Συνέντευξη

Κ. Μητσοτάκης: Νούμερο ένα στόχος μου η προσέλκυση επενδύσεων

https://eladanews.gr/intreview/k-mitsotakis-noumero-ena-stokhos-moy-i-proselkisi-ependyseon?7092 EladaNews.gr
Κ. Μητσοτάκης: Νούμερο ένα στόχος μου η προσέλκυση επενδύσεων

του Δημήτρη Γκάτσιου


Την επιστροφή των επενδύσεων στη χώρα μας όρισε ως κoμβικό στόχο του, από τη στιγμή που θα κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο συμπόσιο του Economist "Ο κόσμος το 2019", εκτίμησε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Μάιο, ενώ έστειλε και πάλι μήνυμα πως θα προσπαθήσει να μειώσει τη ζημιά που προκαλεί στη χώρα η επιζήμια, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία των Πρεσπών.


"Είναι προβληματική η συμφωνία για την Ελλάδα. Είναι μία συμφωνία που θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Εγώ θα προσπαθήσω, εφόσον εκλεγώ πρωθυπουργός, να μειώσω τη ζημιά", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, που έφερε, εκ νέου, στο προσκήνιο το θέμα του βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. "Η Ελλάδα θεωρούνταν πάντα μία ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια όσον αφορά στα κοινοβουλευτικά της. Τώρα γίναμε μία βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. Το Κοινοβούλιο λειτουργεί με δύο πλειοψηφίες. Μία για τη συμφωνία των Πρεσπών και μία που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό δημιουργεί μεγάλη αστάθεια. Υπάρχουν ζητήματα κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης. Πρέπει να γίνουν εκλογές το συντομότερο. Είναι επιζήμια αυτή η κατάσταση. Εγώ δε θα είχα διαπραγματευτεί αυτή τη συμφωνία. Είναι μία συμφωνία ενάντια στην πλειοψηφία των Ελλήνων. Δύο στους τρεις Έλληνες, σε όλες τις έρευνες, λένε πως είναι εναντίον. Εμείς επί της αρχής δεν είμαστε αντίθετοι με το μονοπάτι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επέλεξαν οι γείτονές μας. Αλλά δε θα υπογράψουμε την οποιαδήποτε συνθήκη, για να συμβεί αυτό. Μαγικά δε θα λυθούν όλα τα προβλήματα σε αυτό το κράτος, επειδή θα μπουν σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. δε μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Καταλαβαίνω τις θέσεις των εταίρων, αλλά εγώ επιμένω στο σωστό για τη χώρα μου", τόνισε.


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την ανησυχία του ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα φέρει στο προσκήνιο τις ακραίες φωνές. "Το θέμα υπήρχε για χρόνια. Δεν είχαμε κακές σχέσεις με τους γείτονές μας. Φοβάμαι ότι αυτό θα φέρει στο προσκήνιο ακραίες φωνές. Ανοιχτά λέω ότι διαφωνώ με τη συμφωνία, αλλά δε θα έλεγα ποτέ προδότη κάποιον που την υποστηρίζει και επίσης δε θα υποστήριζα και τη βία που είδαμε αυτές τις ημέρες. Είμαστε ένα δημοκρατικό κόμμα. Ένας πυλώνας για την Ελλάδα. Είμαστε αυτή που εγγυόμαστε τη σταθερότητα στη Δημοκρατία", ανέφερε.


"Μπορούμε να έχουμε τέσσερις εκλογές. και στις δημοτικές μπορεί να έχουμε και δεύτερο γύρο. Θα είναι δύσκολο για τον κ. Τσίπρα να μην κάνει εκλογές το Μάιο. Δε λύνονται τα πάντα με μία ψήφο εμπιστοσύνης. Υπάρχουν και οι επενδυτές που θέλουν ένα σταθερό τοπίο", σχολίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ανέδειξε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην οικονομική στρατηγική της οδού Πειραιώς και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.


"Έχουμε διαφορετική οπτική με το ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομία. Με την παρούσα κυβέρνηση δεν υπήρχε ανάπτυξη. Χάθηκαν ευκαιρίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη ζημιά που έγινε τους έξι πρώτους μήνες της διακυβέρνησής τους. Θέλουμε να μειώσουμε τη φορολογία. Να εκλογικεύσουμε τη δημόσια δαπάνη. Θέλουμε να φέρουμε την ανάπτυξη, μέσω επενδύσεων. Θέλουμε σταθερές δουλειές. Η Ελλάδα δεν είναι ακόμα σε θέση να έχει πρόσβαση στις αγορές. Το θέμα ήταν να βγούμε από το πρόγραμμα και να έχουμε πρόσβαση στις αγορές. Πράγμα που δε γίνεται. Νούμερο ένα στόχος μου είναι να γυρίσουμε μέσα σε μερικούς μήνες σε ομαλή κατάσταση επενδύσεων. Και θα το πετύχουμε με ρευστότητα και κανονικές χρηματοροές", επεσήμανε.


Πηγή: capital.gr

Leave a comment