Με τον αέρα της ξεκάθαρης δημοσκοπικής υπεροχής, Νέα Δημοκρατία και Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγουν δυναμικά το βηματισμό τους, δύο εβδομάδες πριν την εθνική κάλπη της 7ης Ιουλίου. Έχοντας φέρει στο προσκήνιο τους 16 πυλώνες του "γαλάζιου" κυβερνητικού προγράμματος, με αιχμή τη μείωση της φορολογίας, τις νέες θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τη στήριξη της οικογένειας και των ασθενέστερων συμπολιτών μας, ο κ. Μητσοτάκης διευρύνει τις δημόσιες παρεμβάσεις του και την απευθείας επαφή με την κοινωνία. Η κατάκτηση της αυτοδυναμίας, που θα δώσει σε μία κυβέρνηση ισχυρή τη δυνατότητα να…τρέξει άμεσα το κύμα των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων αποτελεί στοίχημα κομβικό.
"Θέλω ισχυρή εντολή. Προφανώς η ισχυρή εντολή σημαίνει αυτοδυναμία. Γιατί μόνο έτσι είμαστε σίγουροι την επόμενη ημέρα ότι δε θα μπούμε σε περιπέτειες. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δε μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, η χώρα οδηγείται και πάλι σε εκλογές, με απλή αναλογική… Σκοπός μου είναι να έχω όσο το δυνατόν πιο ισχυρή εντολή. Αυτό σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία υποδέχεται συμπολίτες μας από τα δεξιά μας, από τα αριστερά μας, από το κέντρο", τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, που παραμένει σταθερός στη λογική των ανοιγμάτων σε νέες δεξαμενές ψηφοφόρων. Παράλληλα, επιμένει στην ανάγκη μηδενικού εφησυχασμού μέχρι την κάλπη.
"Κανένα αποτέλεσμα δεν είναι κλειδωμένο. Και θα αγωνιζόμαστε μέχρι τελευταία στιγμή να μας εμπιστευτούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Προφανώς ούτε η αυτοδυναμία είναι κλειδωμένη. Πώς μπορεί να λέει κανείς κάτι τέτοιο όταν δεν γνωρίζουμε πόσα κόμματα θα είναι στη Βουλή. Είναι πολλές παράμετροι που ακόμα είναι μεταβλητές", σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του στο "Κρήτη TV".
Ισχυρή πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη, την οποία και διατυπώνει σε κάθε ευκαιρία, είναι πως η άμεση νομοθέτηση ουσιαστικών μέτρων θα αλλάξει ταχύτητα στη χώρα, θα στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές και στους επενδυτές και, ταυτόχρονα, θα διαμορφώσει θετικό κλίμα, το οποίο θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της οικονομίας. Προκειμένου να πάρει άμεσα μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης, στην οδό Πειραιώς έχουν σχεδόν έτοιμα τα πρώτα σχέδια νόμου, που θα ψηφιστούν άμεσα, εφόσον η Νέα Δημοκρατία κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. "Χρειάζεται ένας πολύ σφικτός συντονισμός, προγραμματισμένα υπουργικά συμβούλια μία φορά το μήνα, καθορισμένη νομοθετική διαδικασία και βέβαια ένα σφικτό πρόγραμμα νομοθετικού έργου, το οποίο θα μας αναγκάσει προφανώς να κρατήσουμε τη Βουλή ανοιχτή το καλοκαίρι", είναι το στίγμα που δίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα σχέδια νόμου που έχουν διαμορφωθεί έχουν την εποπτεία και το συντονισμό του προέδρου της "γαλάζιας" παράταξης. Κομβικό ρόλο, παράλληλα, διαδραματίζουν οι κύριοι Χατζηδάκης, Γεραπετρίτης και Στεργίου, ενώ καθοριστική είναι και η συμβολή των τομεαρχών του κόμματος.
Το πρώτο και συνάμα εμβληματικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει ως κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία σχετίζεται με την αναδιοργάνωση της δομής της κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση της δομής του πρωθυπουργικού γραφείου. Όσον αφορά στα υπόλοιπα σχέδια νόμου, που θα πάρουν το δρόμο για τη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους, αυτά, μεταξύ άλλων, θα είναι:
-Το φορολογικό.
-Ο εκλογικός νόμος, που θα δίνει σταθερές κυβερνήσεις και η δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.
-Η δημιουργία ενός ευέλικτου αδειοδοτικού πλαισίου, το οποίο, μαζί με το δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας, θα αλλάξει το momentum για την προσέλκυση επενδύσεων.
-Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με στόχο τα πανεπιστήμια να περάσουν στην επόμενη ημέρα τους και να απαντούν στις προκλήσεις των καιρών.
Όσο ο χρόνος προς τις εκλογές κυλάει αντίστροφα, στην επιφάνεια έρχονται και τα σενάρια που σχετίζονται με τα πρόσωπα που θα επιλέξει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να διαχειριστούν τα κυβερνητικά χαρτοφυλάκια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, το όνομα που ακούγεται ότι θα αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών είναι αυτό του Χρήστου Σταϊκούρα. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Κωστής Χατζηδάκης ενδέχεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης οδεύει προς παραγωγικό υπουργείο, με επικρατέστερα αυτό της ανάπτυξης ή της ενέργειας. Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακούγονται τα ονόματα του Βασίλη Κικίλια και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Παράλληλα, ο Κώστας Καραμανλής (του Αχιλλέα) ενδέχεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των Υποδομών, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού ή του Πολιτισμού (με επικρατέστερο το πρώτο). Κομβικό ρόλο αναμένεται ότι θα αναλάβουν οι κύριοι Θεοδωρικάκος και Γεραπετρίτης, ενώ προς υπουργοποίηση οδεύουν, ανάμεσα σε άλλους, οι Μαριέττα Γιαννάκου, Νίκος Δένδιας και Γιάννης Βρούτσης. Πρόσωπο-κλειδί αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για μη πολιτικό και εξωκοινοβουλευτικό όνομα. Αυτό θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, του πρώην υπηρεσιακού υπουργού και πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόμου Εξωκοινοβουλευτικοί, άλλωστε, θα τοποθετηθούν και σε άλλες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment