Συνέντευξη

Γ. Χρυσικός: Oι μέτοχοι της Grivalia κερδίζουν από το deal με Eurobank

https://eladanews.gr/intreview/g-xrisikos-oi-metokhoi-tis-grivalia-kerdizoyn-apo-to-deal-me-eurobank?7466 EladaNews.gr
Γ. Χρυσικός: Oι μέτοχοι της Grivalia κερδίζουν από το deal με Eurobank

Του Δημήτρη Δελεβέγκου


Στην απόκτηση ακινήτων καλής ποιότητας θα παραμείνει προσανατολισμένη η νέα εταιρεία Grivalia Management Company, που θα δημιουργηθεί πριν ολοκληρωθεί η συγχώνευση, κατά την προσεχή άνοιξη με την Eurobank, σε εφαρμογή της απόφασης που έλαβαν, πρόσφατα, τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιρειών.


Όπως ανέφερε, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia Γιώργος Χρυσικός, η αναζήτηση ευκαιριών αποτελεί προτεραιότητα για την Grivalia και θα εξακολουθήσει να είναι για το σχήμα, που θα βρεθεί υπό την ομπρέλα του τραπεζικού ομίλου. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Eurobank, η νέα εταιρεία θα διαθέτει χαρτοφυλάκιο ύψους 2,2 δισ. ευρώ, με τον Γ. Χρυσικό να είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος και ένας από τους βασικούς ιδρυτικούς εταίρους της, συμμετέχοντας με ποσοστό 70%.


Τη Grivalia Management Company, που θα στελεχώσει η νυν διοικητική ομάδα και το προσωπικό της Grivalia, θα συνάψει με την τράπεζα σύμβαση παροχής υπηρεσιών, δεκαετούς ισχύος, με αντικείμενο τη διαχείριση του συνόλου των ακινήτων της Eurobank.


Οι μέτοχοι της Grivalia


Όπως ανέφεραν, χθες, ο πρόεδρος της ΑΕΕΑΠ Νικόλαος Μπέρτσος και ο Γ. Χρυσικός, η πορεία της μετοχής, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας στις 26 Νοεμβρίου, αποτελεί ένδειξη του πώς υποδέχθηκε η αγορά και οι θεσμικοί επενδυτές τη συμφωνία συγχώνευσης.


Οι μέτοχοι που θεωρούν ότι δεν έχουν όφελος, έχουν τη δυνατότητα, όπως είπαν, να αποχωρήσουν με κέρδος. Ωστόσο, "οι μέτοχοι της Grivalia θα επωφεληθούν από το "γύρισμα" της αγοράς ακινήτων, όπως και από τις προοπτικές υψηλότερης κερδοφορίας του νέου σχήματος, λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων που λαμβάνει η τράπεζα ενόψει και της συγχώνευσης".


Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσικός, λόγω της συγχώνευσης, ο νέος οργανισμός θα έχει μικρότερο κόστος κεφαλαίου με προβλέψεις που θα αντιστοιχούν στο ήμισυ των 900 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, γεγονός που θα ενισχύσει σημαντικά την κερδοφορία του νέου σχήματος. Όπως εκτίμησε, όσο η τράπεζα επιστρέφει στην κανονικότητα, τόσο θα ενισχύονται οι θετικές προοπτικές και κατ’ επέκταση η κερδοφορία για τους μετόχους.


Όπως αναφέρθηκε, οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα συμμετέχουν σε ένα νέο σχήμα με προοπτικές υψηλών κερδών, ενώ θα λάβουν επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,42 ευρώ ανά μετοχή, ύστερα από τη διανομή 40,5 εκατ. ευρώ, μέσω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου, που ενέκρινε, χθες, η εισηγμένη.


Δεδομένου ακόμη, του, μεγάλης αξίας, χαρτοφυλακίου ακινήτων της νέας εταιρείας, οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα επωφεληθούν από την άνοδο της εγχώριας αγοράς ακινήτων.


Ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia σημείωσε πως η σχέση ανταλλαγής των μετοχών (15,8 νέες κοινές μετοχές της Eurobank για κάθε 1 κοινή μετοχή της Grivalia) καθορίστηκε ύστερα από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με το δ.σ. της Grivalia να εκτιμά ότι είναι ελκυστική για τους μετόχους (σημ.: η σχέση ανταλλαγής).


"Αν όλοι συμφωνήσουμε ότι έρχονται καλύτερες ημέρες στο ελληνικό real estate, η παρουσία της εταιρείας στα ακίνητα παραμένει, δεδομένου ότι οι μέτοχοι της Grivalia θα καταλήξουν να έχουν το 41% του μετοχικού κεφαλαίου στο νέο σχήμα, το οποίο με τη σειρά του θα ελέγχει ακίνητα περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,2 δισ. ευρώ" σημείωσε.


"Οι μέτοχοι της Grivalia, εκτός από ποσοστό 41% στη νέα εταιρεία, λαμβάνουν και επιστροφή κεφαλαίου", πρόσθεσε.


Απαντώντας στο ερώτημα μικρομετόχου για το εάν η συμφωνία ευνοεί την τράπεζα "που σώζεται", ο κ. Χρυσικός σημείωσε πως δημιουργείται σημαντική αξία για τους μετόχους, με την Eurobank να έχει υποβάλει ένα επιθετικό πλάνο μείωσης των NPE’S (μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις), προβλέποντας τη συρρίκνωσή τους κατά 15% στο τέλος του 2021. Κι αυτό χωρίς να απαιτείται, όπως εξήγησε, αύξηση κεφαλαίου.


"Πρόκειται για το πιο επιθετικό πλάνο μείωσης των NPE’s. Άρα η Eurobank θα μπορούσε να συνεχίσει μόνη της" ανέφερε. Αυτόνομη πορεία θα μπορούσε να εξακολουθήσει να έχει και η Grivalia, αλλά ύστερα από τον πολλαπλασιασμό της φορολογίας στις ΑΕΕΑΠ, "οι αποδόσεις για τους μετόχους έχουν πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό".


Με το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς, η οργανική κερδοφορία στην οποία προσβλέπουν οι μέτοχοι υπολογίζεται σε 40-45 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, μετά τη συμφωνία συγχώνευσης, η οργανική κερδοφορία τετραπλασιάζεται από το 2020 για τους μετόχους που θα συμμετέχουν με 41% στο νέο σχήμα.


[email protected]


Πηγή: capital.gr

Leave a comment