρα υπήρξε και για τη σύνθεση της Επιτροπής. Τελικώς, επελέγη η διαδικασία της κλήρωσης προκειμένου να οριστούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές που θα μετέχουν. Οι Σπύρος Δανέλλης και Γιώργος Μαυρωτάς, θετικά διακείμενοι στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές που, μετά την κλήρωση, θα μετέχουν στις εργασίες της Επιτροπής. Προηγουμένως, η τοποθέτηση του κ. Δανέλλη ως μέλους της Επιτροπής με απόφαση του Νίκου Βούτση είχε προκαλέσει αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης κι από ανεξάρτητους βουλευτές. Αίτημα να ενταχθεί στην Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας κατέθεσε και ο Γιώργος Αμυράς.
Κατά την έναρξη των εργασιών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας δήλωσε ότι απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. «Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές» εξήγησε.
Ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας ήγειρε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση. «Ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν μπορεί να δέχεται οδηγίες από την κυβέρνηση. Η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη, όσον αφορά τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο πρόεδρος της Βουλής είναι εκτός Κανονισμού της Βουλής» ανέφερε ο κ. Καμμένος. Συμπλήρωσε ότι «οι ανεξάρτητοι βουλευτές εκλέγουν εκείνους που θα εκπροσωπούνται. Αν δεν μπορούν να ορίσουν, τότε γίνεται κλήρωση, όχι όπως έγινε κλήρωση στο γραφείο του προέδρου της Βουλής». Επεσήμανε, δε, ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει διότι το κείμενο που καλείται να συζητήσει η Βουλή δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές.
Σε δεύτερη τοποθέτησή του, επιμένοντας στην ένσταση αντισυνταγματικότητας, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν υπάρχει απόφαση της Διάσκεψης Προέδρων για τον τρόπο ορισμού των ανεξάρτητων βουλευτών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, δεν υπάρχει γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής με την υπογραφή δύο καθηγητών και δεν επισυνάπτονται τα κείμενα της ρηματικής διακοίνωσης, των αλλαγών του Συντάγματος.
Σε παρέμβασή του-απάντηση στις αιτιάσεις της Χ.Α. και του προέδρου των ΑΝΕΛ για τη σύνθεση της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τόνισε ότι δεν δέχεται «πατερναλιστικές διαδικαστικές επισημάνεις, ούτε τη ρητορική περί πραξικοπημάτων» και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ίχνος σκιάς περί μεθοδεύσεων».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει. Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της Ν.Δ. είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».
«Εδώ θα υπερασπιστούμε και τη δημοκρατία και το κοινοβούλιο και τις ιστορικές ευθύνες», ανέφερε κατά τη συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης και υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρηθεί πλαίσιο συνταγματικότητας και δημοκρατίας και κλίμα νηφαλιότητας και ιστορικής ευθύνης. «Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου να μην παρασυρθούμε από την εμπρηστική διάθεση των αρνητών της δημοκρατίας και των υμνητών του Γκέμπελς», είπε ο κ. Ξυδάκης.
Την κατάθεση του κειμένου του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και των συνταγματικών νόμων (εφαρμοστικοί νόμοι) όπως διαμορφώθηκαν μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και την κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, ως προαπαιτούμενα να μπει η Επιτροπή στο θέμα, έθεσε εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ανδρέας Λοβέρδος. Επίσης, ζήτησε απάντηση εκ μέρους του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου «γιατί παραβιάστηκε το άρθρο 2 παρ. 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν είναι ταυτόχρονα σήμερα εδώ και το πρωτόκολλο προσχωρήσεως της FYROM στο ΝΑΤΟ». «Η Συνθήκη προβλέπει αυτό. Τι κομπίνα έχει γίνει που ένας συμβατικός όρος δεν τηρείται;», ρώτησε ο κ. Λοβέρδος, ενώ επανέλαβε το αίτημά του να κατατεθεί στην Επιτροπή η επιστολή παραίτησης Κοτζιά προς τον πρωθυπουργό.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για διαδικαστικά τερτίπια, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, μίλησε για ευθύνες που έχουν όλοι απέναντι στις νέες γενιές και εξέφρασε την αντίθεση του κόμματός τους στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας.
Σε παρέμβασή του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης είπε ότι «μόνο αφελής θα περίμενε ότι η Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής θα αξιοποιούσε την ευκαιρία και το χρόνο που έχει στη διάθεσή της για να κάνει έναν διάλογο που δεν έχει γίνει εδώ και 27 χρόνια, επί της ουσίας για να πάρουν απάντηση οι πολίτες, μέσα σε μια συνεχή προσπάθεια κατάφωρης προσβολής της αλήθειας». «Μήνες τώρα γίνεται μάχη χαρακωμάτων για να μην έχει απαντήσεις ουσίας ο πολίτης σε ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα», είπε επίσης ο κ. Δανέλλης.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Δημήτρης Καμένος, τόνισε ότι πρέπει να είναι προαπαιτούμενα η κατάθεση της ρηματικής διακοίνωσης των Σκοπίων, οι τροποποιήσεις στο σύνταγμά τους και η επιστολή Κοτζιά. Τάχθηκε κατά της Συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι με την επικύρωσή της, η χώρα μας παραχωρεί στα Σκόπια και το όνομα «Μακεδονία» και τη μακεδονική γλώσσα και την εθνότητα. «Αυτές τις μέρες γράφεται πράγματι καινούρια ιστορία και δεν θα είναι δυστυχώς ευανάγνωστη… Σε περίπτωση που στο μέλλον εγείρει η γείτονα χώρα αλυτρωτικά ζητήματα, δεν θα μπορούμε να αντιδράσουμε» υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής, ζητώντας να κατατεθεί στη Βουλή η επιστολή παραίτησης του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.
Βολές Π. Καμμένου και Αδ. Γεωργιάδη προς την κυβέρνηση
Στην κυρίως ομιλία του, ο πρώην υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος μίλησε για «μέρα θλιβερή για το κοινοβούλιο», καθώς «ξεκίνησε με τη διάλυση ενός κόμματος, με υπόγειες μεθοδεύσεις και αποστασίες, διαγραφές, κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής». «Σπάσατε έναν συνασπισμό που δημιουργήσαμε. Στο όνομα ποιου συμφέροντος καταπατήσατε τη συμφωνία μας και μετατρέψατε μια κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης σε κυβέρνηση αποστασίας;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγορώντας τον ότι, ενώ γνωρίζει ότι στην πραγματικότητα με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναγνωρίζει μακεδονικό έθνος, το κρύβει από τον ελληνικό λαό.
«Εμείς δεν θέλαμε ποτέ τον όρο "Μακεδονία" στο όνομα των Σκοπίων. Δεν τον θέλαμε, ούτε στο Βουκουρέστι, ούτε ποτέ. Αν το δεχόμασταν, θα το κάναμε ως όρο εθνικού συμβιβασμού με πολύ μεγάλο πόνο. Η διαφορά μας είναι ότι εσάς δεν σας νοιάζει τίποτα και δεν σας ενδιαφέρει το όνομα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να ψηφίσει τη Συμφωνία. «Νομοθετείτε με έξι αποστάτες βουλευτές για ένα θέμα που δεν λάβατε δημοκρατική νομιμοποίηση και με 500.000 άτομα έξω από τη Βουλή δεν πάτε για δημοψήφισμα» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Τέλος, απευθυνόμενος στον βουλευτή του Ποταμιού Γιώργο Μαυρωτά, τον κάλεσε έστω και την ύστατη στιγμή να μην κάνει το λάθος και υπερψηφίσει τη Συμφωνία.
Οι αναφορές του κ. Γεωργιάδη προκάλεσαν την αντίδραση τόσο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, όσο και της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου. Η κ. Αναγνωστοπούλου τον κάλεσε να απαντήσει από πότε η θέση της ΝΔ δεν ήταν σύνθετη ονομασία, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι παλαιότερα ο κ. Γεωργιάδης, όταν ήταν στο ΛΑΟΣ, υποστήριζε ότι ο Κώστας Καραμανλής «ξεπούλησε την Μακεδονία».
«Με τη στήριξη της Συμφωνίας δεν στηρίζουμε τη κυβέρνηση» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Μαυρωτάς. «Στηρίζουμε τις δικές μας θέσεις ως Ποτάμι, που από το 2014 είχαμε καταθέσει, όχι μόνο στα λόγια. Γιατί το Ποτάμι δεν είναι το κόμμα της σιγουράντζας, όπως κάποιοι, που όταν έρχεται η ώρα του "διά ταύτα", την κάνουν γυριστή» σημείωσε ο εισηγητής του Ποταμιού.
Χαρακτήρισε τη Συμφωνία ως «το στύλωμα μιας νέας εποχής» και τόνισε ότι το κόμμα του την στηρίζει, γιατί ονειρεύεται μια Ελλάδα εξωστρεφή, πυλώνα της σταθερότητας στη περιοχή των Βαλκανίων και όχι μια Ελλάδα φοβική και περίκλειστη.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης που καταλήγει σε συμβιβασμό. Και δεν πρέπει, ούτε να την δαιμονοποιούμε, ούτε να την εξιδανικεύουμε» τόνισε ο κ. Μαυρωτάς. «Το πιο αρνητικό της Συμφωνίας δεν είναι ούτε το όνομα, ούτε η ιθαγένεια, ούτε η γλώσσα ούτε το σύνταγμα. Είναι η εργαλειοποίηση της συμφωνίας» υπογράμμισε, καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, την πρώτη για σκόπιμη προσπάθεια να διεμβολίσει την αντιπολίτευση μέσω της συμφωνίας και την δεύτερη ότι πάτησε πάνω στα αμφιλεγόμενα σημεία της συμφωνίας για να στεγανοποιήσει κομματικά οφέλη. «Αυτή η εργαλειοποίηση κατέληξε γρήγορα σε διχασμό, με πατριώτες και μη πατριώτες, με ακροδεξιούς πατριώτες και υπερπατριώτες» σημείωσε ο βουλευτής του Ποταμιού.
Με τη σειρά του, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ζήτησε από την κυβέρνηση «να αφήσει το παραμυθάκι που αγγίζει τα όρια της μυθομανίας, περί δήθεν "προοδευτικών συμφωνιών", σημειώνοντας πως τη Συμφωνία των Πρεσπών «την ήθελε, τη στήριξε και την επέβαλε όλη η αφρόκρεμα του ιμπεριαλισμού».
Επιπλέον, ανέφερε πως, σε αντίθεση με όσους επικεντρώνουν στο ονοματολογικό, το ΚΚΕ εδώ και 25 χρόνια προέβαλε την ανάγκη να μπουν εμπόδια στα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Πηγή: naftemporiki.gr
Leave a comment