Πολιτική

Βουλή: Υψηλοί τόνοι με φόντο τις Πρέσπες

https://eladanews.gr/politics/boyli-ypsili-tonoi-me-fonto-tis-prespes?7103 EladaNews.gr
Βουλή: Υψηλοί τόνοι με φόντο τις Πρέσπες

Διαξιφισμοί μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη επικράτησαν στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτηση στην Ολομέλεια για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον πρόεδρο της Ν.Δ. για ακραία -όπως είπε- ρητορική, σημειώνοντας ότι το βασικό του πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «εθνική ήττα και εθνικό λάθος που προσβάλλει την ιστορία της πατρίδας».


Κ. Μητσοτάκης για ένταξη Σκοπίων στην Ε.Ε.: Δεν με δεσμεύει η Συμφωνία των Πρεσπών


Ανεβαίνοντας πρώτος στο βήμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο πως η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έπρεπε ποτέ να υπογραφεί, ενώ κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι παραχώρησε «μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα, ενώ παρατήρησε ότι δεν έχει κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο το ανεθεωρημένο κείμενο του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, γιατί όπως πρόσθεσε, δεν υφίσταται τέτοιο κείμενο.


Διαμήνυσε, δε, ότι η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. δεν σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να ασκήσει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. «Και αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω», σημείωσε.


Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Συμφωνία παράγει αποτελέσματα από την υπογραφή της, όχι την κύρωσή της. «Υπογράψατε αυτόματα την πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Κάψατε τον μοχλό πίεσης και έγινε εθνικό μπούμερανγκ», δήλωσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και διερωτήθηκε: «Θα συμφωνούμε αυτόματα και στο κλείσιμο κάθε κεφαλαίου, επειδή αυτό ορίζει αυτό που υπογράψατε; Εφόσον εκλεγώ πρωθυπουργός, αρνούμαι να ερμηνεύσω τη Συμφωνία με τον τρόπο αυτόν».


Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προειδοποίησε ότι αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί, τότε δεν θα μπορεί να ακυρωθεί, καθώς διαθέτει μεγαλύτερη ισχύ από κάθε νόμο. «Γι’ αυτό όλα κρίνονται τώρα. Η ώρα της ευθύνης είναι τώρα. Όχι μετά. Οι υπεύθυνοι κρίνονται εδώ. Όχι αλλού», συμπλήρωσε και κάλεσε τους βουλευτές να πουν «όχι». «Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και στο ύψος της ιστορίας», πρόσθεσε.


Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ψέμα ότι έχει αναγνωριστεί μακεδονική γλώσσα από το 1977, επικαλούμενος και τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη που συμμετείχε στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Είπε επίσης ότι τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων μαρτυρούν ότι η Ελλάδα ανέκαθεν δεν αναγνώριζε «μακεδονική» γλώσσα. «Αυτό που δεν τόλμησαν να πουν ούτε οι Σκοπιανοί ηγέτες το λέτε εσείς, κ. Τσίπρα. Και αυτό το ψέμα το βάλατε μέσα στο κείμενο διεθνούς συμφωνίας», πρόσθεσε.


Κατηγόρησε επίσης τον κ. Τσίπρα ότι στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, χαμογελούσε και δεν αντέδρασε όταν ο κ. Ζάεφ δημόσια αναφέρθηκε σε «Έλληνες και Μακεδόνες». «Λέτε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που έλεγε όσα προανέφερα θα μιλούσε ποτέ για “Μακεδόνες”, όπως έκανε ενώπιον σας ο κ. Ζάεφ και δεν ανοίξατε το στόμα σας. Ισχυρίζεστε ότι ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη θα δέχονταν ποτέ ένα κράτος ακόμη και "Βόρειας Μακεδονίας", με λαό όμως "μακεδονικό" και με γλώσσα "μακεδονική";», διερωτήθηκε.


Αλ. Τσίπρας: Να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο των εθνικισμών


Μετά από την τοποθέτηση του προέδρου της Ν.Δ., ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε πως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων.


Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχει έρθει για να αναμετρηθεί με την ιστορική και την εθνική ευθύνη, με την ευθύνη που έχει ο καθένας από τους 300 που δεν εκβιάζονται, δεν τρομοκρατούνται και ομιλούν μονάχα με τη συνείδηση τους».



Όπως είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, «για άλλη μια φορά μιλήσατε με ένα λόγο απαξιωτικό, προσβλητικό και διχαστικό απέναντι στους βουλευτές και στην κυβέρνηση».

«Όλες αυτές τις ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες μια ακραίας ρητορικής και στοχοποίησης συγκεκριμένων προσώπων, με μηνύματα, αφίσσες και γίναμε μάρτυρες ταγμάτων εφόδου και ομάδων εμπρησμού που προσπαθούν να εκφοβίσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «δεν βρήκατε ούτε μια λέξη για να καταδικάσετε κ. Μητσοτάκη. Επιχειρήσατε αντίθετα να απευθυνθείτε με έναν λόγο στοχοποίησης αυτών που έχουν διαφορετική άποψη για ένα κρίσιμο εθνικό θέμα».


Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη, διότι έχει ένδεια επιχειρημάτων εναντίον της Συμφωνίας, ενώ πρόσθεσε ότι μεγάλο μέρος της ομιλίας του το κατανάλωσε στην αντιπαράθεση του με τον κ. Καμμένο. «Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας εκεί στη δεξιά πολυκατοικία, είπε προσθέτοντας ότι μετά τις Πρέσπες θα αντιπολιτεύεστε τους άλλους στη δεξιά πολυκατοικία γιατί υπάρχει συνωστισμός, για το ποιος θα πάρει το καλύτερο "διαμέρισμα"».


Μιλώντας για το Σκοπιανό, είπε ότι «αυτή η διαφορά ταλαιπώρησε τη χώρα, τους γείτονες, μας, τα Βαλκάνια επί τρεις δεκαετίες και μας στέρησε όλα αυτά τα χρόνια κρίσμο διπλωματικό κεφάλαιο αποσπώντας μας από τους πραγματικούς κινδύνους που δεν βρίσκονται στα Βόρεια αλλά στα Ανατολικά σύνορά μας».


Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «πριν λίγα χρόνια, παράλληλα με τον κίνδυνο να χάσουμε το όνομα Μακεδονία, κινδυνεύαμε να χάσουμε και ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας, εξαιτίας του πρωτοφανούς, όπως είπε, παροξυσμού, παραχάραξης και σφετερισμού της ιστορίας, της πολιτισμικής κληρονομιάς και των συμβόλων της Μακεδονίας που αποτελούσε και αποτελεί ιστορικά αναπόσπαστο κομμάτι της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς».


«Όπως και στην Ελλάδα ο εθνικιστικός παροξυσμός των αρχών του ‘90 διαμόρφωσε το κλίμα στη κοινή γνώμη, δημιουργώντας την εικόνα μιας χώρας φοβικής, χωρίς εθνική αυτοπεποίθηση».


Παράλληλα, ο Πρωθυπουργό ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών κινείται απολύτως πάνω στην εθνική γραμμή που έχει η χώρα από το 2007 και σημείωσε τι πέτυχε η κυβέρνηση με τη Συμφωνία:


«Σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό. Δηλαδή υποχρεώσαμε τους γείτονες να αλλάξουν το Συνταγματικό τους όνομα από "Δημοκρατία της Μακεδονίας", σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας", ώστε αύριο όταν μπαίνουν τα παιδιά μας στο ίντερνετ και πατούν το λήμμα "Μακεδονία" και να εμφανίζεται ο Λευκός Πύργος, όχι τα Σκόπια».

«Πετύχαμε το erga omnes - έναντι όλων και για κάθε χρήση. Η χρήση αυτή δεν θα χρησιμοποιείται μόνο στις διεθνείς σχέσεις της χώρας με άλλες χώρες και με διεθνείς οργανισμούς αλλά θα αφορά και το εσωτερικό της χώρας».

«Καταφέραμε οι γείτονες μας με την αναθεώρηση του Συντάγματος, να τροποποίησουμε τις διατάξεις εκείνες που περιείχαν αναφορές αλυτρωτισμού και αναθεωρητισμού. Δεσμεύονται να εγκαταλείψουν κάθε είδους αλυτρωτική ρητορική, κάθε είδους αλυτρωτικές δράσεις από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται».

«Καταφέραμε η χρήση του όρου "Μακεδονία" και "μακεδονικός" σε σχέση με τις κρατικές δομές και τα όργανα του κράτους να αφήνονται μόνο στην ελληνική πλευρά. Δηλαδή δεν μπορούν να έχουν "Αεροδρόμιο Μακεδονία", ούτε "Πανεπιστήμιο Μακεδονία", ενώ η Ελλάδα μπορεί».

«Κερδίσαμε να κατοχυρώνεται η ελληνική παράδοση και η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας με τον πιο σαφή και νομικά δεσμευτικό τρόπο».

«Η ιστορία μας είναι η ψυχή μας και την παίρνουμε πίσω. Δεν θα μπορεί κανείς να τη σφετερίζεται», υπογράμμισε.


Τι είπαν οι υπόλοιποι αρχηγοί


Νωρίτερα, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά σημείωσε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγουμε νέες πληγές γιατί παραμένει ανοιχτή η ρίζα του αλυτρωτισμού, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «επιστρέψαμε στην εποχή του yes man».


Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε πως η συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για ψήφιση στη Βουλή, είναι μια επαίσχυντη συμφωνία. «Μια συμφωνία κατά παραγγελία των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, η οποία βέβαια, έχει και την αποδοχή της άρχουσας τάξης στην Ελλάδα που προσδοκά οφέλη».


Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος κατήγγειλε ότι υπάρχει σχέδιο της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου της Βουλής να διαλύσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, τονίζοντας παράλληλα πως «σε λίγες ώρες η Μακεδονία δεν θα είναι μία και μόνο ελληνική. Σήμερα γελάνε όλοι παρέα, Σλάβοι, Αλβανοί, ο κ. Κοτζιάς, οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ και έξι... εφιάλτες που θα πουλήσουν αιώνων ιστορία και πολιτισμό, μία εθνική προδοσία».


Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι σε μία εβδομάδα θα δώσει απάντηση με στοιχεία στην ερώτηση «Ποιος σκότωσε την Κ.Ο. του Ποταμιού;». Αναφερόμενος στα θετικά -όπως είπε- της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα επιβάλλει σύνθετη ονομασία στη γειτονική χώρα, η Συμφωνία επιβάλλει στη γειτονική χώρα με τροποποίηση του Συντάγματος, να αλλάξει τα σχολικά της βιβλία και να γκρεμίσει αγάλματα».


Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης δήλωσε πως «είναι χρέος της επόμενης Βουλής να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών και ας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν ακυρώνεται». Ορκίστηκε, δε, ότι ο ίδιος θα κάνει τα πάντα ώστε να ακυρωθεί η συμφωνία.


Πηγή: naftemporiki.gr


Leave a comment