Πολιτική

Νίκη θρίαμβος της ΝΔ με 9,5 μονάδες διαφορά - Πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μέτωπα - Ανακοίνωσε εκλογές ο Τσίπρας

https://eladanews.gr/politics/niki-thriamvos-tis-nd-me-95-monades-diafora-panolethria-toy-syriza-se-ola-ta-metopa-anakinose-ekloghes-o-tsipras?5954 EladaNews.gr
Νίκη θρίαμβος της ΝΔ με 9,5 μονάδες διαφορά - Πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα μέτωπα - Ανακοίνωσε εκλογές ο Τσίπρας

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά τη νίκη θρίαμβο των 9,5 μονάδων που κατέγραψε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές.


Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας από την Κουμουνδούρου και παρουσία των πιο στενών συνεργατών του ότι την επομένη του β΄ γύρου των ευρωεκλογών θα επισκεφθεί τον Προκόπη Παυλόπουλο και θα ζητήσει την προκήρυξη εθνικών εκλογών.


Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος ζητούσε την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα, τόσο των Ευρωεκλογών, όσο και των εκλογών στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, σηματοδοτεί μία ισχυρή αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης.


Εντυπωσιακό προβάδισμα 9,5 μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία


Προβάδισμα 9,5 μονάδων συγκεντρώνει η ΝΔ σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα με την ενσωμάτωση να φτάνει το 67,73%, ξεπερνώντας την εκτίμηση της SingularLogic η οποία έδινε σημαντική νίκη στη Νέα Δημοκρατία με προβάδισμα 9 μονάδων, αλλά και τις προβλέψεις των exit polls.





Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα:


Η ΝΔ συγκεντρώνει 33,25% (7 έδρες)


Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,82% (6 έδρες)


Το ΚΙΝΑΛ 7,21% (2 έδρες)


Το ΚΚΕ 5,60% (2 έδρες)


Η Χρυσή Αυγή 4,84% (2 έδρες)


Η Ελληνική Λύση 4,09% (1 έδρα)


Η ΜΕΡΑ25 3,09% (1 έδρα)


Λοιπά 17,91%.


Οι εκτιμήσεις της SingularLogic


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της SingularLogic ο κ. Βελόπουλος φαίνεται να εισέρχεται στην Ευρωβουλή, ενώ μάλλον εκτός φαίνεται να μένει η ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.


Με βάση τις εκτιμήσεις της SingularLogic:


Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,7%


Ο ΣΥΡΙΖΑ 24%


Το ΚΙΝΑΛ 7,7%


Το ΚΚΕ 5,6%


Η Χρυσή Αυγή 4,8%


Η Ελληνική Λύση 4,2%


Η ΜΕΡΑ25 2,9%


Θρίαμβος ΝΔ, πανωλεθρία ΣΥΡΙΖΑ, σε Περιφέρειες, Δήμους


Στις Περιφερειακές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί πανωλεθρία αφού όλος ο χάρτης των περιφερειών έχει βαφτεί μπλε, ενώ σε 5 περιφέρειες (Ν. Αιγαίο, Ήπειρος, Θεσσαλία, Δ. Μακεδονία, Κ. Μακεδονία) φαίνεται ότι ο υποψήφιος που υποστηρίζεται από τη ΝΔ εκλέγεται από την πρώτη εβδομάδα.


Στις υπόλοιπες περιφέρειες προηγείται ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ υποψήφιος σε:


- Αν. Μακεδονία Θράκη


- Β. Αιγαίο


- Δ. Ελλάδα


- Ιόνια Νησιά


- Στερεά Ελλάδα


- Αττική


- Πελοπόννησο


Η μοναδική περιφέρεια όπου εκλέγεται υποστηριζόμενος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Κρήτη, με τον Σ. Αρναουτάκη που είναι στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής και υποστηρίζεται ταυτόχρονα από το ΚΙΝΑΛ.


Εξίσου μεγάλη νίκη της ΝΔ στους δύο μεγαλύτερους Δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπονται σημαντικά των αντίστοιχων της ΝΔ. Πιο συγκεκριμένα, από τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ στο δεύτερο γύρο περνά ο Ν. Ηλιόπουλος στην Αθήνα, ενώ δίνει μάχη η Κ. Νοτοπούλου στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, στον Πειραιά ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μπελαβίλας αποκλείεται από το δεύτερο γύρο.





Εκλογικός θρίαμβος


Εκλογικό θρίαμβο για τη Ν.Δ. αποκάλυψαν εξάλλου και τα τελικά exit polls που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, την ίδια στιγμή που για καθαρή πρωτιά της Ν.Δ. έκανε λόγο ο Δημήτρης Παπαδημούλης, φθάνοντας στην Κουμουνδούρου, στο στρατηγείο του ΣΥΡΙΖΑ γύρω στις 20.30.


Με βάση το 100% των αποτελεσμάτων των exit polls το μέσο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται στις 8,5 μονάδες από τις 7 μονάδες που ήταν προηγουμένως.


Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά exit polls η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να προηγείται με ποσοστό 32,5% - 34,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 24%-26%.





Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ως εξής:


ΚΙΝΑΛ 7,2%-8,2%,


ΚΚΕ 5%-6%,


Χρυσή Αυγή 4%-5%,


Ελληνική Λύση 2,5%-4,5%,


Μερα25 2%-3%,


Ένωση Κεντρώων 1%-2%,


Ποτάμι 1%-2%,


ΑΝΕΛ 0,5%-1%.


Πρώτη η ΝΔ με 33% λέει ο Η. Νικολακόπουλος


Προβάδισμα της ΝΔ με ποσοστό 33% έναντι 25 – 25,5% του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ο Ηλίας Νικολακόπουλος όπως δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.


Σύμφωνα με τον εκλογολόγο και πολιτικό αναλυτή τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 7,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% - 6%.


Τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής υποχωρούν σε ποσοστό 5%, ενώ έκπληξη προκαλεί το ποσοστό της παράταξης "Ελληνική Λύση" του Κυριάκου Βελόπουλου που φαίνεται να μπαίνει στην ευρωβουλή με ποσοστό γύρω στο 4%.


Παράλληλα, οριακό είναι το ποσοστό που συγκεντρώνει και το ΜΕΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να προβλέψει αν θα επιτύχει την είσοδό του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:


Νίκη της Ν.Δ είτε με μικρή διαφορά είτε με ισχυρή, καταγράφουν τα exit polls σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως εάν τα επίσημα αποτελέσματα διαμορφωθούν βάσει των κάτω ή των άνω τιμών που εμφανίζει η "δημοσκόπηση της κάλπης".


Αυτό που αναζητάται είναι απλώς το εύρος της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Παράλληλα, ισχυρό είναι και το άθροισμα των ποσοστών των δύο μεγάλων κομμάτων, ιδιαίτερα για τον χαρακτήρα των ευρωεκλογών, όπερ αποδείχθηκε τελικώς ότι δεν επικράτησε το φαινόμενο της χαλαρής ψήφου.


Με ανακούφιση αναμένεται η οριστική διαμόρφωση των αποτελεσμάτων για το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να κλειδώσει την τρίτη θέση και την εκθρόνιση της Χρυσής Αυγής από αυτή. Έτερο ενδιαφέρον στοιχείο από τα exit polls είναι το "κονταροχτύπημα" μεταξύ του ΚΚΕ και της ΧΑ για την τέταρτη θέση, ενώ είσοδο στην ευρωβουλή διεκδικούν με αξιώσεις τόσο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (2,5 - 4.5%) αλλά και η "Μέρα" του Γιάννη Βαρουφάκη (ΜΕΡΑ 25 2,5-4,5).


Εκτός ευρωβουλής βάσει της παρούσης εικόνας μένουν το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη αλλά και οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, κόμματα τα οποία έχουν διαλυθεί κοινοβουλευτικά.


Ειδικότερα, το κοινό exit poll που παρουσίασαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί: Alpha, ΑΝΤ1, Open ΣΚΑΙ, και Star δίνει προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 32% - 36%, έναντι 25%-29% για τον ΣΥΡΙΖΑ.


Στην τρίτη θέση εμφανίζεται το ΚΙΝAΛ με 7 - 9%.


Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ καταγράφουν 5-7% αμφότερα.


Η Ελληνική Λύση εμφανίζει 2,5 - 4.5%.


ΜΕΡΑ25 καταγράφει 2,5% - 4,5%.


Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ εμφανίζουν 1-2% έκαστος.



Με βάση τα exit polls, στη νέα Ευρωβουλή η ΝΔ καταλαμβάνει 8 με 9 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει 6 με 7 έδρες, το Κίνημα Αλλαγής 2 με 3 έδρες, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή 1 με 2 έδρες, ενώ υπάρχει πιθανότητα η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 να καταλάβουν για πρώτη φορά 1 έδρα.


ΕΔΡΕΣ______________

ΝΔ 8-9


ΣΥΡΙΖΑ 6-7


ΚΙΝΑΛ 2-3

Χρυσή Αυγή 1-2

ΚΚΕ 1-2

Ελληνική Λύση 0-1

ΜεΡΑ 25 0-1


Σύμφωνα με το exit poll που παρουσίασε η ΕΡΤ (Kapa Research):


ΝΔ: 30,3-33,55%


ΣΥΡΙΖΑ: 25,5-28,5%


ΚΙΝΑΛ: 6-8%


Χρυσή Αυγή: 6-8%


ΚΚΕ: 5-7%


ΜΕΡΑ25: 2,5 - 3,5%


Ποτάμι: 1,5-2,5


ΑΝΕΛ:1,5-2,5


Οικολόγοι Πράσινοι: 1-2





Πηγή: capital.gr


Leave a comment