Συνέντευξη

Μητσοτάκης: Ψήφος σε Τσίπρα είναι ψήφος σε Συμφωνία των Πρεσπών

https://eladanews.gr/intreview/mitsotakis-psifos-se-tsipra-inai-psifos-se-simfonia-ton-prespwn?7197 EladaNews.gr
Μητσοτάκης: Ψήφος σε Τσίπρα είναι ψήφος σε Συμφωνία των Πρεσπών

Του Δημήτρη Γκάτσιου


Χαρακτηρίζοντας ως "σκηνοθετημένο" το πολιτικό διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε όλους τους βουλευτές και, κυρίως, αυτούς που εμφανίζονται έτοιμοι να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να αναλογιστούν τις συνέπειες της επιλογής του. Παράλληλα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον "Αντέννα", ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διεμήνυσε πως, εάν η συμφωνία των Πρεσπών δεν περάσει από την παρούσα Βουλή, τότε η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα διαπραγματευτεί από την αρχή.


"Τέσσερις από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Οι δύο παραμένουν υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα και οι δύο που δεν είναι δε διαγράφονται από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ για να έχει ο κ. Καμμένος όλα τα προνόμια αρχηγού κόμματος. Είναι σκηνοθετημένο διαζύγιο. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξακολουθούν να υπάρχουν. Συγχωνεύθηκαν. Είναι ένα…Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση. Είναι ένα κακοσκηνοθετημένο θέατρο, για να βολευτούν και οι δύο. Ο κ. Καμμένος για να μη βάλει τυπικά την υπογραφή του στη συνθήκη των Πρεσπών, δίνοντας τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα να αποσπάσει την ψήφο για την κύρωση των Πρεσπών. Καλώ όλους τους βουλευτές και, κυρίως οι διεκδικούμενοι, να αναλογιστούν τις συνέπειες επιλογής τους. Ψήφος εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα ίσον "ναι" στις Πρέσπες. Σημαίνει παράταση στη ζωή μίας κυβέρνησης που κάνει ζημιά στη χώρα", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την άποψη πως ο κ. Τσίπρας μπορεί να βρει τελικά τους "151" στην ψήφο εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας, πάντως, ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός των εκλογών. "Εάν κρίνω από τις δηλώσεις αυτής της ετερόκλητης ομάδας βουλευτών που ανακάλυψαν τη γοητεία του κ. Τσίπρα, θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να πάρει 151. Της εμπιστοσύνης του λαού δε μπορεί να απολαμβάνει ο κ. Τσίπρας. Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, εάν οι εκλογές είχαν γίνει νωρίτερα. Είχα δίκιο, όταν ζητούσα τις εκλογές. Δε μπορώ να προεξοφλήσω εάν θα εξαντλήσει ο κ. Τσίπρας την τετραετία. Εκλογές θα γίνουν. Τον φάγαμε το γάιδαρο. Αυτή η περίοδος από τώρα μέχρι τις εκλογές εγκυμονεί κινδύνους. Ο κ. Τσίπρας θα ξεσαλώσει. Θα τάξει και θα διορίσει. Αυτό θα κάνει κακό στη χώρα. Για αυτό πρέπει να πάμε σε εκλογές", σημείωσε, ενώ στάθηκε οξύς εναντίον του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου.


"Κινείται μεταξύ τραγικότητας και γραφικότητας. Τον περασμένο Ιούνιο είχε τη δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση και να μην υπογραφεί η συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά δεν το έκανε. Το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα άλλα στοιχεία της συμφωνίας. Η θέση της ΝΔ είναι ίδια. Ίδια με αυτή που πορεύτηκε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που ουδέποτε αναγνώρισε "μακεδονική" εθνότητα και γλώσσα. Είναι η ίδια θέση που είχε το υπουργείο Εξωτερικών, που είχαν ο Κώστας Καραμανλής και η Ντόρα Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι. Θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία, εάν έχουν προηγηθεί εκλογές, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία. Εάν η συμφωνία δεν περάσει, θα διαπραγματευτούμε από την αρχή…Από τη στιγμή που η συμφωνία κυρωθεί και κυρωθεί και το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ. Όμως, δε μπήκαν στην Ε.Ε.. Η πορεία των Σκοπίων προς της Ε.Ε. είναι μακρά και θα εξαρτηθεί εάν τα Σκόπια ακολουθήσουν σχέσεις καλής γειτονίας προς την Ελλάδα", ήταν το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.


Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο υποβολής πρότασης μομφής (αυτές οι πρωτοβουλίες δεν προαναγγέλλονται…Εύχομαι οι βουλευτές να το σκεφτούν καλά και η κυβέρνηση να μη φτάσει το 151, είπε) ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το ψέμα, ο κυνισμός, η εξαπάτηση και η εθνική ταπείνωση είναι τα χαρακτηριστικά του κ. Τσίπρα. "Έκανε τους φτωχούς-φτωχότερους. Οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας τους τιμώρησε με τον πιο σκληρό τρόπο. Αυτό που θέλουν οι πολίτες είναι μία κυβέρνηση που θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη. Αυτοί οι πολίτες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τα ανοίγματα του κ. Τσίπρα προς το κέντρο. Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Κάθε φορά που η ΝΔ κατάφερνε και πετύχαινε μεγάλα ποσοστά, ήταν όταν ξεπερνούσε τα όρια του κόμματος. Και αυτό θέλω να κάνω κι εγώ. Οι παραδοσιακές γραμμές ξεθωριάζουν. Συναντώ κόσμο που μου λέει ότι δεν έχω ψηφίσει ποτέ μέχρι τώρα ΝΔ, αλλά τώρα θα σε εμπιστευθώ. Το διακύβευμα είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση", ανέφερε.


Στόχος μου η βελτίωση της ζωής των πολιτών


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι οι προτάσεις της "γαλάζιας" παράταξης, όπως η μείωση της φορολογίας, η αναβάθμιση της παιδείας, η ασφάλεια των πολιτών και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων. Ιδιαίτερα των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Παράλληλα, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος δύο χρόνια και αυτό θα βοηθήσει τα μεσαία στρώματα τα οποία έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια. "Επιλογή μας είναι να επιδοτήσουμε τη γέννηση παιδιών. Θα στοιχίσει 180 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, την ώρα που το κοινωνικό μέρισμα του κ. Τσίπρα ήταν 700 εκατομμύρια", ανέφερε και επεσήμανε πως θα κάνει λελογισμένες προσλήψεις στο δημόσιο και όχι απολύσεις. "Δε θα προχωρήσουμε στον αθρόο αριθμό προσλήψεων που υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας. Δε μιλώ για απολύσεις. Δε θα γίνουν απολύσεις. Δε θα κουραστώ να το λέω. Έχουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε το αποτύπωμα του κράτους. Ο κ. Τσίπρας διπλασίασε τον αριθμό των μετακλητών. Προσλήψεις χωρίς διαγωνισμούς δεν πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.


Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και πάλι επί τάπητος την έννοια-κλειδί της αξιοπιστίας της χώρας, την οποία και συνέδεσε με την κίνηση της μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. "Εμείς πιστεύουμε στις ιδιωτικές επενδύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύει. Ξέρουμε ποια είναι τα εμπόδια στις επενδύσεις. Χρειάζονται γενναίες τομές. Η χώρα πρέπει να κερδίσει αξιοπιστία. Εάν δουν τις αλλαγές, θα έρθουν οι επενδυτές. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει τη μεγάλη αναπτυξιακή έκπληξη", ανέφερε.


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι, ακόμα και στην περίπτωση που η ΝΔ είναι αυτοδύναμη, θα επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες. "Θέλω όσο το δυνατό πιο ισχυρή εντολή, για να εφαρμόσω το πρόγραμμά μου. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους", είπε.


Πηγή: capital.gr

Leave a comment