Της Beth Oppenheim
Ναι -και δεν πρόκειται μόνο για βρετανικό ξιπασμό.
Είναι αλήθεια ότι η Βρετανία ήταν πάντα ένα αδέξιο μέλος της ΕΕ, εμποδίζοντας τις ελπίδες της ηπείρου για μια πιο ομοσπονδιακή ένωση. Αλλά το δικαίωμα βέτο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υπερεκτιμηθεί -παραβιάστηκε σε κρίσιμες στιγμές, όπως στο δημοσιονομικό σύμφωνο του 2011.
Και η βρετανική εξαίρεση έχει επισκιάσει τα ανταγωνιστικά γαλλικά και γερμανικά οράματα για την Ευρώπη. Αυτή η ασυνέπεια, όχι η Βρετανία, είναι που εμποδίζει την περαιτέρω ολοκλήρωση.
"Μας λείπετε ήδη”, σχολίασε ο Donald Tusk το 2017. Πραγματικά, το Brexit θα έχει .ενα σημαντικό κενό στον προϋπολογισμό της ΕΕ -που σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει λιγότερα ή να ζητήσει από τα μέλη της να πληρώσουν περισσότερα. Η έξοδος της Βρετανίας σημαίνει επίσης ότι η ΕΕ χάνει έναν υποστηρικτή των ελεύθερων αγορών και του διεθνούς εμπορίου.
Και η απουσία της Βρετανίας θα γίνει έντονα αισθητή στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Το Ηνωμένο Βασίλειο πίστεψε στην κοινή δράση της ΕΕ, συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις της ΕΕ και ήταν αυτή που ηγήθηκε της πολιτικής των ευρωπαϊκών κυρώσεων, ιδίως κατά της Ρωσίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπάρξει επίσης ένας σημαντικός αγωγός μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών. Χωρίς την Βρετανία, η διατλαντική πολιτική ίσως αποκλίνει περαιτέρω, αποδυναμώνοντας την ευρωπαϊκή ασφάλεια και επιρροή.
Το Brexit δεν θα επιλύσει τα υπαρξιακά διλήμματα της ΕΕ. Πιο πιθανό, αυτή η διαδικασία θα ξοδέψει τις ενέργειες της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία.
Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Carnegie Europe
Πηγή: capital.gr
Leave a comment