Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Η Δημοκρατία ζει ημέρες πολιτικής συναλλαγής, σε κοινή θέα

https://eladanews.gr/politics/k-mitsotakis-h-dimokratia-zei-imeres-politikis-sinallaghis-se-koini-thea?6964 EladaNews.gr
Κ. Μητσοτάκης: Η Δημοκρατία ζει ημέρες πολιτικής συναλλαγής, σε κοινή θέα

Του Δημήτρη Γκάτσιου


Κατά μέτωπο επίθεση, με αναφορές-φωτιά για "εκβιασμούς" και "παζάρια". Αιχμές για αλλοίωση της αντιπροσωπευτικότητας του Κοινοβουλίου. Για συνειδήσεις που ανταλλάχθηκαν με χαρτοφυλάκια. Για νομοσχέδια που περνούν με βουλευτές μίας χρήσης. Για έναν τετραετή τραγέλαφο που τελειώνει με μελόδραμα. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στάθηκε δριμύς απέναντι στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο και τους "πρόθυμους" να στηρίξουν το οικοδόμημα της Κουμουνδούρου βουλευτές. Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η οδός Πειραιώς καταψηφίζει το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήρισε ως την προδιαγεγραμμένη τελική πράξη μίας επιζήμια συμφωνίας, που δρομολογείται μέσα από μία διαδικασία που ευτελίζει τα πολιτικά μας ήθη και αφήνει τον πρωθυπουργό πολιτικά απαξιωμένο. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι η εθνική προσπάθεια, παρά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης της γείτονος, συνεχίζεται.


"Οι δυσμενείς επιπτώσεις θα πρέπει να αμβλύνονται μέτρο με μέτρο, ημέρα με την ημέρα. Και επαναλαμβάνω ότι δεν απεμπολώ το δικαίωμα του "βέτο" στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν εκεί 35 κεφάλαια που απαιτούν έγκριση στην αρχή και στο τέλος τους. Αυτά δε θα ανοίξουν ούτε και θα κλείσουν ποτέ, χωρίς να ικανοποιηθούν οι θέσεις της Ελλάδας", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εγκάλεσε την κυβέρνηση Τσίπρα ότι βασίστηκε σε ευκαιριακές συμμαχίες, για να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Μία συμφωνία που την απορρίπτει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. "Η αντιπροσωπευτικότητα του κοινοβουλίου έχει αλλοιωθεί. Αντί να πάει σε εκλογές ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να δεσμεύσει τη χώρα, χωρίς να διαθέτει πολιτική νομιμοποίηση. Η ελληνική Δημοκρατία ζει στιγμές πολιτικής συναλλαγής σε κοινή θέα. Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε εκβιασμούς όλοι έχουν αντιληφθεί τα παζάρια που έχουν γίνει. Συνειδήσεις ανταλλάχτηκαν με χαρτοφυλάκια. Νομοσχέδια περνούν με βουλευτές μίας χρήσης. Δίδεται εν λευκώ εξουσιοδότηση από βουλευτές να ψηφίζουν όλα τα μελλοντικά νομοσχέδια που θα φέρει αυτή η κυβέρνηση, παραβαίνοντας τον όρκο που έχουν δώσει. Έτσι θα ψηφιστεί και η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, με δανεικές ψήφους. Ένας τετραετής τραγέλαφος, τελειώνει με μελόδραμα", τόνισε και έκανε λόγο για παρακμή.


Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την κατά μέτωπο επίθεση, ανέφερε ότι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης ρίχνει νερό στο μύλο των ακραίων. "Οι εκλογές θα φέρουν πολιτική κάθαρση. Η αριθμητική που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση είναι μετέωρη. Απέναντι σε όλα αυτά οι Έλληνες να στείλουν το δικό τους μήνυμα. Φύγετε. Φύγετε, μαζί με τους φόρους, τα δύο σας μνημόνια, την αποτυχία σας. Αφήστε την Ελλάδα να αναπνεύσει και τους Έλληνες να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Μία τέτοια Βουλή -και υπό αυτές τις θλιβερές συνθήκες- είναι λάθος να δεσμεύει τη χώρα με μία τόσο κρίσιμη απόφαση, όπως η σημερινή. Γιατί η κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης είναι η τελική σφραγίδα σε ένα εθνικό λάθος. Μετά και τη σημερινή απόφαση δεν υπάρχει καμία πλέον επιστροφή καθώς χάνεται ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά όπλα της χώρας μας. Ένα όπλο που σας το δώσαμε στα χέρια, αλλά δεν καταφέρατε να αξιοποιήσετε…Οι σύμμαχοι ήθελαν εδώ και χρόνια να κλείσουν αυτή την εκκρεμότητα. Μόνο τώρα, όμως, βρήκαν μία κυβέρνηση τόσο πρόθυμη να διχάσει τους Έλληνες για να ενώσει τους Σκοπιανούς", είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


"Ο Τσίπρας είναι μέγας χορηγός της ακροδεξιάς"


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για μία συμφωνία που δεν είναι ισορροπημένη, αλλά αποτελεί μία διευθέτηση. Το "κατηγορώ" του εναντίον του πρωθυπουργού ήταν συνεχές.


"Μόνο ο κ. Τσίπρας ξέρει τι πολιτικά ανταλλάγματα πήρε για να πει ναι εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν όχι. Δεν άκουσε τις φωνές των Ελλήνων στα μεγάλα τους συλλαλητήρια. Αγνόησε ακόμη και τους μισούς από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που επιμένουν να διατηρούν αίσθημα εθνικής αξιοπρέπειας. Και συνεχίζει να προσβάλλει το λαό, αποκαλώντας εθνικιστή, ακροδεξιό ή ακόμη και άμυαλο όποιον δεν είναι με το μέρος του", ανέφερε και εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για αλαζονεία και καθεστωτικό αυταρχισμό.


"Είναι πολιτική ύβρις να μιλάει ο κ.Τσίπρας για ακροδεξιά. Γιατί είναι αυτός, που ύψωσε μαζί με την ακροδεξιά τις "αγανακτισμένες" κρεμάλες στο Σύνταγμα. Γιατί είναι αυτός που με τη συνεργασία της ακροδεξιάς έριξε την κυβέρνηση το 2014. Γιατί είναι αυτός που συγκυβέρνησε μαζί με τον εθνικιστικό ακροδεξιό λαϊκισμό που καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του κ. Καμμένου – χωρίς την ανοχή του οποίου η κυβέρνηση δεν θα είχε φθάσει ποτέ στις Πρέσπες. Και γιατί είναι αυτός που με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής διόρισε μέχρι και τη νομική του σύμβουλο πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής. Τέσσερα χρόνια τώρα δικάζεται η ακροδεξιά και ο κ.Τσίπρας θα φύγει από την εξουσία πριν τελειώσει η δίκη. Ήταν, όμως, η Ν.Δ που οδήγησε τη βία και το μίσος της Χρυσής Αυγής στο εδώλιο. Ας μην την πιάνει, λοιπόν, ο κ.Τσίπρας στο στόμα του. Και ας μην συκοφαντεί την αυθόρμητη πατριωτική αντίσταση στη συμφωνία των Πρεσπών. Γιατί μέγας χορηγός και σταθερός παραστάτης της ακροδεξιάς στην Ελλάδα είναι ο κ.Τσίπρας με την πολιτική του", επεσήμανε.


Αυτές είναι οι επτά αλήθειες


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε ιδιαίτερα στην ομιλία του στις "επτά αλήθειες", όπως τόνισε χαρακτηριστικά που συνοδεύουν τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Όπως σημείωσε:


- Η συμφωνία αυτή ανατρέπει μία πάγια εθνική στρατηγική. "Εδώ και 140 χρόνια, η Ελλάδα ποτέ δεν επέτρεψε να μονοπωλήσει κάποιος τρίτος τον όρο Μακεδονία. Και δεν αναγνώρισε ποτέ διακριτή μακεδονική εθνότητα. Ποτέ", είπε.


- Από το πρώτο κιόλας άρθρο της Συνθήκης σημειώνεται η γλώσσα των γειτόνων ως "μακεδονική".


- Το άρθρο 7 ορίζει ότι, για τα Σκόπια, με τους όρους "Μακεδονία" και "Μακεδονικός" θα περιγράφεται "η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά". Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, όλα αυτά συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας.


- Η κυβέρνηση έστρεψε το erga omnes -δηλαδή το να υπάρχει ένα όνομα για όλες τις χρήσεις- σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.


- Η συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη "Μακεδονία" ή "Μακεδόνες" σε σχέση με την Ελλάδα.


- Η συμφωνία παρήγαγε αποτελέσματα από την υπογραφή της και όχι από την κύρωσή της. "Στις Πρέσπες υπογράφηκε αυτόματα και η πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το πιο ισχυρό διπλωματικό χαρτί της χώρας", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.


- Η συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα, αλλά να προσθέσει νέα προβλήματα. "Μπορεί, πράγματι, να εξυπηρετεί διεθνή συμφέροντα στην περιοχή. Όμως οδηγεί την Ελλάδα σε ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον", επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.


- Ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης για τη Μακεδονία.


Ο κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας, ανακοίνωσε ότι η ΝΔ επεξεργάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης, προκειμένου να ενδυναμώσουν οι προοπτικές της Μακεδονίας. "Στόχος του, να μετατραπεί σε παραγωγικό κέντρο ολόκληρο το τόξο της Βόρειας Ελλάδας. Με αιχμή τον αγροτοκτηνοτροφικό και βιομηχανικό τομέα. Αλλά και την αξιοποίηση του ιστορικού πολιτιστικού της αποθέματος στον τουρισμό και τις υπηρεσίες. Θα συνεργαστούμε για αυτό με τις περιφέρειες της Δυτικής, της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Και η Θεσσαλονίκη θα καταστεί διεθνής οικονομική και εκπαιδευτική πρωτεύουσα", ανέφερε.


Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, σημείωσε στην ομιλία του:


- Η ΝΔ έχει σταθερές θέσεις απέναντι στους εξ Ανατολών γείτονες. Θέλει ειρήνη και συνεργασία. Με σεβασμό, όμως, των Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, του εθνικού συμφέροντος και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.


- Τα εθνικά δίκαια δεν μπορούν ποτέ να μπαίνουν στη ζυγαριά των πολιτικών ανταλλαγμάτων.


- Επί της αρχής η ΝΔ δεν είχε αντίρρηση να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Έχει όμως αντίρρηση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εκχωρώντας μακεδονική ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα. Αυτά εξήγησα στους συνομιλητές μου στην Ευρώπη, χωρίς να διστάσω να διαφωνήσω δημόσια με ισχυρούς παράγοντες, όπως η Καγκελάριος Μέρκελ. Γιατί έχουμε την αξιοπιστία να το κάνουμε.


- Καταγγέλλουμε τον ευτελισμό της πολιτικής ζωής από μία κυβέρνηση-κουρελού. Αντιστεκόμαστε στο οικονομικό, εθνικό και θεσμικό ναυάγιο που έχει προκαλέσει στη χώρα μας η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που, αντί για τους ΑΝΕΛ, υποστηρίζεται πλέον στη Βουλή από θλιβερές μαριονέτες της πολιτικής.


- Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει όσο γίνεται περισσότερο στην εξουσία. Ότι θα προσπαθήσει να μεταθέσει όσο μπορεί τις εθνικές εκλογές, φθάνοντας ακόμη κι ως το τέλος της τετραετίας. Ο κ.Τσίπρας όμως δεν μπορεί να πάει κόντρα στη δύναμη των πραγμάτων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνηση θα σαρωθεί. Και οι Ευρωεκλογές, αν δεν κάνετε και τις εθνικές εκλογές μαζί, θα γίνουν δημοψήφισμα. Με σύνθημα αυτό που σας φωνάζουν οκτώ στους δέκα Έλληνες: Φύγετε.


Τα πρωτογενή πλεονάσματα


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν συμφωνεί με τον στόχο της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.


"Πάμε μαζί στην Ευρώπη να διεκδικήσουμε τα μικρότερα πλεονάσματα. Εκτός εάν αυτό που θέλετε είναι να κάνετε τη ζωή της επόμενης κυβέρνησης πιο δύσκολη. Τη μάχη για τα μικρότερα πλεονάσματα θα τη δώσουμε, γιατί διαθέτουμε κάτι που εσείς δεν έχετε: Πραγματική αξιοπιστία", τόνισε.


Πηγή: capital.gr

Leave a comment