Του Panos Mourdoukoutas
Η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις κυρώσεις τους και να εκμηδενίσουν ουσιαστικά τις πετρελαϊκές εξαγωγές του Ιράν, έχουν οδηγήσει την Κίνα σε μια ιδιαίτερη θέση. Έτσι έχουν τα πράγματα όταν πρέπει να μιλήσουμε για τις πολιτικές επιλογές αντιμετώπισης της εν λόγω κατάστασης.
Αυτό αποδεικνύεται από τον τρόπο που το Πεκίνο απάντησε στην ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, η οποία αποφάσισε να τερματίσει τις εξαιρέσεις χωρών που εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο από τις κυρώσεις. Πρόκειται για έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίνα.
Στο εκδοτικό σημείωμα της κινεζικής Globaltimes, της περασμένης Τρίτης, το Πεκίνο επέλεξε να μη χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα ως απάντηση-κριτική στις αποφάσεις της Ουάσινγκτον. Αντιθέτως, επιχείρησε να διασαφηνίσει τα ενδιαφέροντα της Κίνας στη Μέση Ανατολή αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης των ενδεχόμενων απωλειών από τις κυρώσεις.
Το Πεκίνο, επίσης, εξέφρασε τις προθέσεις του να συνεργαστεί με την Ευρώπη και τη Ρωσία για τη διατήρηση των καλών σχέσεων με το Ιράν. "Η Κίνα χρειάζεται να συμβάλει στην προστασία της πυρηνικής προστασίας μεταξύ Ιράν και Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ρωσίας, καθώς και να διατηρήσει φιλικές και συνεργατικές σχέσεις με το Ιράν", σημειωνόταν στο editorial.
Προφανώς, η Κίνα δεν είναι -προς το παρόν- να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ, καθώς δεν διαθέτει την απαραίτητη γεωπολιτική ή και στρατιωτική ισχύ για κάτι τέτοιο. Και η χρονική συγκυρία δεν είναι η κατάλληλη, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ τους.
Παρ' όλα αυτά, ο αναλυτής της πετρελαϊκής αγοράς, με έδρα την Αθήνα, Θεοφάνης Ματσόπουλος, εκτιμά πως η Κίνα θα υποστεί μεγάλες ζημίες από μια αποκοπή της από το ιρανικό πετρέλαιο.
"Οι ΗΠΑ κηρύττουν εμπορικό πόλεμο εναντίον μεγάλων χωρών όπως η Κίνα και η ΕΕ", σημειώνει και συμπληρώνει: "Οι πρόσφατες αποφάσεις αναφορικά με το ιρανικό πετρέλαιο και τις εξαγωγές του θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές του brent πετρελαίου. Και αυτό με τη σειρά του θα επιταχύνει τον πληθωρισμό της κινεζικής οικονομίας, αποτελώντας βαρίδι για την ανάπτυξή της".
Εν τω μεταξύ, ο Ματσόπουλος δεν πιστεύει πως η Ευρώπη θα πάρει το μέρος της Κίνας στο εν λόγω ζήτημα. "Χώρες οι οποίες συνδέονται άμεσα με το πλάνο επενδύσεων του Πεκίνου όπως το 'Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος' θα υποστηρίξουν την Κίνα". Ωστόσο, διευκρινίζει, "η ΕΕ δεν έχει κοινή πολιτική απέναντι σε σημαντικά ζητήματα και δεν υπάρχει χώρος να αντιπαρατεθεί με την πανίσχυρη αμερικανική εξωτερική πολιτική".
Από την πλευρά του, ο Jeff Yastine, αναλυτής της Banyan Hill Publishing, δεν πιστεύει ότι η Ουάσινγκτον είναι σοβαρή με τις απειλές της εναντίον του Ιράν.
"Την προηγούμενη φορά που έγινε λόγος πάλι για την ενίσχυση των κυρώσεων, οι απειλές έμειναν στα χαρτιά. Τίποτα δεν προχώρησε, εντέλει, και το ίδιο πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα. Περισσότερο όλες αυτές οι ανακοινώσεις γίνονται για εσωτερική κατανάλωση και όχι για πραγματικούς γεωπολιτικούς λόγους", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όπως το να "χαϊδέψει" τους Αμερικανούς πετρελαιοπαραγωγούς που ασχολούνται με το fracking.
Υπάρχει όμως και ένας άλλος εξίσου καλός λόγος για τον οποίο η Ουάσινγκτον δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή αυτών των κυρώσεων, σύμφωνα με τον Yastine. "Αυτός που θα πληγωθεί τελικά από κάτι τέτοιο θα είναι η ίδια η εσωτερική αγορά πετρελαίου των ΗΠΑ".
Πηγή: capital.gr
Leave a comment