Συνέντευξη

Κ. Οικονόμου: Η ναυτιλία, πηγή προοπτικής και ανάπτυξης για τη χώρα

https://eladanews.gr/intreview/k-oikonomoy-h-nautilia-pighi-prooptikis-kai-anaptiksis-ghia-ti-khwra?5894 EladaNews.gr
Κ. Οικονόμου: Η ναυτιλία, πηγή προοπτικής και ανάπτυξης για τη χώρα

Κατά τη διάρκεια του Maritime Trends Conference, που διοργανώθηκε για 7η συνεχόμενη χρονιά από τη Marine Tours, συζητήθηκαν τα μεγάλα θέματα της αγοράς και αναλύθηκαν οι προοπτικές αλλά και οι προκλήσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου, που διοργανώθηκε φέτος για 7η συνεχή χρονιά, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Οικονόμου, υπογραμμίζει την κεφαλαιώδη σημασία του κλάδου για την ελληνική οικονομία και καταθέτει την άποψή του για το πώς μπορεί να τονωθεί ακόμη περισσότερο η συνεισφορά του στην οικονομία και την κοινωνία.


Συνέντευξη στον Χάρη Φλουδόπουλο


Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις βρίσκονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας για τον ναυτιλιακό κλάδο. Συμφωνείτε με την άποψη που διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια του 7ου Μaritime Trends Conference ότι ζητούμενο για το μέλλον είναι η εκπαίδευση και η αυτορρύθμιση που θα καθιστά περιττούς τους περίπλοκους και σύνθετους κανονισμούς; Ποια είναι η πολιτική της δική σας εταιρείας σε σχέση με το περιβάλλον;


Συμφωνώ απόλυτα. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πρωτίστως ζήτημα κουλτούρας που πρέπει να καλλιεργηθεί, να αποτελέσει βίωμα και μέρος της ευρύτερης παιδείας κάθε ανθρώπου. Ο συνδυασμός της συστηματικής εκπαίδευσης με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή σαφών και εύληπτων κανόνων θα επηρεάσουν καταλυτικά την προστασία του περιβάλλοντος και θα σφραγίζουν το μέλλον των επόμενων γενεών.


Η Μarine Tours ως μία εταιρεία υπηρεσιών διαχείρισης επαγγελματιών ταξιδίων, επιβαρύνει ελάχιστα με την λειτουργία της το περιβάλλον, σε σύγκριση πάντα με μία βιομηχανία.


Σε κάθε περίπτωση, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί, όχι απλά μέρος του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας που υλοποιούμε κάθε χρόνο, αλλά και αναντικατάστατο μέρος της εταιρικής μας κουλτούρας και καθημερινότητας.


Απτά παραδείγματα της προσπάθειάς μας αποτελούν η ανακύκλωση χαρτιού, μπαταρίας και συσκευών, καθώς και η αξιοποίηση ηλεκτρονικού εξοπλισμού τελευταίας γενιάς με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.


Αυτή η φιλοσοφία αγγίζει ακόμη τους συνεργάτες και προμηθευτές μας, αφού η Marine Tours συνεργάζεται με προμηθευτές αεροπορικού εισιτηρίου που είναι πιστοποιημένοι για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Χαρακτηριστικό του πόσο σημαντικό θεωρούμε το περιβάλλον στην δραστηριότητά μας είναι ότι προσφέρουμε αναλυτικό report στους πελάτες μας για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ταξιδιωτών τους ανά πτητικό μίλι και τους προτείνουμε λύσεις για τη μείωση αυτού με εναλλακτικές τρόπους.


Η Marine Tours είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ναυτιλία και αποτελεί απτό παράδειγμα για το πώς ο τομέας των υπηρεσιών μπορεί να επωφεληθεί και να αναπτυχθεί αξιοποιώντας την ισχύ της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας. Μιλήστε μας λίγο για αυτήν την πλευρά της ελληνικής ναυτιλίας και πώς μπορεί να τονωθεί ακόμη περισσότερο προκειμένου να ενισχυθεί το κοινωνικό και οικονομικό προϊόν της ναυτιλίας μας;


Η Ελληνική Ναυτιλία είναι μια τεράστια πηγή προοπτικής και ανάπτυξης για τη χώρα μας, τόσο άμεσα, όσο και έμμεσα. Θα την παρομοίαζα με ένα ηλιακό άστρο το οποίο στέλνει άπλετα την ενέργειά του προς την αγορά μας και εμείς καλούμαστε να τη συλλέξουμε και να τη χρησιμοποιήσουμε παραγωγικά, μετουσιώνοντας αυτή την ενέργειά σε υπεραξία για τη χώρα μας.


Σχετικά με τους παράγοντες τόνωσης του Κλάδου, θα ξεκινήσω από τον ανθρώπινο παράγοντα τον οποίο και θεωρώ καταλυτικό: Πρέπει να ενισχύσουμε το πλαίσιο ανάπτυξης ελληνικών πληρωμάτων και να δημιουργηθούν σχολές (ή ακόμη και να εξελιχθούν οι ήδη υπάρχουσες) με σκοπό την εκπαίδευση νέων στελεχών. Οι σχολές αυτές -εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης- θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν, εκτός από τους Έλληνες, και ξένους φοιτητές με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα. Από τη στιγμή που η Ελληνική Ναυτιλία είναι παγκοσμίως πρωτοπόρος, γιατί να μην πρωτοπορεί και στην εκπαίδευση ναυτικών;


Την ίδια στιγμή το κράτος θα πρέπει να συμβάλει παράλληλα σε αυτή την προσπάθεια, παρέχοντας ανταγωνιστικό πλαίσιο ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τον εργαζόμενο, όσο και για τον εργοδότη.


Μία ακόμη μεγάλη ευκαιρία για την Ελληνική Ναυτιλία είναι η ναυπήγηση και η επισκευή πλοίων. Ένας τεράστιος τομέας ο οποίος πρέπει και μπορεί να ταυτιστεί με την Ελληνική Ναυτιλία, ανοίγοντας παράλληλες ορίζοντες και δίνοντας πολλαπλές ευκαιρίες για δεκάδες υπηρεσίες που σχετίζονται με αυτόν, όπως οι χρηματοδοτικές υπηρεσίες για την υποστήριξη ναυπήγησης πλοίων.


Στο φετινό συνέδριο το δεύτερο πάνελ ήταν αφιερωμένο στις αλλαγές που συντελούνται στη ναυτιλιακή βιομηχανία γύρω από το πλήρωμα και τη ζωή στο πλοίο. Στα συνέδρια που διοργανώνετε δίνετε μεγάλη έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό και τα πληρώματα. Για ποιον λόγο;


Στη Marine Tours ταξιδεύουμε τους ναυτικούς και τα στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Η τριβή μας με τη Ναυτιλία είναι τέτοια, ώστε να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πως το πλήρωμα είναι εκεί που χτυπά η καρδιά του πλοίου. Ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτει μία ναυτιλιακή εταιρεία.


Πέραν όμως από την υψηλή κεφαλαιακή αξία των ανθρώπων εν πλω, είναι και η ίδια η δραστηριότητα της πλωτής επιχείρησης -επικινδυνότητα φορτίων, εξωτερικού περιβάλλοντος και χώρου εργασίας- που καταστεί την ασφάλεια και την απόδοσή του πληρώματος, ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα.


Από το 2006 και μετά, με την εφαρμογή της MLC (Maritime Labor Convention), η αξία του ανθρωπίνου κεφαλαίου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ναυτιλίας. Την ίδια στιγμή ο ΙΜΟ (International Maritime Organization) θέτει σαφές πλαίσιο και αυστηρούς κανονισμούς στη Ναυτιλιακή Κοινότητα σχετικά με τη διαχείριση του ανθρώπινου κεφαλαίου σε στεριά και θάλασσα.


Είναι αλήθεια, πάντως, πως σε γενικές γραμμές η διεθνής Ναυτιλία δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον για το ανθρώπινο κεφάλαιό της, προσδοκώντας να το διατηρεί ικανοποιημένο, πέραν από τις οδηγίες που προβλέπουν οι εκάστοτε κανονισμοί.


Το ίδιο προσδοκούμε και εμείς ως μία εταιρεία που ταξιδεύει τα πληρώματα σε κάθε γωνιά και λιμάνι του κόσμου. Σε πολύ στενή συνεργασία με τους διαχειριστές πληρωμάτων, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους, σεβόμαστε τον προϋπολογισμό που μας δίδεται και ταξιδεύουμε τους ναυτικούς ευχάριστα, αποδοτικά, με ασφάλεια και με την εγγύηση ότι θα φτάσουν έτοιμοι να εργαστούν τη στιγμή της άφιξης.


Στο συνέδριο ήταν έντονη η παρουσία νέων ανθρώπων και φοιτητών. Ζώντας από κοντά τη ναυτιλιακή βιομηχανία πιστεύετε ότι μπορεί να δώσει λύση στο θέμα της απασχόλησης ιδιαίτερα για τους νέους;


Βεβαίως! Η ναυτιλία μας μπορεί να δώσει μια εξαιρετική απάντηση στο ζήτημα της ανεργίας και έναν αποτελεσματικό δρόμο για τους νέους. Η ενημέρωση των παιδιών -ξεκινώντας από το σχολείο και φτάνοντας στο περιβάλλον και το σπίτι- σχετικά με την πιο σημαντική βιομηχανία της Χώρας μας και η καλλιέργεια κουλτούρας ναυτοσύνης αποτελούν σημαντική προϋπόθεση για αυτό. Αυτή τη στιγμή Κινέζοι, Ιάπωνες, Κορεάτες, Αιθίοπες, Ουκρανοί, Φιλιππινέζοι, Ρουμάνοι κ.ά., απολαμβάνουν υψηλότατες απολαβές και προοπτικές εξέλιξης στην εργασία τους... Γιατί όχι και οι Έλληνες;


Πείτε μου, πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη διοργάνωση του Maritime Trends Conference;


Η Marine Tours είναι άρρηκτα συνδεδεμένη από την ίδρυσή της, όπως γνωρίζετε, με την ελληνική Ναυτιλία. To Μaritime Trends Conference είναι μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν επτά χρόνια, ως μία ένδειξη ευγνωμοσύνης της Marine Tours προς τη Ναυτιλιακή Κοινότητα η οποία στάθηκε και στέκεται δίπλα μας εδώ και 39 συναπτά έτη… Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως είμαστε και θα είμαστε εδώ για τους ανθρώπους της, πάντα έτοιμοι να μάθουμε και να προσαρμοστούμε στις νέες προκλήσεις και επιταγές της εποχής, για να προσφέρουμε σταθερά, το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών που μας έχει εδραιώσει στην πρώτη γραμμή του Κλάδου.




Πηγή: capital.gr

Leave a comment