Του Δημήτρη Γκάτσιου
Είναι χρέος της Γερμανίας να στηρίξει την Ελλάδα για να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας και για αυτό χρειάζεται μια θαρραλέα μεταρρυθμιστική ατζέντα που επιζητεί και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Το έμμεσο αλλά σαφέστατο αυτό μήνυμα στήριξης στην επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έστειλε χθες από το Μόναχο η διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ και πιθανή νέα καγκελάριος, Άνεγκρετ Κραμπ- Καρενμπάουερ, στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη. "Είναι ζήτημα αλληλεγγύης να στηρίξουμε την Ελλάδα μετά από τα πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε να κάνει τα επόμενα βήματα. Το επισημάνατε και ο ίδιος, πόσο σημαντικό είναι να δημιουργήσετε οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας, ώστε να μπορούν να γυρίσουν όσοι έχουν φύγει από τη χώρα. Χρειάζεται μια θαρραλέα μεταρρυθμιστική ατζέντα, κάτι που επιζητούμε και στο ΕΛΚ στις επερχόμενες ευρωεκλογές", σημείωσε η κ. Καρενμπάουερ. Παράλληλα, συμφώνησε και με το αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας των ελληνικών συνόρων. "Συμφωνώ απόλυτα με την ανάγκη να βρούμε μια κοινή απάντηση στο ζήτημα της ασφάλειας και του μεταναστευτικού. Η Ελλάδα, μια χώρα που αποτελεί τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να μείνει μόνη της. Είναι ζήτημα αλληλεγγύης", ανέφερε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήρε το όραμα της κ. Καρενμπάουερ το οποίο, όπως είπε, ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Ευρώπη, για να προχωρήσει μπροστά. "Μερικά από τα ζητήματα που θίξατε, όπως η σύγκλιση και ο έλεγχος των συνόρων, είναι στο επίκεντρο της ατζέντας μας καθώς προχωράμε προς τις εκλογές. Για μας το 2019 θα είναι εκλογική χρονιά, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και η Ασφάλεια, και συγκεκριμένα η προστασία των συνόρων. Στην Ελλάδα, τα σύνορά μας είναι ταυτόχρονα και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, ιδιαίτερα να προωθήσουμε μια αποτελεσματική ατζέντα για τη ζώνη του Σένγκεν και να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επωμίζεται το βάρος που της αναλογεί στην προστασία των κοινών συνόρων μας. Και η Ελλάδα θέλει να συμμετέχει σε αυτή τη προσπάθεια στο μέγιστο των δυνατοτήτων της", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη διάρκεια της παρουσίας του στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μονάχου, συναντήθηκε και συνομίλησε με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.
Η πολιτική αλλαγή θα ξεκλειδώσει την ανάπτυξη
Την πεποίθησή του ότι το 2019 θα μπορούσε να είναι καταλύτης για τη χώρα μας και ότι μία μεγάλη πολιτική αλλαγή θα μπορούσε να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αλλάξει και να ξεκλειδώσει την πραγματική αναπτυξιακή δυναμική της εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στο χαιρετισμό του στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη του Μονάχου.
"Θεωρώ ότι οι φετινές εξελίξεις στην Ελλάδα θα έχουν σημασία και για την υπόλοιπη Ευρώπη, για πολλούς λόγους. Γυρνώντας το ρολόι πίσω στο 2009, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης χρέους. Έγινε δυστυχώς το παράδειγμα μιας προβληματικής ευρωπαϊκής χώρας, ένας τίτλος που πραγματικά πιστεύω ότι δεν της αξίζει. Βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία προκάλεσε επιπλέον τριγμούς στο εσωτερικό της Ε.Ε. Ήταν παράλληλα η πρώτη χώρα που εξέλεξε στην εξουσία μια λαϊκίστικη κυβέρνηση, το 2015, η οποία παρόλο που προερχόταν από την Αριστερά, σχημάτισε μια κυβέρνηση συνεργασίας με ένα άλλο λαϊκίστικο κόμμα που προερχόταν από τη Δεξιά. Δυστυχώς τα περασμένα τρία χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα. Παρόλο που είναι υπαρκτή μια ξεκάθαρη προοπτική ισχυρής ανάκαμψης, δυστυχώς αυτή δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί: Η οικονομία υποαποδίδει, η ανάπτυξη είναι αναιμική, οι επενδύσεις παραμένουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, οι τράπεζες έχουν ακόμη πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και η πλήρης πρόσβαση στις αγορές, ακόμα και μετά το τέλος του προγράμματος, δεν έχει αποκατασταθεί”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι το σχέδιό του για τη μετάβαση της Ελλάδας στην ανάπτυξη είναι ξεκάθαρο, εστιάζοντας, κατά κύριο λόγο, στον τομέα των επενδύσεων.
"Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ανάπτυξη βασισμένη στις επενδύσεις. Κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο αν παραμείνει προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς στόχους της, ενώ ταυτόχρονα καταφέρει να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, αλλά επίσης για να ξεκλειδώσει τις δυνατότητες για εγχώριες επενδύσεις. Είμαι απόλυτα αφοσιωμένος στο στόχο να οδηγήσω την Ελλάδα σε αυτόν το δρόμο, και να προχωρήσω ένα επιθετικό πακέτο μεταρρυθμίσεων, που θα κάνει ξανά την Ελλάδα ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Σε μια περίοδο που το διεθνές οικονομικό περιβάλλον δεν μοιάζει τόσο ευνοϊκό όσο ήταν πριν από δύο-τρία χρόνια, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη όσον αφορά την ανάπτυξη”, επεσήμανε.
Βολές κατά του λαϊκισμού
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το πολιτικό εκκρεμές γέρνει ξανά προς την ανάγκη για μετριοπάθεια, λογική, επάρκεια και αξίες. "Εκλέξαμε τους λαϊκιστές στην εξουσία και, πιστέψτε με, δεν κάνουν καλή δουλειά. Γι’ αυτό σε περίπτωση που θελήσετε να πειραματιστείτε αναλόγως, να έχετε το ελληνικό παράδειγμα στο νου. Το πραγματικό ερώτημα όμως είναι τι ακολουθεί τον λαϊκισμό. Θεωρώ ότι αυτό που θα δούμε να συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι αυτό που αποκαλώ "πολιτική του μετα-λαϊκισμού". Το εκκρεμές γέρνει ξανά προς την ανάγκη για μετριοπάθεια, λογική, επάρκεια, αξίες. Όλες αυτές τις αξίες που είναι στο επίκεντρο της μεγάλης ευρωπαϊκής πολιτικής οικογένειάς μας, του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, και αποτελούν επίσης τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αξιών που θα δοκιμαστούν στις επικείμενες εκλογές. Πιστεύω λοιπόν ότι είναι ώρα για συγκρατημένη αισιοδοξία. Είναι ώρα να επαναδιατυπώσουμε το πολιτικό αφήγημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Και ελπίζω ότι μετά τις επόμενες εκλογές, η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος της, όχι μόνο επιτυγχάνοντας ισχυρή οικονομική ανάπτυξη σε εθνικό επίπεδο, αλλά επίσης συμμετέχοντας στην επόμενη φάση του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ειδικά στα πεδία της άμυνας και της μετανάστευσης, στα οποία πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο λόγο”, είπε, ενώ όσον αφορά στη χέση μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας, ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής του αφηγήματος.
"Δεν πρέπει να μιλάμε για μια σχέση οφειλετών και δανειστών, για το πόσα χρήματα χρωστάμε στη Γερμανία. Πρέπει η συζήτηση να αφορά στο μέλλον, στις επενδυτικές ευκαιρίες, στο τι μπορούμε να κάνουμε μαζί, το πώς η Ελλάδα μπορεί να συμμετέχει στα κοινά ευρωπαϊκά σχέδια, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως η άμυνα και η μετανάστευση”, σημείωσε.
Τετ α τετ με επενδυτές
Στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Μόναχο, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών ομίλων. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομία, οι επενδύσεις και η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, στην οποία, μεταξύ άλλων, στελέχη της "Moore Capital”, της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας "Hauck and Aufhauser”, της βρετανικής "Cell Medica” και της "Broad Reach Investment Management”.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment