Του Σωτήρη Σέρμπου
Μετά την κρίση στην Ουκρανία, ήταν ηλίου φαεινότερον πως τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας και γεωπολιτικών περιφερειακών συσχετισμών ισχύος θα λάμβαναν άμεση προτεραιότητα για τη Δύση. Τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη. Φωτογραφίζοντας, ως πρώτο crashtest, την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Με έμφαση στην αναχαίτιση του φθοροποιού ρόλου και της βλαπτικής επιρροής που συντηρούν αναθεωρητικές δυνάμεις. Πρωτίστως η Ρωσία και δευτερευόντως η ανερχόμενη Τουρκία. Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορούσε την περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας. Ο λόγος είναι πως μια νέα κρίση στη χώρα θα μπορούσε να εξαχθεί και να διαχυθεί εμπλέκοντας σχεδόν τους πάντες εντός και εκτός Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Ρωσία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Αλβανία, Τουρκία). Μεταξύ άλλων, η αποσταθεροποίησή της θα προκαλούσε ντόμινο εξελίξεων και αλλαγές συνόρων, ναρκοθετώντας έως εκμηδενίζοντας τις δυνατότητες άσκησης "έξυπνης ισχύος" και ελκτικής δύναμης εκ μέρους της χώρας μας.
Με τη χθεσινή κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων του "Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας", η Ελλάδα επιστρέφει στον φυσικό της χώρο με θετικό γεωπολιτικό πρόσημο. Με αναβαθμισμένα τα καθήκοντα ενεργητικής ευθύνης και συμβολής της στην πορεία σταθεροποίησης των πολύπαθων Δυτικών Βαλκανίων. Αναγνωρίζοντας πως η Ατλαντική Συμμαχία αποτελεί τη μέγιστη δικλείδα ασφαλείας προκειμένου -ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κράτους "αναχώματος"- ο ευάλωτος γείτονας μας να θωρακίσει την εδαφική του ακεραιότητα και να ενισχύσει την εσωτερική του συνοχή. Ταυτόχρονα, μέσω του ΝΑΤΟ ενισχύεται και η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Προκειμένου η κυβέρνηση Ζάεφ να μπορέσει απερίσπαστα να επικεντρώσει το έργο της στις αναγκαίες τομές και μεταρρυθμίσεις. Ας μην ξεχνάμε πως επί Γκρούεφσκι η χώρα υποχώρησε έως και κατρακύλησε σε θέματα κράτους δικαίου, διαφθοράς, παραοικονομίας και οργανωμένου εγκλήματος, διάκρισης των εξουσιών κ.ά. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι θα είναι δύσβατο, παραμένοντας για αρκετά χρόνια ανηφορικό. Την ίδια στιγμή, το γεγονός πως στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να ηχούν επικίνδυνα οι σειρήνες του εθνικολαϊκισμού θα επιβαρύνει τη συνεπή άσκηση σταθεροποιητικού ρόλου εκ μέρους της ΕΕ. Επιβεβαιώνοντας την ορθότητα των σχετικών αποφάσεων που ελήφθησαν τον Ιούνιο του 2018.
Με στόχο τη σφυρηλάτηση ενός στρατηγικού συνεταιρισμού πολλαπλής δικτύωσης, οι γείτονες μας έχουν επενδύσει πολλά στον ωφέλιμο και εμπροσθοβαρή ρόλο της Ελλάδας. Προκειμένου να τιθασευτούν οι οριζόντιες προκλήσεις που εξακολουθούν να απειλούν τα Δυτικά Βαλκάνια. Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να τεθούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας ένα πλήθος "βολικών φαντασιώσεων" που περίτεχνα συντήρησε και εξέθρεψε η εγχώρια λαϊκιστική επιχειρηματολογία. Η οποία και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αντεστραμμένη πραγματικότητα και προκατασκευασμένες ιδέες που παραχαράσσουν τόσο τη διεθνή πολιτική όσο και τους "χωρίς όνομα" γείτονες μας. Καταλήγοντας σε βολικές υπεραπλουστεύσεις ώστε η κοινή γνώμη να προσπεράσει την περιπλοκότητα που επιτάσσει η ανάλυση της εξωτερικής πολιτικής.
Έστω και με καθυστέρηση, ας συνεισφέρουμε σε μια διαδικασία εκμάθησης που θα διευκολύνει την επίλυση του ζητήματος των "μεικτών ταυτοτήτων". Ξεκαθαρίζοντας πως ήταν οι γείτονες μας που αντιμετώπιζαν πρόβλημα καθορισμού ταυτότητας και κατ’ επέκταση πρόβλημα ασφάλειας και όχι η Ελλάδα. Εκείνοι είναι που κλήθηκαν να συγκροτήσουν μια ταυτότητα που θα λειτουργούσε ως ενοποιητικός παράγοντας προκειμένου η χώρα να παγιώσει την εθνική της ανεξαρτησία και όχι οι Έλληνες. Κάτω από αυτή την πίεση προχώρησαν στο μείζον ολίσθημα του εξαρχαϊσμού από κοινού με τη δική μας αδυναμία να διαδραματίσουμε αυτοδύναμο ρόλο και να τους εντάξουμε επιτυχώς στη σφαίρα επιρροής μας. Στο τέλος της ημέρας, ήταν εκείνοι που κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ μυθολογίας και πραγματικότητας και όχι εμείς. Σήμερα η Ελλάδα καλείται να ξεδιπλώσει με ώριμο και υπεύθυνο τρόπο την ισχύ της. Απαλλαγμένη από τα βαρίδια της αμυντικής νοοτροπίας και των φοβικών συνδρόμων. Επιτρέποντας στους Έλληνες να κοιτάξουν μπροστά και όχι πίσω. Εκεί που έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους τόσο οι Τούρκοι όσο και οι Κύπριοι. Καιρός δεν είναι;
*Ο κ. Σωτήρης Σέρμπος είναι Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment