Πολιτική

«Γλαύκος»: Πιο ισχυρή η Κύπρος στη γεωπολιτική σκακιέρα – Σε δύσκολη θέση η Τουρκία

https://eladanews.gr/politics/glaukos-pio-iskhiri-i-kypros-sti-gheopolitiki-skakiera-se-dyskoli-thesi-i-toyrkia?6748 EladaNews.gr
«Γλαύκος»: Πιο ισχυρή η Κύπρος στη γεωπολιτική σκακιέρα – Σε δύσκολη θέση η Τουρκία

Το μέγεθος του κοιτάσματος στον στόχο «Γλαύκο», του τεμαχίου 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημιουργώντας νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, ισχυροποιεί όχι μόνο την οικονομική, αλλά και τη θέση της Κύπρου στη γεωπολιτική σκακιέρα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την Τουρκία, που συνεχίζει τις απειλές και την προκλητική συμπεριφορά.


Η σύσφιξη των σχέσεων της Κύπρου με εταιρείες κολοσσούς στον τομέα της ενέργειας και των υδρογονανθράκων, οι οποίες πλέον έχουν οικονομικά συμφέροντα στο νησί τα οποία οφείλουν να υπερασπιστούν, στενεύουν τα περιθώρια κινήσεων για την Τουρκία. Πόσο μάλλον, που σύμφωνα με τα στοιχεία το υπέδαφος της Κύπρου φαίνεται να έχει ακόμη «αρκετό ψωμί» που μπορούν να εκμεταλλευτούν.


Χαρακτηριστική η δήλωση του αντιπροέδρου της ExxonMobil, για τις περιοχές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κασπίας, Τρίσταν Άσπρεϊ ότι η συγκεκριμένη ανακάλυψη δεν είναι παρά η αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού, σημειώνοντας το ενδιαφέρον και για ευρύτερες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.


Στην προοπτική ανάδυσης της νοτιοανατολικής Ευρώπης ως μιας νέας βασικής πηγής προμήθειας φυσικού αερίου για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στη «Γηραιά Ήπειρο», μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ρουμανία και Αίγυπτο, αλλά και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ερευνών στην Ελλάδα, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil και από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.


Κοινώς εταιρείες διεθνούς εμβέλειας «ήρθαν για να μείνουν» με τα γεωτρύπανά τους στην κυπριακή ΑΟΖ και τέτοιου μεγέθους επενδύσεις απαιτούν τη διασφάλιση ομαλών συνθηκών και κατ’ επέκταση την εξάλειψη παραγόντων που θα μπορούσαν να τις θέσουν σε κίνδυνο.


Αποδυναμώνονται οι τουρκικές απειλές

Ενδεικτικό το δημοσίευμα του Φιλέλευθερου λίγα 24ωρα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για το χρυσό κοίτασμα που κάνει λόγο για «φρένο σε τουρκικά γεωτρύπανα».


Όπως αναφέρει, ως «casus belli» θα αντιμετωπίσουν οι διεθνούς εμβέλειας εταιρείες υδρογονανθράκων, που έχουν πλέον ισχυρά συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ, ένα ενδεχόμενο συνεργασίας εξειδικευμένων τεχνικών εταιρειών -που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των υπεργολαβιών σε γεωτρήσεις και αναπτύξεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων- με τουρκικά συμφέροντα, σε παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.


Πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι μια πτυχή των χειρισμών για αποτροπή ενδεχομένου τουρκικής προσβολής με προσπάθεια γεώτρησης εντός της αναγνωρισμένης διεθνώς κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στράφηκε προς όλες τις μεγάλες εταιρείες που προσφέρουν διεθνώς υπεργολαβίες σε γεωτρήσεις σε βαθιά νερά. Το κράτος υπέδειξε το παράνομο και ποινικά κολάσιμο χαρακτήρα παράνομης δραστηριότητας για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ και την αποφασιστικότητα για διώξεις και σε διεθνές επίπεδο.


Σε δεύτερο επίπεδο και ενδεχομένως επίσης πολύ σημαντικό, οι διεθνείς κολοσσοί που εμπλέκονται στην κυπριακή ΑΟΖ, έχουν επίσης καταστήσει σαφές στους συνεργάτες τους, ότι εμπλοκή τους σε ενέργειες που παραβιάζουν την κυπριακή και διεθνή νομοθεσία, θα είναι αιτία άμεσης διακοπής της συνεργασίας τους.


Όχι μόνο για λόγους διεθνούς νομιμότητας, αλλά και λόγω άμεσων οικονομικών συμφερόντων τέτοιων διεθνών τεχνικών κολοσσών, εκτιμάται ότι θα τους κρατήσουν μακριά από συμμετοχή σε παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρουν στον «Φ» διεθνούς εμβέλειας παράγοντες του τομέα των υδρογονανθράκων.


Το γεγονός ότι βρέθηκε σημαντικό κοίτασμα στον «Γλαύκο» που ενισχύει την παρουσία των ExxonMobil και Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ, με προγραμματισμό τουλάχιστον δύο γεωτρήσεων τους επόμενους 17 μήνες, ενώ προφανώς θα ακολουθήσουν κι άλλες, όπως και γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή (Αίγυπτο και Ελλάδα), σημαίνει ότι και οικονομικά το συμφέρον των εταιρειών αυτών είναι μεγαλύτερο στην κυπριακή ΑΟΖ.


Πηγή: tovima.gr

Leave a comment