Πολιτική

Νέες διπλές δεσμεύσεις στέλνει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες για πλεονάσματα - προαπαιτούμενα

https://eladanews.gr/politics/nees-diples-desmeuseis-stelnei-i-kivernisi-stis-brikselles-ghia-pleonasmata-proapaitoumena?6403 EladaNews.gr
Νέες διπλές δεσμεύσεις στέλνει η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες για πλεονάσματα - προαπαιτούμενα

Της Δήμητρας Καδδά


Την Δευτέρα λήγει η προθεσμία για μία ακόμη - νέα - υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στους θεσμούς. Πρέπει να ενσωματώσει έως τότε γραπτώς στην πολιτική της τις συστάσεις των δανειστών, όπως αυτές ενσωματώθηκαν στην απόφαση του Eurogroup για τα 973 εκατ. ευρώ και εξειδικεύουν/διευρύνουν τα προαπαιτούμενα της ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και στις εκθέσεις της Κομισιόν που προηγήθηκαν.


Τα δύο αυτά δεσμευτικά κείμενα θα σταλούν από το οικονομικό επιτελείο. Συντάσσονται εδώ και καιρό σε συνεργασία με την Κομισιόν. Εν συνεχεία θα αξιολογηθούν για να εκδοθούν συστάσεις πολιτικής από την Κομισιόν που θα εγκρίνει το Eurogroup και θα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα:


1 Ο πολυετής Προϋπολογισμός. Η κυβέρνηση καλείται να στείλει το "Πρόγραμμα Σταθερότητας 2019-2022". Αποκαλύπτει τις δημοσιονομικές θέσεις της κυβέρνησης για τα πλεονάσματα, και την γενικότερη οικονομική και φορολογική πολιτική του 2019 και των επόμενων ετών. Θα περιλαμβάνει τον νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Στόχο που θα πρέπει να καθορίσει σε συνεννόηση με την Επιτροπή. Ουσιαστικά αποτελεί τον προάγγελο του νέου πολυετούς Προϋπολογισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει και προβλέψεις για πιθανούς δημοσιονομικούς κινδύνους (π.χ. αναδρομικά, καταπτώσεις εγγυήσεων κλπ.) και θα έχει δεσμευτικά όρια δαπανών για τα δύο πρώτα έτη. Θα πρέπει να κατατεθεί και στη Βουλή και να ψηφισθεί.


2. Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων. Έως τα μέσα Απριλίου η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει στις Βρυξέλλες και το "Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων". Περιλαμβάνει τις δεσμεύσεις της στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων σε τράπεζες, αγορές, επενδύσεις κλπ. Σε αυτό θα πρέπει να "συμμορφώνεται" και με τις συστάσεις που περιλαμβάνονται και στη διαδικασία "υπερβολικών μακροοικονομικών ανισορροπιών", στην οποία επίσης εισήχθη η Ελλάδα λόγω μεγάλων προβλημάτων σε τράπεζες, διεθνή επενδυτική θέση, ανεργία κλπ. Θα πρέπει επίσης να ενσωματώνει το σχέδιο ανάπτυξης με νέο πλέον χρονοδιάγραμμα.


Η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου


Λόγω του μνημονίου δεν υπήρχε λόγος κατάθεσης ανάλογων κειμένων τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον η διαδικασία είναι υποχρεωτική και θα γίνεται κάθε χρόνο. Διενεργείται σε όλα τα κράτη, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας πρέπει να "κουμπώνει" και με την Ενισχυμένη Εποπτεία.


Οι διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα, και κατά την παρουσία των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα και αποτελούν μέρος της διαδικασίας του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου". Η Κομισιόν θα εκδώσει σχέδια συστάσεων (ανάλογες θα κάνει για κάθε κράτος).


Για την Ελλάδα η ημερομηνία των ανακοινώσεων έχει ειδική σημασία. Σχεδιάζεται για τις 5 Ιουνίου, μαζί με την 3η έκθεση για την Ενισχυμένη Εποπτεία.


Στην περίπτωση της Ελλάδος, εξηγεί η ΤτΕ στην τελευταία έκθεση του Διοικητή, το πρόγραμμα σταθερότητας και το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να είναι συμβατά με την απόφαση του Eurogroup του Ιουνίου 2018 και τις δεσμεύσεις οι οποίες προσδιορίζονται σε αυτήν, καθώς και με τα συμπεράσματα των τριμηνιαίων εκθέσεων της Επιτροπής, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Θα πρέπει επίσης να "αποτυπώνουν" και την έκθεση της Επιτροπής για τις υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες.


Πηγή: capital.gr

Leave a comment