Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Οι Έλληνες στις 26 Μαΐου θα κάνουν το πρώτο βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή

https://eladanews.gr/politics/k-mitsotakis-oi-ellines-stis-26-maioy-tha-kanoyn-to-prwto-vima-ghia-ti-meghali-politiki-allaghi?6105 EladaNews.gr
Κ. Μητσοτάκης: Οι Έλληνες στις 26 Μαΐου θα κάνουν το πρώτο βήμα για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή

Τοποθετώντας εξακολουθητικά πλάι πλάι τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επεσήμανε, μέσω της ομιλίας του στη Βουλή, ότι η "κατάρρευση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μια πραγματικότητα". Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας προ των ευθυνών τους για το τι θα σημαίνει, ουσιαστικά, η σημερινή θετική ψήφος τους.


"Όσοι ψηφίσουν σήμερα θετικά, σημαίνει ότι επιλέγουν να ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ των Πολάκηδων και όχι στην Ελλάδα των πολλών. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του. Μάθαμε πολλά αυτό το τριήμερο. Μάθαμε πως μία κυβερνητική πλειοψηφία που στηρίζεται σε βουλευτές που αντάλλαξαν αρχές με καρέκλες έχει απεριόριστη ανοχή απέναντι σε συμπεριφορές που δεν χωρούν σε μία Δημοκρατία. Για αυτό καταθέσαμε την πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη. Ο κ. Τσίπρας ταύτισε απόλυτα την κυβέρνησή του με την αλαζονική και φασιστική συμπεριφορά του υπουργού σας", επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Αυτές είναι οι τέσσερις αλήθειες


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διεμήνυσε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ότι δεν θα αφήνει αναπάντητη καμία επίθεση. "Η συζήτηση την Τετάρτη εκτραχύνθηκε. Είναι αλήθεια. Όλοι με ξέρουν και ξέρουν πως δεν είναι αυτό το ήθος και το ύφος μου. Κάνει λάθος ο κ. Τσίπρας να νομίζει ότι η ευγένειά που πολιτεύομαι είναι ένδειξη αδυναμίας. Δεν θα ανεχθώ καμία χυδαία επίθεση στην οικογένειά μου. Θα απαντώ", σημείωσε. Ταυτόχρονα, από το βήμα της Ολομέλειας, έφερε στο προσκήνιο τέσσερις αλήθειες. Τέσσερις αλήθειες που, όπως σημείωσε, ήρθαν στην πρώτη γραμμή, κατά τη διάρκεια της τριήμερης μονομαχίας στη Βουλή. Όπως είπε, λοιπόν, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας:


- Πρώτη αλήθεια είναι ότι Τσίπρας ίσον Πολάκης και Πολάκης ίσον Τσίπρας. ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Τσίπρας, συνεπώς και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Πολάκης.


"Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε από την αρχή να ζητήσει από τον υπουργό του να ανασκευάσει, όταν επιτέθηκε άνανδρα σε έναν ήρωα της ζωής. Να τον ανακαλέσει στην τάξη γιατί μείωσε έναν άξιο επιστήμονα με αναπηρία. Ή ακόμη και να τον αποπέμψει. Αν το είχε κάνει, τίποτε από αυτά που έγιναν την τελευταία εβδομάδα δεν θα είχαν συμβεί. Και πάντα η ειλικρινής συγγνώμη είναι ένδειξη γενναιότητας και όχι αδυναμίας. Όπως εγώ έχω το θάρρος να πω δημόσια ότι κακώς ευρωβουλευτής μας χρησιμοποίησε στη δημόσια αντιπαράθεση συγκεκριμένες φωτογραφίες που δεν είναι αληθινές", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας και στο ζήτημα που προέκυψε με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη. Παράλληλα, εγκάλεσε τον πρωθυπουργό γιατί επέλεξε το δρόμο της απόλυτης κάλυψης στον Παύλο Πολάκη.


"Αυτή η πρωθυπουργική επιλογή, βέβαια, δυσκολεύει τη θέση των βουλευτών του. Είναι αυτοί που καλούνται, τώρα, να καταπιούν τα όσα οι ίδιοι είπαν -ακόμη και από αυτό το βήμα- για τις αθλιότητες Πολάκη. Που θα αναμετρηθούν με την αξιοπρέπειά τους και με το δίλημμα που τους θέτει ο κ. Τσίπρας: "Ή με τον Πολάκη ως το τέλος ή εξουσία τέλος". Είναι αυτοί που το βράδυ θα ψηφίσουν αν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ των Πολάκηδων ή στην Ελλάδα των πολλών. Η ελληνική κοινωνία βλέπει και κρίνει", σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θέτοντας τους βουλευτές της Κουμουνδούρου προ των ευθυνών τους για το μήνυμα που θα στείλουν μέσα από την ψήφο τους.


- Δεύτερη αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας πήγε να γενικεύσει τη συζήτηση για να διασπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την υπόθεση Πολάκη.


"Μπρος στις αποκαλύψεις για τις σκαφάτες διακοπές, ο κ. Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη που έχει μέσα του. Μίλησε με ύφος ανοίκειο και απαράδεκτο για αντιπαράθεση πολιτικών αρχηγών. Δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν -ακόμη και σε ταραγμένες εποχές- κανέναν πρωθυπουργό να απευθύνεται με τέτοιο ύφος στον οποιοδήποτε πολιτικό του αντίπαλο", είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


- Τρίτη αλήθεια είναι ότι η συζήτηση για τα σκάφη και τις διακοπές δεν είναι παραπολιτικό κουτσομπολιό.


"Η συζήτηση είναι βαθιά πολιτική. Για δύο λόγους. Πρώτον, διότι ο πολιτικός, και δη ο πρωθυπουργός ουσιαστικά δεν έχει ιδιωτική ζωή. Και οι διακοπές του πρωθυπουργού σε μια δημοκρατία οφείλουν να είναι δημόσια γνωστές. Δεύτερον, όταν έχεις κάνει καριέρα ενοχοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους για σχέσεις με την ελίτ και τους επιχειρηματίες και αποκαλύπτεται ότι κάνεις στα κρυφά διακοπές σε πανάκριβα κότερα, λίγες εβδομάδες μετά από μια εθνική τραγωδία, πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες", ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η κατάρρευση του "δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος" του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον μια πραγματικότητα.


"Τέταρτη αλήθεια είναι ότι μίλησα για τον Πολακισμό, που έχει γίνει πια επίσημο κυβερνητικό δόγμα, ως μια μορφή φασισμού. Και "πριν αλέκτορα φωνήσαι", ήρθε ο κ. Πολάκης να με δικαιώσει λέγοντας επί λέξει: "Είμαι επικίνδυνος για τη δικιά σας δημοκρατία – αυτή που είχατε χρόνια και αυτή που θέλετε να ξαναφέρετε – και όχι για τη δημοκρατία των λαϊκών αναγκών". Η Δημοκρατία είναι μία. Το Σύνταγμα στο οποίο όλοι έχουμε ορκιστεί πίστη είναι ένα. Και στην Ελληνική Δημοκρατία μας ανεχόμαστε τη διαφορετική άποψη. Σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών. Λογοδοτούμε για τα πεπραγμένα μας", ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.


Το βράδυ της 26ης Μαΐου ο Α. Τσίπρας θα έχει ένα δρόμο. Να προκηρύξει εκλογές.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνοντας τον δρόμο της νίκης για τη "γαλάζια" παράταξη στις ευρωεκλογές έδειξε και πάλι τον δρόμο της εθνικής κάλπης. Ως το μόνο που θα απομένει, όπως είπε, στον πρωθυπουργό το βράδυ της 26ης Μαΐου.


"Σηκώνω το γάντι κ. Τσίπρα. Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Και ψήφος στήριξης στην ενωμένη και ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία. Τη μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες σε μια μεγάλη εθνική αναγέννηση. Αφού λοιπόν εσείς μετατρέψατε την Ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα για την κυβέρνησή σας, και εφόσον το αποτέλεσμα είναι μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμώ, τότε το βράδυ της 26ης Μαΐου θα σας μένει μόνο μια επιλογή. Να προκηρύξετε αμέσως εθνικές εκλογές. Και να δώσετε επιτέλους τη δυνατότητα στον λαό να πάρει τις τύχες στα χέρια του", τόνισε.


Παράλληλα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:


- Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς ασφάλεια. Και το μπάχαλο που επικρατεί σήμερα στη χώρα δεν έχει προηγούμενο. Και αυτό αφορά τους πολλούς. Κ. Τσίπρα δεν κοροϊδέψατε μόνο, δεν ταπεινώσατε μόνο και δεν φτωχύνατε μόνο τους Έλληνες. Τους καταστήσατε και ομήρους της βίας των κουκουλοφόρων σας παντού: στα μαγαζιά τους, στα πανεπιστήμια, μέσα στις περιουσίες τους, στους δρόμους που περπατούν. Ως εδώ.


- Θεωρώ τουλάχιστον παρεξηγήσιμη τη σπουδή που επέδειξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να δημοσιοποιήσει την απόφασή της να διερευνήσει την υπόθεση της μη χορήγησης άδειας στον δολοφόνο Κουφοντίνα.


- Αυτό που δίνετε δεν είναι 13η σύνταξη. Πάλι ψέματα λέτε. Ένα προεκλογικό επίδομα είναι, που δίνετε χωρίς να ντρέπεστε λίγο πριν τις εκλογές, μήπως και καταφέρετε να ανακόψετε τον πορεία προς τη συντριβή. Οι Έλληνες, όμως, και ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι είναι υπερήφανοι και αξιοπρεπείς. Προσβάλλονται όταν τους αντιμετωπίζουν έτσι. Είναι μαθημένοι να απαιτούν και όχι να επαιτούν, όπως τους θέλει ο κ. Τσίπρας. Και θα το αποδείξουν σε 16 μέρες.


- Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε αυτό που εμείς λέμε. Ότι οι Ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές έχουν τέτοιο πολιτικό βάρος. Και ουσιαστικά αποτελούν εθνική κάλπη. Είναι η πρώτη ευκαιρία να κρίνουν και να απαντήσουν οι πολίτες σε όσα έζησαν: στα ψέματα, στους φόρους, στο διχασμό και στην εθνική πληγή που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών. Τα πραγματικά διλήμματα είναι αλήθεια ή ψέματα; Ευκαιρίες για τους πολλούς ή φτωχοποίηση; Ασφάλεια ή χάος; Ενότητα ή διχασμός; Για αυτά θα ψηφίσουμε σε δύο Κυριακές από μεθαύριο. Και το μήνυμα του λαού θα είναι καθαρό και βροντερό.


- Οι παλιές διαφορές με ψηφοφόρους άλλων κομμάτων έχουν υποχωρήσει μπροστά στην ανάγκη να σταματήσει ο οικονομικός κατήφορος, η δημαγωγία και ο διχασμός. Ο αυταρχικός λαϊκισμός και ο νέος παλαιοκομματισμός θέλουν κοινή και δυναμική απάντηση. Και σε αυτό το μέτωπο της αναγέννησης δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Έχουν θέση όσοι ίσως πίστεψαν και μετά προδόθηκαν από τον κ. Τσίπρα. Έχουμε ανοιχτές τις πόρτες μας σε κάθε Έλληνα και ανοιχτό το μυαλό μας σε κάθε γόνιμη ιδέα.


Τα σχόλια πηγών της ΝΔ, στον απόηχο της συζήτησης


"Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συνομιλήσει επί της ουσίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και όχι με τον Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Τσακαλώτο αρκετές φορές, γιατί ακούγοντας τη δική του τοποθέτηση αναγνώρισε ότι με τον υπουργό Οικονομικών μπορεί να γίνει μια ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση".


Αυτό τονίζουν, μεταξύ άλλων, πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στον απόηχο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.


"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα σαφές μήνυμα ότι η ένταση και η τοξικότητα στο δημόσιο διάλογο προκαλείται αποκλειστικά από τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο προσπέρασε ως πολιτικό που τον έχουν ξεπεράσει και οι πολίτες και η εποχή. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που επέλεξε να μην του απαντήσει καν, καθώς ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε σε κανένα από τα πολιτικά ερωτήματα που του έθεσε", σημειώνουν. Παράλληλα, σχολιάζουν πως είναι, μάλλον, η πρώτη φορά στη Βουλή που ο αμετανόητος δολοφόνος Κουφοντίνας αποκαλείται από πρωθυπουργό ως…κύριος Κουφοντίνας.


"Εν τη ρύμη του λόγου του ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι για εκείνον ο Κουφοντίνας είναι ένας απλός κρατούμενος και όχι ο καθοδηγητής της νέας γενιάς τρομοκρατών. Και κυρίως απέδειξε γιατί οι πάσης φύσεως Ρουβίκωνες αντιμετωπίζονται με πρωτοφανή ανοχή από το ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι βουλευτές της ΝΔ σχολίαζαν ότι ο κ. Τσίπρας, ενώ μιλά στον ενικό στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αισθάνεται την ανάγκη να αποκαλέσει "κύριο" τον Δημήτρη Κουφοντίνα", αναφέρουν "γαλάζιες" πηγές.



Πηγή: capital.gr

Leave a comment