Του Κώστα Στούπα
Προχθές ο ΟΟΣΑ εκτίμησε επιβράδυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η οποία ήδη καρκινοβατεί τα τελευταία χρόνια παρά το ιδιαίτερα ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, οι δείκτες υποχώρησαν, μάλιστα, κάτω από τις 100 μονάδες.
"Το Νοέμβριο, στον οποίο αναφέρονται οι τελευταίες μετρήσεις, ο δείκτης - που 'φωτογραφίζει' τι αναμένεται να συμβεί σε περίπου 9 μήνες μπροστά - διαμορφώνεται στις 99,2 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,13 σε σχέση με τον Οκτώβριο και 1,76 σε σχέση με το Νοέμβριο του 2017".
Η μελέτη του ΟΟΣΑ συνδυάζει την επιδείνωση με τη διεθνή επιδείνωση του κλίματος και των προσδοκιών. Στα τέλη του 2018 οι συνθήκες στις μεγάλες οικονομίες είχαν αλλάξει άρδην σε σχέση με τις αρχές του ίδιου χρόνου.
Οι εκτιμήσεις π.χ. για τους ρυθμούς ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, που αποτελεί και την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας, για το 2019 έχουν πέσει σχεδόν στο μισό, από 2% σχεδόν στο 1%.
Οι εκτιμήσεις για την πιθανότητα ύφεσης στην αμερικάνικη οικονομία μέσα στους επόμενους 12 μήνες έχει υπετριπλασιαστεί και κατά μέσο όρο προσεγγίζουν πλέον το 50%.
Για την κινέζικη οικονομία το τοπίο παραμένει θολό καθώς τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται δεν θεωρούνται αξιόπιστα. Η Κίνα έχει συσσωρεύσει σε διάφορους θύλακες της οικονομίας τεράστιο χρέος "κακής" ποιότητας. Ανά πάσα στιγμή, η παραμικρή αναταραχή μπορεί να λειτουργήσει ως πυροκροτητής τεράστιας έκρηξης και καθώς το κινέζικο οικονομικό και πολιτικό μοντέλο δεν διαθέτει ευελιξία και βαλβίδες εκτόνωσης, αυτό θα μπορούσε να έχει καταλυτικές συνέπειες.
Καθώς το περιβάλλον αρχίζει να επιδεινώνεται, η Ελλάδα πανηγυρίζει τα πλασματικά τερατώδη πλεονάσματα, μοιράζει επιδόματα, συνεχίζει να τιμωρεί την επιχειρηματικότητα με υψηλή φορολογία και επιμένει να αναγκάζει σε εξορία τους πλέον παραγωγικούς Έλληνες.
Η μακρά προεκλογική περίοδος στην οποία έχει εισέλθει η χώρα σχεδόν από το περασμένο καλοκαίρι δεν βοηθά τη συγκράτηση της φθοράς που υπόκειται η οικονομία.
Εκτός των εκτιμήσεων του ΟΟΣΑ τα πρώτα αρνητικά σημάδια έγιναν εμφανή με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της πορείας των δημοσιονομικών μεγεθών για το 2018.
Κατά το ρεπορτάζ: "Το πρωτογενές αποτέλεσμα το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2018 διαμορφώθηκε σε 3,162 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,604 δισ. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν υψηλότερο έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς διαμορφώθηκε σε 2,392 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,911 δισ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 53.598 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1.566 εκατ. ευρώ ή 2,8% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2018 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2019"...
Δεν είναι μόνο τα έσοδα από την εκχώρηση του αεροδρομίου που ανέτρεψαν τους στόχους, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει πλήθος προβληματισμών.
"Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 50.959 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 350 εκατ. ευρώ ή 0,7% έναντι του στόχου.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2018 ανήλθαν στα 55.990 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.085 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (57.075 εκατ. ευρώ).
Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 6.237 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου κατά 513 εκατ. ευρώ...".
Βλέπε: Αστοχίες στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2018, κυρίως λόγω ΔΑΑ
Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για τον χρόνο των επόμενων εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο, η πιθανότερη ημερομηνία για εκλογές παραμένει η Άνοιξη, μαζί με τις Ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές.
Μην εκπλαγείτε αν οι εξελίξεις στην οικονομία πιέσουν για περαιτέρω επίσπευση...
Μια επιδείνωση του κλίματος ανατρέπει και το τελευταίο αφήγημα επιτυχίας που νομίζει πως έχει να επιδείξει η κυβέρνηση.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment