Ανάλυση

Η ευρωπαϊκή κρίση αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό

https://eladanews.gr/analysis/h-efropaiki-krisi-allileghghyis-sto-metanasteftiko?5607 EladaNews.gr
Η ευρωπαϊκή κρίση αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό

Η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη μετανάστευση έχει δημιουργήσει μια κρίση αλληλεγγύης. Ενώ οι αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη έχουν μειωθεί, το ίδιο ισχύει και για τη συνεργασία και την κατανομή των ευθυνών εντός της ΕΕ.


Η απροθυμία των κρατών-μελών να αναλάβουν την ευθύνη για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, έχει επιδεινώσει την αίσθηση των ψηφοφόρων ότι η ΕΕ έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.


Η Ένωση φαίνεται να είναι υπέρ άτυπων, ad hoc πρωτοβουλιών για τη διαχείριση του μεταναστευτικού που έχουν μικρή διαφάνεια, όπως φαίνεται και από τις ρυθμίσεις αποβίβασης και το Emergency Trust Fund για την Αφρική.


Η ΕΕ απειλεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία της στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στη Βόρεια Αφρική, όταν επιλέγει τις δεσμεύσεις της έναντι των διεθνών υποχρεώσεων, και όταν νομιμοποιεί και χρηματοδοτεί τις αντιπαραγωγικές πρακτικές μετανάστευσης.


Η Ένωση απαιτεί μια τολμηρή ηγεσία για να πει μια ιστορία για την μετανάστευση ως ένα συνηθισμένο και απαραίτητο φαινόμενο, και για να προάγει βιώσιμες πολιτικές μεταξύ κρατών-μελών και με τρίτες χώρες.



Πηγή: capital.gr

Leave a comment