Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk, βρέθηκε την Δευτέρα (28/10) ο αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Νίκος Μήλης, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές που θα διεξαχθούν στον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας στις 3 Νοεμβρίου.
Καλεσμένος στην εκπομπή One Talk, βρέθηκε την Δευτέρα (28/10) ο αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Νίκος Μήλης, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές που θα διεξαχθούν στον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας στις 3 Νοεμβρίου.
Ο κ. Μήλης απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους εγγεγραμμένους μηχανικούς του ΤΕΕ να συμμετέχουν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, έτσι ώστε μέσα από μία μεγάλη συμμετοχή να υπάρξει μια ισχυρή νομιμοποιητική βάση για το έργο του Επιμελητηρίου.
Συζητώντας με τον Δημήτρη Μανιάτη και τον Αρ. Ραβανό ο κ . Μήλης, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι για να λυθεί το ασφαλιστικό, όσες μειώσεις και να γίνουν στο επίπεδο των εισφορών, χρειάζονται πολλές καινούριες και καλοπληρωμένες δουλειές, που θα συνδράμουν στο σύστημα συνολικά.
Καινούργιες δουλειές που θα συμβάλλουν στο σύστημα
«Τα χρόνια της κρίσης ήταν πολλοί οι μηχανικοί που έφυγαν στο εξωτερικό. Αναγκαστικά αυτό σημαίνει και μια φυγή και μία εγκατάλειψη του τεχνικού κλάδου» δήλωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ.Μήλης, εκφράζοντας την ελπίδα, ότι μέσα στα επόμενα χρόνια, σε πρώτη φάση θα ανασχεθεί αυτό το κύμα φυγής και σε δεύτερη αυτός ο κόσμος που έχει φύγει, μεσοπρόθεσμα να γυρίσει στην Ελλάδα.
Αναλύοντας τον κομβικό ρόλος του ΤΕΕ και των μηχανικών στην ανάπτυξη, ο κ. Μίλης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Για να ενθαρρύνεις επενδύσεις υπάρχουν πολλοί τρόποι. Ο ένας τρόπους είναι η απλοποίηση και η μείωση στη φορολογία, πράγμα το οποίο έγινε μέσα από την αναστολή επιβολής ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομικές άδειες και στο σύνολο των αδιάθετων νεόδμητων ακινήτων. Ένα δεύτερο κίνητρο επίσης φορολογικό, το οποίο ζητά το ΤΕΕ, είναι η έκπτωση φόρου έως 40% στις ανακαινίσεις και στις ανακατασκευές».
Ο ίδιος συμπλήρωσε ωστόσο: «Αυτά όμως είναι φορολογικά κίνητρα και αυτή, είναι η μία πλευρά του νομίσματος.
Επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων
Η άλλη είναι η επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΤΕΕ π.χ για τα ηλεκτρονικά συστήματα. Τα δύσκολα ξεκινούν μετά. Αν είναι η γραφειοκρατεία να γίνει απλά ψηφιακή, τότε χίλιες φορές να μείνει απλή. Το να υιοθετήσεις ένα ηλεκτρονικό σύστημα δεν είναι αρκετό, καθώς σε επίπεδο πολεοδομικής απόψεως έχουμε μείνει πολύ πίσω».
Συνεχίζοντας πάνω στο ίδιο ζήτημα των αδειοδοτήσεων ο κ. Μήλης παρουσίασε την πρόταση του ΤΕΕ, σύμφωνα με την οποία μέσα από ένα μητρώο πιστοποιημένων μηχανικών και μέσα από κλήρωση ένας μηχανικός, θα αναλαμβάνει εκεί όπου το δημόσιο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, ανά περιοχή που υπάρχουν ανεπάρκειες.
«Να θυμηθούμε ποιοι είναι οι όροι της βιώσιμης ανάπτυξης»
Επίσης στο τραπέζι του One Talk ο κ . Μήλης υπογράμμισε ότι το ΤΕΕ είναι αντίθετο στην εξομοίωση των τίτλων κολεγίων με τους τίτλους σπουδών διπλωματούχων μηχανικών, καθώς όπως τόνισε «θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί απέναντι σε ότι «θίγει και την επαγγελματική μας υπόσταση αλλά και το ίδιο το δημόσιο συμφέρον».
«Όλοι μιλούν για ανάπτυξη όμως έχει έρθει η ώρα να θυμηθούμε ποιοι είναι οι όροι της βιώσιμης ανάπτυξης, ότι θα πρέπει δηλαδή να προστατεύεται πρώτα από όλα το ανθρώπινο κεφάλαιο, δηλαδή ο Έλληνας επιστήμονας, το περιβάλλον και τους επενδυτές», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, μιλώντας για την επόμενη μέρα στην οικονομία της χώρας.
Πηγή: tovima.gr
Leave a comment