Σημαντικές στοχευμένες παρεμβάσεις ελάφρυνσης στο πεδίο της φορολογίας, αλλά και σειρά από αναπτυξιακά κίνητρα και μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας που παρουσιάσθηκε χθες από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Υπόσχεται την επόμενη τετραετία να ανατρέψει την πολιτική της υπερφορολόγησης που δημιουργούν τα άκρως προβληματικά για την οικονομία υπερπλεονάσματα.
Δίνει έμφαση σε αυτούς που επλήγησαν περισσότερο την προηγούμενη 4ετία από τα εξοντωτικά μέτρα: επιχειρήσεις, επαγγελματίες και μεσαία τάξη. Σε 20 σελίδες και σε 16 πυλώνες συμπυκνώνεται "το σχέδιό μας για ισχυρή ανάπτυξη και αυτοδύναμη Ελλάδα", όπως το εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο οικονομικό πεδίο περιλαμβάνει δεκάδες επιπλέον παρεμβάσεις για τη στήριξη των επενδύσεων και την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων. Επίσης, δίνει έμφαση και στον εργαζόμενο, στην ενίσχυση της οικογένειας και στην κοινωνική συνοχή.
Προβλέπει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών τόσο για τα κέρδη που διακρατούνται από την επιχείρηση όσο και για αυτά που διανέμονται στους μετόχους τους. Δεσμεύεται για την ενίσχυση των κινήτρων για επενδύσεις με τη μορφή αυξημένων αποσβέσεων.
Προωθεί τη στήριξη της ακίνητης ιδιοκτησίας αλλά και τη μείωση του φορολογικού βάρους στους μισθούς, στις συντάξεις και στα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς και μειώσεις στους υπερβολικά υψηλούς σήμερα συντελεστές ΦΠΑ.
Στήριξη της επιχειρηματικότητας – Ανάπτυξη και επενδύσεις
Το σχέδιο της Ν.Δ. έχει στο επίκεντρό του την επιχειρηματικότητα. Δίνει τέλος στην υπερφορολόγηση και καθιερώνει κίνητρα για νέες επενδύσεις. Στόχος είναι επενδύσεις, που θα φέρουν περίπου 120.000 νέες και καλά πληρωμένες δουλειές τον χρόνο. Προβλέπει:
- Μείωση στον συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 20%, μέσα σε δύο χρόνια και στον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%.
- Ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων με διπλασιασμό του χρόνου για συμψηφισμό ζημιών και δυνατότητα υπεραποσβέσεων για νέες επενδύσεις σε ποσοστό 200%.
- Ριζική απλοποίηση και θέσπιση ρητών προθεσμιών στις διαδικασίες αδειοδότησης, με καθιέρωση ηλεκτρονικής υπογραφής για πολίτες και επιχειρήσεις και με ταχεία εκδίκαση των προσφυγών για επενδύσεις σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.
- Μείωση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού κράτους, αντιμετώπιση του προβλήματος των "κόκκινων δανείων", αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες και την πλήρη αξιοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
- Μεταρρύθμιση του κράτους με ρόλο επιτελικό και ρυθμιστικό.
Κίνητρα στις επιχειρήσεις
Η Ν.Δ. εξήγγειλε ένα "νέο κοινωνικό συμβόλαιο εργαζομένων, κράτους και επιχειρήσεων". Ορίζει ότι το κράτος προσφέρει καλό επιχειρηματικό περιβάλλον και χαμηλή φορολογία, ενώ, με τη σειρά τους, οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, αμείβουν καλά τους εργαζομένους και τους κάνουν συμμέτοχους στα κέρδη:
- Κίνητρα στις επιχειρήσεις για να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζομένους τους όπως π.χ. δωρεάν μεταφορά στην εργασία τους, επιπλέον ασφαλιστικές παροχές, συμμετοχή στα κέρδη και ειδικά προγράμματα απόκτησης μετοχών.
- Απαρέγκλιτη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αξιοποιώντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και διενεργώντας στοχευμένους και ουσιαστικότερους ελέγχους.
- Λευκό μητρώο επιχειρήσεων και χαμηλότερες εισφορές για τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται την εργατική νομοθεσία.
Επενδύσεις
Δίνεται έμφαση στις επενδύσεις μέσα από ένα ξεκάθαρο αδειοδοτικό και χωροταξικό σχέδιο, φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, χαμηλότερη και πιο δίκαιη φορολογία, ενίσχυση ίων δημόσιων επενδύσεων, αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
- Στον τουρισμό και τη ναυτιλία αναμένονται επενδύσεις 20- 25 δισ. ευρώ. Μόνο στον τουρισμό είναι κολλημένες σήμερα μεγάλες επενδύσεις ύψους 11 ευρώ.
- Στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση τροφίμων αναμένονται έργα 15-20 δισ. ευρώ.
- Στην ενέργεια (ΑΠΕ, νέοι αγωγοί φυσικού αερίου κ.ά.) και το περιβάλλον επενδύσεις 9 δισ. ευρώ.
- Στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη, στη βιομηχανία, στα logistics και μέσω Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα υπολογίζονται έργα 10 δισ. ευρώ.
-Στον κατασκευαστικό κλάδο και στις υποδομές τα περιθώρια εκτιμάται ότι είναι ακόμα μεγαλύτερα.
Φοροελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη – Στήριξη στην αγορά ακινήτων
Με έμφαση στην μεσαία τάξη και με στόχο μία "δικαιότερη φορολογία που απελευθερώνει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα" σχεδιάζεται:
- Διατήρηση αφορολογήτου και μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000.
- Νέα φορολογική κλίμακα με χαμηλότερο ανώτερο φορολογικό συντελεστή.
- Κατάργηση, σταδιακά, του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
- Αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Υπολογίζεται στα 730 ευρώ μέχρι το 2022.
- Σταδιακή μείωση των εισφορών σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της επόμενης τετραετίας.
- Μείωση ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.
Αγορά ακινήτων
Το σχέδιο της Ν.Δ. προβλέπει λιγότερους φόρους και ουσιαστικά κίνητρα για να τονωθεί η αξία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων:
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες.
- Έκπτωση 40%-50% για όλες τις εργασίες αναβάθμισης και αξιοποίησης των κτιρίων.
- Έκπτωση φόρου εντός 3ετίας για πολίτες που θα δαπανούν χρήματα (με τιμολόγια).
- Απλοποίηση διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων. Περιορισμός των 23 δικαιολογητικών αρχικά κατά το ένα τρίτο.
- Αναστολή για μία τριετία του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες και του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα.
Ολοκλήρωση υποδομών, στήριξη περιβάλλοντος του πρωτογενούς τομέα
Προβλέπονται επενδύσεις 12 δισ. σε έργα εθνικής εμβέλειας, με στόχο τη δημιουργία τουλάχιστον 43.000 θέσεων εργασίας, και την πρόσθετη αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,4% ετησίως. Περιλαμβάνουν:
- Ολοκλήρωση του βασικού οδικού δικτύου στην ηπειρωτική χώρα –Ε65, Πάτρα-Πύργος–, καθώς και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.
- Ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων του Μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το μήνυμα είναι "δεν αφήνουμε καμιά πόλη μας χωρίς σύνδεση με τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους".
- Εναλλακτικός αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει κατευθείαν την Ελευσίνα με την Υλίκη, αναβαθμίζοντας έτσι τη Δυτική Αττική με αποσυμφόρηση της κίνησης στον Κηφισό.
- Ολοκληρώνεται η ηλεκτροκίνηση και η σηματοδότηση στην κεντρική σιδηροδρομική γραμμή (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Εύζωνοι-Προμαχώνας) και με την πεδινή χάραξη Θεσσαλονίκης-Καβάλας.
- Ολοκληρώνονται οι ενεργειακές υποδομές, μειώνοντας το κόστος της ενέργειας για πολίτες και επιχειρήσεις.
- Αξιοποιούνται τα υπόλοιπα λιμάνια και αεροδρόμια, το πετυχημένο μοντέλο που εφαρμόστηκε σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη και στα περιφερειακά αεροδρόμια.
Περιβάλλον
Στο πεδίο της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης προωθείται:
- Νέα ενεργειακή πολιτική περιορισμού των ρύπων με μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά 80% μέχρι το 2050.
- Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας –στον άνεμο και στον ήλιο– αλλά και σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη.
- Νέα πολιτική για τα απορρίμματα. Με προώθηση της ανακύκλωσης στην πηγή, με επαναχρησιμοποίηση των υλικών, με περιορισμό των πλαστικών και της επεξεργασίας των υπολειμμάτων για την παραγωγή ενέργειας. Θεωρείται ότι οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα φέρουν γρήγορο και οικονομικό αποτέλεσμα.
- Οργανωμένα σχέδια αντιμετώπισης των πυρκαγιών στα δάση, αλλά και διαχείρισής τους.
- Αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας.
Γεωργία
Στον αγροτικό τομέα προωθείται:
- Νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς και μείωση τη φορολογίας στο 10% για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα. Χορήγηση επιπλέον κινήτρων για νέα σχήματα.
- Σταθεροί πόροι από τη νέα ΚΑΠ για ειδικά προγράμματα ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων που αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία και κάνουν τις μονάδες τους εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές.
- Εντατικοποίηση ελέγχων για παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων. Εισαγωγή στην παραγωγή των ανενεργών πόρων –εγκαταστάσεις, υποδομές και γη– που βρίσκονται με τον έναν ή άλλο τρόπο στα χέρια του κράτους πίσω, στην παραγωγική διαδικασία.
Πάταξη της ανεργίας - Στήριξη της οικογένειας
Στο πρόγραμμα της Ν.Δ. η ανεργία ανάγεται στον νο 1 αντίπαλο και τίθεται ως στόχος στο τέλος του 2023 οι άνεργοι να μειωθούν από 850.000 σήμερα στις 560.000 καθώς οι νέες δουλειές θα είναι πολλαπλάσιες εκείνων που χάνονται.
Μόνο στο πρόγραμμα των Υποδομών περιγράφονται 43.000 θέσεις εργασίας σε μεγάλα ή μικρότερα έργα. Στην αγορά κατοικίας αναμένονται επιπλέον 37.000 θέσεις σε διάφορες ειδικότητες.
Επίσης, το δημογραφικό εξελίσσεται σε μεγάλη απειλή για την οικονομία, αναφέρεται στο πρόγραμμα της Ν.Δ. Και τίθεται ως προτεραιότητα η στήριξη των νέων οικογενειών και των εργαζόμενων γονέων:
- Καθιερώνεται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται.
- Αυξάνεται το όριο του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Επανέρχονται τα επιδόματα για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες στο επίπεδο πριν από τις μειώσεις του 2018 (ν. 4512/2018).
- Αναλαμβάνεται δέσμευση πως κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού. Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση, θα χορηγείται μηνιαίο κουπόνι 180 ευρώ για χρήση σε σταθμό της επιλογής των γονέων.
- Επεκτείνεται το ωράριο των παιδικών σταθμών και ενισχύονται τα ολοήμερα σχολεία, που λειτουργούν μέχρι τις 18:00 μ.μ. με ουσιαστικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων και μελέτης, "ώστε το πρόγραμμα των παιδιών να εναρμονίζεται καλύτερα με τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων".
Κοινωνική συνοχή
"Δεν νοείται η ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή και κοινωνική συνοχή χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη" αναφέρεται στο πρόγραμμα. Οι στόχοι που τίθενται είναι:
- Αύξηση στο 1 δισ. ευρώ του Προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να χορηγείται αυτό άμεσα σε 800 χιλιάδες συμπολίτες.
- Αύξηση κατά 200 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό για τα επιδόματα ανεργίας και επανακαθορισμός κριτηρίων απονομής ώστε να τα λαμβάνουν πολλοί περισσότεροι.
- Πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για 50.000 μακροχρόνια ανέργους.
- Πολιτικές ίσων ευκαιριών για τα άτομα με αναπηρία, με μέτρα όπως η θεσμοθέτηση της ειδικότητας του προσωπικού βοηθού και η ενίσχυση της "ανεξάρτητης διαβίωσης".
- Προγράμματα σπουδών για τις σχολικές δομές ειδικής αγωγής προσαρμοσμένα στο είδος της αναπηρίας και τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που συνεπάγεται.
- Αξιοποίηση, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, διαθέσιμων ακινήτων που δεν χρησιμοποιούνται για να δοθούν για την άμβλυνση του προβλήματος των αστέγων.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment