Πολιτική

Δημοσκόπηση: Οι πολίτες θέλουν πρόωρες εκλογές, φοβούνται νέα μέτρα

https://eladanews.gr/politics/dimoskopisi-oi-polites-theloyn-proores-ekloghes-fovountai-nea-metra?7349 EladaNews.gr
Δημοσκόπηση: Οι πολίτες θέλουν πρόωρες εκλογές, φοβούνται νέα μέτρα

Σε συντριπτικό ποσοστό οι πολίτες ζητούν πρόωρες εκλογές, φοβούνται νέα μέτρα και ζητούν εθνικό διάλογο για τη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για τη "Real News".


Αναλυτικότερα, όσον αφορά το θέμα των πρόωρων εκλογών, οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 62%, ζητούν πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με τη μέτρηση, το 30% των ερωτηθέντων θέλει εκλογές πριν από τον Μάιο του 2019, το 32% με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019, ενώ το 31,3% θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας.


Διχασμένοι όμως εμφανίζονται οι πολίτες ως προς το αν επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας ή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 44,7% θεωρεί ότι η χώρα έχει ανάγκη από αυτοδύναμη κυβέρνηση, ενώ το 44,4% πιστεύει ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση συνεργασίας.


Διάχυτη είναι, ακόμη, η απαισιοδοξία των πολιτών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Στην ερώτηση πόσο πιθανό είναι να ληφθούν επιπλέον μέτρα, το 36,3% των ερωτώμενων απαντούν αρκετά πιθανό, το 23,5% λίγο, το 17,2% πολύ πιθανό, το 14% καθόλου πιθανό ενώ το 9% απαντά ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Αθροιστικά, το 53,5% θεωρεί πολύ ή αρκετά πιθανό να υπάρξουν νέα μέτρα, ενώ το 37,5% εκτιμά ότι είναι λίγο ή καθόλου πιθανό.


Οι Έλληνες ζητούν εθνικό διάλογο και συνεννόηση για την Ελλάδα της "μεταμνημονιακής περιόδου" σε ποσοστό 75,9% συνολικά (37,5% σίγουρα ναι, 38,4% μάλλον ναι) ενώ σίγουρα όχι μάλλον όχι απαντά αθροιστικά το 15,3% των ερωτηθέντων (σίγουρα όχι 2,8% μάλλον όχι 12,5%).


Τέλος, αναφορικά με τα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστήσουν στον ελληνικό χώρο και στη διεθνή πολιτική σκηνή το 2019, πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με 26,3%, ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 13,6%, ο Βλαντίμιρ Πούτιν με 10,6%, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με 8,8%, ο Ντόναλντ Τραμπ με 7,1% ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με 4,6% και η Φώφη Γεννηματά με 3,8%.



Πηγή: capital.gr

Leave a comment