Ανάλυση

Επικίνδυνη για την Ευρώπη η γερμανική πολιτική κρίση

https://eladanews.gr/analysis/epikindini-ghia-tin-efrwpi-i-ghermaniki-politiki-krisi?5772 EladaNews.gr
Επικίνδυνη για την Ευρώπη η γερμανική πολιτική κρίση

Της Sophia Besch


Η Ευρώπη χρειάζεται τη Γερμανία για να βοηθήσει την ήπειρο να απαντήσει στις εξωτερικές προκλήσεις όπως είναι οι αλλαγές στις σχέσεις με την Κίνα και τις ΗΠΑ, και να ηγηθεί των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων της ΕΕ.


Αλλά η αποχώρηση της Andrea Nahles από τη θέση της ηγέτιδος του κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (SPD) είναι μόνο το τελευταίο επεισόδιο της γερμανικής πολιτικής σε κατάσταση κρίσης. Το Βερολίνο έπρεπε να κάνει παύση για έξι μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση μετά από τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές το 2017, και ποτέ δεν επανήλθε έκτοτε. Και με τα δύο κόμματα στον κυβερνητικό συνασπισμό να δέχονται πίεση προκειμένου να μην χάσουν περισσότερους ψηφοφόρους, θα αναλάβουν μικρότερα ρίσκα για θέματα που απαιτούν δύσκολες αποφάσεις, όπως η κλιματική αλλαγή.


Ωστόσο, το ζήτημα είναι βαθύτερο από την πολιτική του κόμματος. Μετά από 15 χρόνια στα οποία κυριάρχησε το αργό αλλά σταθερό στυλ ηγεσίας της Καγκελαρίου Angela Merkel, το Βερολίνο δυσκολεύεται να απαντήσει στις νέες προκλήσεις με νέες ιδέες. Και σε πολλές προτάσεις για μεταρρύθμιση στην ΕΕ, δεν ήταν οι πολιτικές κρίσεις που κράτησαν πίσω τη Γερμανία, αλλά μια ισχυρή και μακροχρόνια συναίνεση ενάντια σε θέματα όπως η αμοιβαιοποίηση του χρέους ή ένας μεγάλος κοινός προϋπολογισμός.


Η Εερώπη δεν έχει την πολυτέλεια να εγκαταλείψει την αναμονή για τη γερμανική ηγεσία. Δεν έχει εναλλακτική. Επομένως το νέο θέμα που αξίζει την προσοχή είναι το Πράσινο Κόμμα. Αν και παραμένει ασαφές εάν θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για να προωθήσουν τους Πράσινους στην κυβέρνηση, το κόμμα έχει μια ατζέντα πολιτικής που πάει πολύ πιο μακριά από τα κλιματικά θέματα. Οι Πράσινοι αμφισβητούν ήδη τη δέσμευση της Γερμανίας στους black zero προϋπολογισμούς χωρίς καθαρό δανεισμό, ζητώντας περισσότερες επενδύσεις. Καθώς η Γερμανία προσπαθεί να προετοιμαστεί για το μετά την Merkel μέλλον, οι Πράσινοι ίσως φέρουν νέα δυναμική.




Πηγή: capital.gr

Leave a comment