Ανάλυση

Γιατί τα "κακά" νέα για την Ευρωζώνη είναι -εν μέρει- "καλά" για την Αθήνα

https://eladanews.gr/analysis/giati-ta-kaka-nea-ghia-tin-efrozwni-inai-en-merei-kala-ghia-tin-athina?5636 EladaNews.gr
Γιατί τα "κακά" νέα για την Ευρωζώνη είναι -εν μέρει- "καλά" για την Αθήνα

Τα "κακά" νέα μερικές φορές μπορεί να είναι και "καλά". Το τελευταίο Οικονομικό Δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιβεβαιώνει – με διακριτικό αλλά σαφή τρόπο - τις ανησυχίες του οικονομικού της επιτελείου που αποτέλεσαν άλλωστε την βάση για τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.


Δηλώσεις που έδωσαν το μήνυμα στις αγορές ότι η ΕΚΤ, ανεξαρτήτως εσωτερικών διαφοροποιήσεων, είναι έτοιμη να ξανακάνει και πάλι ότι χρειαστεί για να στηρίξει το ευρώ και την οικονομία της Ευρωζώνης, όποιος και αν είναι στην θέση του κ. Ντράγκι την 1/11/2019.


Η βάση της εκτίμησης αυτής είναι ότι οι διεθνείς εξελίξεις στην οικονομία και κυρίως οι ισχυρές εμπορικές κόντρες ΗΠΑ – Κίνας και ΗΠΑ – Ευρώπης διαμορφώνουν ένα περιβάλλον στο οποίο η κατά βάση εξωστρεφής οικονομία της Ευρωζώνης θα επιβραδύνει το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του έτους.


Με βάση το στοιχείο αυτό οι προβλέψεις για πληθωρισμό και ανάπτυξη είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές και τείνουν στην εκτίμηση για συνέχεια της οικονομικής επιβράδυνσης.


Η ΕΚΤ στο περιβάλλον αυτό αναστέλλει την πολιτική της απόσυρσης της ποσοτικής χαλάρωσης που είχε εξαγγείλει και ανοίγει παράθυρο για ενδεχόμενο νέο κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης στο επίπεδο της νομισματικής πολιτικής. Επειδή όμως τα όπλα της ΕΚΤ είναι περιορισμένα λόγω των ήδη μηδενικών επιτοκίων ο Μάριο Ντράγκι από το Φόρουμ της Σίντρα στην Πορτογαλία κάλεσε τις κυβερνήσεις για υιοθέτηση πολιτικών δημοσιονομικής επέκτασης σε συνδυασμό με την προσεκτική επιστροφή της ΕΚΤ σε πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης.


Με άλλα λόγια, χαμηλά με μηδενικά επιτόκια από την ΕΚΤ, επέκταση των προγραμμάτων παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, ανακύκλωση των επενδύσεων του "παγωμένου" QE και πιθανή αύξησή του εκ νέου αν χρειασθεί.


Ένα τέτοιο περιβάλλον, όπως έχει επανειλημμένα επισημανθεί στο παρελθόν από το Capital.gr αφενός δημιουργεί περιθώρια καθυστερημένης ένταξης και της Ελλάδας σ' αυτό – όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας – και αφετέρου εξακολουθεί να πιέζει σε θετική κατεύθυνση τις τιμές και αποδόσεις των ελληνικών τίτλων χρέους, τόσο του δημόσιου (κρατικά ομόλογα) όσο και του ιδιωτικού τομέα (εταιρικά ομόλογα). Αυτό το περιβάλλον ευνοεί αφενός την αναχρηματοδότηση του χρέους και αφετέρου διευκολύνει τις παρεμβάσεις για την σταδιακή περαιτέρω αναδιάρθρωσή του, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά το μέσο κόστος εξυπηρέτησής του.


H ανησυχητική πλευρά έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αιτία αυτού του ευνοϊκού περιβάλλοντος όσο αφορά το χρέος είναι οι ... αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία της Ευρωζώνης, προς την οποία στρέφεται το μεγαλύτερο μέρος των διασυνοριακών συναλλαγών της ελληνικής οικονομίας και ο εξαγωγικός της τομέας που εξακολουθεί να "καρκινοβατεί". Αυτή η "εξωτερική" πίεση αναμένεται να επηρεάσει τις προβλέψεις για την σύνθεση του ΑΕΠ τα επόμενα ένα δύο χρόνια, σε περίπτωση που η πίεση αυτή διατηρηθεί.


Το άλλο σκέλος αυτής της εξίσωσης μεταξύ της ελληνικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει να κάνει με τις εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Οι επικείμενες συγκρούσεις ή συμφωνίες μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ευρωζώνης θα έχουν τις συνέπειές τους σε αυτό το μέτωπο και για τον λόγο αυτό οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές έπεσαν μέσα από το twitter του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έσπευσε να αποδώσει ευθύνες συναλλαγματικού ανταγωνισμού στον Ντράγκι όταν αυτός, με τις πρόσφατες δηλώσεις του, έδειξε ότι η ΕΚΤ θέλει να κρατήσει πάση θυσία την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο κάτω από το 1/1,2. Όταν αρχίσει να ξεδιπλώνεται αυτή η πλευρά των "συγκρούσεων" θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Ελλάδα να αποφύγει τις συνέπειες.





Πηγή: capital.gr

Leave a comment