Της Νίκης Ζορμπά
Της εκλογολογίας το ...ανάγνωσμα φούντωσε πάλι ξαφνικά, καθώς από την περασμένη εβδομάδα κυκλοφορούν σε κομματικούς και κυβερνητικούς διαδρόμους σενάρια περί αιφνιδιασμού του Αλέξη Τσίπρα με εκλογές ακόμη και τον Μάρτιο.
Το εν λόγω σενάριο ( το οποίο έριξαν στο τραπέζι της επικαιρότητας πράγματι "μεγαλοσχήμονες" από το στρατόπεδο του κυβερνώντος κόμματος), ξεχείλωσε έτι περαιτέρω καθώς τον γύρο δημοσιογραφικών γραφείων έκανε και έτερο σενάριο που φέρνει τις εθνικές κάλπες με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, ακόμη εγγύτερα: Τον Φεβρουάριο, με την προκήρυξή τους να πραγματοποιείται εντός του Ιανουαρίου.
Υπάρχει φωτιά στον "καπνό";
Μάλλον δύσκολα.
Πέραν από συνομιλητές του Πρωθυπουργού και παροικούντες στο Μαξίμου που αντιμετωπίζουν μάλλον σκωπτικά τα σενάρια τούτα ( τι σόι ...αιφνιδιασμός θα ήταν αν τα επιβεβαίωναν;) υπάρχει ένα κομβικό σημείο για την πυροδότηση πολιτικών εξελίξεων: Η έλευση της Συμφωνίας των Πρεσπών για κύρωση από την ελληνική Βουλή.
Τούτη προσδιορίζεται χρονικά στα τέλη του Ιανουαρίου, βάσει του πώς κυλούν οι διαδικασίες στην πΓΔΜ. Εντός του Φεβρουαρίου, πιθανότατα συνεπώς, θα φθάσει η Συμφωνία στην ελληνική βουλή.
Με αψήφιστη την εν λόγω συμφωνία, δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να πάει σε εκλογές και τούτο μάλλον το έχουν εμπεδώσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης ( ει μη μόνον πιθανώς του Βασίλη Λεβέντη ο οποίος πάλι χθες προέβλεπε εκλογές πριν από την κύρωση της Συμφωνίας).
Τα κουκιά τα έχει μετρήσει και τα έχει βρει πάνω από 151 η κυβέρνηση και χωρίς τη συμμετοχή του Πάνου Καμμένου ( και κάποιων από το κόμμα του που θα τον ακολουθήσουν στην καταψήφιση).
Την απαιτούμενη πλειοψηφία επομένως η Κυβέρνηση την έχει βρει με μια σειρά από "κοινοβουλευτικές" πράξεις που έχουν αναλυθεί επαρκώς τους τελευταίους μήνες.
Όπερ σημαίνει πως και τη δυνατότητα να την περάσει τη Συμφωνία την έχει ενώ και τη δέσμευση να την περάσει και να μην την κάνει "μπαλάκι" στους επόμενους, έχει λάβει.
Εκλογές συνεπώς εντός του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και λοιπών σεναρίων που κυκλοφορούν , δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν, εκτός εξαιρετικά συγκλονιστικού απροόπτου.
Εύληπτον, πάμε παρακάτω.
Το σενάριο του Μαρτίου
Η αντίστροφη μέτρηση για εκλογές αρχίζει στην πραγματικότητα από την ψήφιση της Συμφωνίας και έπειτα.
Η αναταραχή στην Κυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο που λέει θα αποχωρήσει ( μόνος του ή θα πάρει και τους υπουργούς του; και ποιοι θα τον ακολουθήσουν τελικώς, είναι ερωτήματα προς απάντηση) αλλά θα στηρίζει και δεν θα ταχθεί υπέρ πρότασης μομφής της Ν.Δ αν την ασκήσει, δημιουργούν ένα ούτως ή άλλως "διαλυτικό" περιβάλλον για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα είναι πλέον ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με τη βούλα αλλά με... ερωτηματικό.
Δεδομένου μάλιστα ότι ο στρατηγικός κοινοβουλευτικός σχεδιασμός του ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει στα τέλη Ιανουαρίου ( με την ολοκλήρωση της ψήφισης του πακέτου ΔΕΘ και λοιπών φιλοκοινωνικών νομοσχεδίων), το πεδίον για εκλογές, είναι καθαρό.
Θεωρητικώς.
Και τούτο, γιατί σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρων κοινοβουλευτικών, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πληρώνει ήδη δημοσκοπικά βαρύ αντίτιμο για τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα έχει κανένα εκλογικό κέρδος εάν στήσει κάλπες στον απόηχο της ψήφισης της εν λόγω Συμφωνίας.
Το πιθανότερο μάλιστα, θα είναι να οξυνθούν με μοχλό ό,τι συνομολόγησε Τσίπρας- Ζάεφ, ακόμη περισσότερο τα προεκλογικά πνεύματα για ένα ζήτημα "εθνικά ευαίσθητο".
Όσοι υποστηρίζουν την εκδοχή ότι θα ευνοούσε το κυβερνών κόμμα μια προσφυγή σε κάλπες τον Μάρτιο, βασίζουν την εκτίμησή τους στην παραδοχή: Όσο πιο κοντά στις κάλπες δοθούν οι παροχές τόσο πιο πιθανή είναι η πολιτική κεφαλαιοποίησή τους.
Σύμφωνα ωστόσο με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, δεν υπάρχει καμία σκέψη τέτοια στο μυαλό του Τσίπρα.
Παραμένει ορθάνοιχτο το σενάριο των τετραπλών του Μαίου ( το οποίο δεν αποκλείουν) ενώ εξετάζει και την πιθανότητα να εξαντλήσει πράγματι την τετραετία.
Σε όλα αυτά οι δημοσκοπήσεις ακόμη και αν δεν έχουν τον ...πρώτο λόγο, είναι πιθανότατο να έχουν τον τελευταίο. Και δεν είναι καθόλου φιλικές αυτή τη στιγμή τουλάχιστον για τον κ. Τσίπρα, παρότι κόμμα και Κυβέρνηση τις αμφισβητούν, ευθέως.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment