Συνέντευξη

Ήταν λίγο μίζερο το "δώρο" του Draghi

https://eladanews.gr/intreview/itan-ligho-mizero-to-dwro-toy-draghi?6696 EladaNews.gr
Ήταν λίγο μίζερο το "δώρο" του Draghi

Του Ferdinando Giugliano


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξέπληξε τους επενδυτές ανακοινώνοντας νωρίτερα του αναμενόμενου ένα νέο πακέτο μέτρων νομισματικής στήριξης. Αλλά εάν κοιτάξει κανείς μέσα στο πακέτο, θα δει ότι η κίνηση ήταν πολύ λιγότερο γενναιόδωρη από ό,τι θα μπορούσε να είναι. Ο Mario Draghi προτίμησε να κάνει ένα μικρό βήμα νωρίτερα, αντί να κινηθεί αργότερα με πιο αποφασιστικό τρόπο. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ θέλησε επίσης να αφήσει τους πάντες ευχαριστημένους, γεγονός που περιόρισε σαφώς το εύρος των δράσεων που θα μπορούσε να αναλάβει.


Η ανακοίνωση ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει έναν νέο γύρο στοχευμένων φθηνών δανείων και θα καθυστερήσει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων είχε "άρωμα" σοκ και δέους. Οι επενδυτές περίμεναν απλά μια ένδειξη για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας - αλλά ίσως όχι κάτι περισσότερο από αυτό.


Το αποτέλεσμα ήταν κάπου μεταξύ των δύο. Ο Draghi δήλωσε ότι αρκετά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της αναβολής της πρώτης αύξησης των επιτοκίων έως τον Μάρτιο του 2020, αλλά η ΕΚΤ επέλεξε την αναβολή έως τα τέλη του έτους. Στο μεταξύ, οι "στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης" -φθηνά δάνεια που εξαρτώνται επίσης από το εάν οι τράπεζες πληρούν ορισμένα κριτήρια δανεισμού- ήταν λιγότερο γενναιόδωρες από ό, τι θα μπορούσαν. Οι τράπεζες μπορούν τώρα να δανειστούν για διάστημα δύο ετών, σε αντίθεση με μια προηγούμενη διάρκεια τεσσάρων ετών, και το επιτόκιο θα προσαρμόζεται κατά τη διάρκεια των πράξεων σύμφωνα με το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης, το οποίο είναι τώρα στο μηδέν τοις εκατό. Στο παρελθόν, ήταν τόσο χαμηλό όσο το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στο -0,4%.


Το πιο σημαντικό είναι ότι οι προσδοκίες των επενδυτών για τον τρίτο γύρο των TLTROs που θα είναι διαθέσιμες από τον Ιούνιο έχουν υποβαθμιστεί. Το πρόγραμμα TLTRO II λήγει τον Ιούνιο του 2020, πράγμα που σημαίνει ότι από τον Ιούνιο του 2019 κάθε χρηματοδότηση με διάρκεια μικρότερη του ενός έτους δεν θα συνυπολογίζεται πλέον για το λόγο σταθερού καθαρού δανεισμού, που αποτελεί ρυθμιστική απαίτηση για τη ρευστότητα. Το κόστος που θα επωμιστούν οι τράπεζες για να τηρήσουν αυτόν τον κανόνα της Βασιλείας θα αυξηθεί, καθώς θα είναι λιγότερο σε θέση να βασιστούν στα κεφάλαια που θα διοχετεύσει η κεντρική τράπεζα. Για τις ασθενέστερες τράπεζες, μάλιστα, τα νέα δεν είναι καν ευχάριστα. Δεν είναι απορίας άξιο που οι μετοχές των τραπεζών είχαν τόσο κακή επίδοση μετά την ανακοίνωση, το ίδιο και οι δείκτες μετοχών.


Γιατί ήταν τόσο κακός ο Draghi αυτή τη φορά; Ένας λόγος είναι η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης. Η ΕΚΤ υποβάθμισε αισθητά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και επανέλαβε την άποψη ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να παρουσιάζουν κίνδυνο καθοδικής απόκλισης. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι παρέμειναν κατηγορηματικοί ότι η ζώνη του ευρώ δεν θα διολισθήσει σε ύφεση. Παραμένουν ορισμένοι σημαντικοί θετικοί παράγοντες, όπως η συνεχής αύξηση των μισθών και οι καλές συνθήκες χρηματοδότησης. Οι προοπτικές θα μπορούσαν να βελτιωθούν ή να επιδεινωθούν ξαφνικά, ανάλογα με εξωτερικούς παράγοντες όπως η συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. "Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο κινείσαι με μικρά βήματα. Δεν τρέχεις, αλλά κινείσαι", είπε ο Draghi. Δεδομένου ότι η ΕΚΤ προτίμησε να ενεργήσει νωρίς και όχι να περιμένει, έπρεπε να περιορίσει τη δράση της. Αυτό έχει νόημα, δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από το μέλλον.


Το άλλο στοιχείο ήταν η ποικιλία απόψεων εντός του Διοικητικού Συμβουλίου. Ενώ τα παραδοσιακά "γεράκια", συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Bundesbank, Jens Weidmann, έχουν χαμηλώσει τον τόνο τους τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξε αναμφίβολα μια διάσταση απόψεων, όπως φάνηκε από τη συζήτηση για την κατάλληλη επέκταση της μελλοντικής καθοδήγησης. Αντίθετα από άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, ο Draghi επιδίωξε αυτή τη φορά ομοφωνία, αντί να αφήσει κανέναν πίσω. Αυτό περιόρισε το περιθώριο για πιο φιλόδοξες ενέργειες.


Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι συνέπεια της επερχόμενης λήξης της θητείας του προέδρου. Από τις αρχές Νοεμβρίου, κάποιος άλλος θα δέχεται ερωτήσεις στην παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ. Μια απόφαση της πλειοψηφίας για τη λήψη μέτρων που θα έδεναν τα χέρια της ΕΚΤ στο μέλλον θα ήταν λιγότερο αξιόπιστη. Ο διάδοχος του Draghi είναι πιθανό να έχει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Τι θα γινόταν αν δεν συμφωνούσε με αυτό που αποφασίστηκε χθες;


Καθώς πλησιάζει η ημέρα της αναχώρησης του Draghi, οι συμβιβασμοί μπορεί να γίνουν ο νέος κανόνας στην ΕΚΤ. Ο πόλεμος τριβής γύρω από τη διαδοχή του Draghi έχει αντικαταστήσει το σοκ και το δέος.


Πηγή: capital.gr

Leave a comment