Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (που θα ανακοινωθούν αύριο) θα επιβεβαιώνουν ότι επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ (δηλαδή όπως έχει οριοθετηθεί σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας). Μάλιστα η έκθεση που διέρρευσε χθες δείχνει ότι εξίσου θετικοί τόνοι θα υπάρχουν και στην αποτίμηση για την πορεία των προαπαιτούμενων.
Ωστόσο, όπως εξηγούν στελέχη της κυβέρνησης, το ΥΠΟΙΚ προετοιμάζεται παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για χαμηλότερα πλεονάσματα και για τον επόμενο δημοσιονομικό στόχο ο οποίος μέχρι τώρα ήταν εύκολα επιτεύξιμος αλλά τούτο δεν θα ισχύει απαραίτητα και στο μέλλον. Ο λόγος για τον στόχο που διέπει όλα τα υπόλοιπα κράτη στο πλαίσιο του "Ευρωπαϊκού Εξαμήνου" και συνδέεται με το διαρθρωτικό πλεόνασμα.
Αν δεν καταφέρει η Ελλάδα να αυξήσει τις επενδύσεις της και μέσω αυτών τις παραγωγικές της δυνατότητες τότε το διαρθρωτικό πλεόνασμα (σ.σ. το οποίο συνδέεται/προσαρμόζεται αν άλογα με την φάση του οικονομικού κύκλου στην οποία βρίσκεται μία χώρα) θα φθίνει. Γιατί η Ελλάδα θα επιταχύνει στο αναπτυξιακό πεδίο και θα πάψει να λειτουργεί πιο σε χαμηλά "επίπεδα" από τις παραγωγικές της δυνατότητες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει ότι αν δεν υπάρξει τόνωση επενδύσεων/παραγωγικών δυνατοτήτων αυτό αναμένεται να συμβεί έως το 2022 (το παραγωγικό κενό συρρικνώνεται σε 0,4% το 2021, έναντι 4,6% φέτος). Και η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, γιατί οι επενδύσεις θέλουν χρόνο για να φέρουν αποτελέσματα.
Για αυτό και η ελληνική πλευρά δίνει τόσο μεγάλη σημασία όχι μόνο στην πλήρη υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (το οποίο όπως έγινε φανερό και από τα στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού του δεκαμήνου παρουσιάζει υστέρηση και στο σκέλος των εσόδων και στο σκέλος των δαπανών), αλλά και στην προσέλκυση περισσότερων ξένων επενδύσεων, στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων και στην εφαρμογή του μέτρου αλλαγής του τρόπου χρήσης των κερδών ομολόγων (650 περίπου εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο), ώστε να μην οδεύουν στην απομείωση του χρέους αλλά στη στήριξη επενδυτικών πρωτοβουλιών).
Το μέρισμα
Προς το παρόν, τα υπερπλεονάσματα επιβεβαιώνονται και η κυβέρνηση εξετάζει τα περιθώρια διανομής νέου "μερίσματος" φέτος.
Το πρωτογενές πλεόνασμα στο δεκάμηνο διαμορφώθηκε στα 5,75 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,314 δισ. ευρώ (σ.σ. μαζί όμως με τα κέρδη ομολόγων αλλά και τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις). Υπέρβαση όμως υπάρχει. Μόνο τα καθαρά έσοδα Οκτωβρίου είναι αυξημένα κατά 71 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά τι υψηλότερο από αυτό που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Από την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα μπορεί να υπολογιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το σύνολο του υπερπλεονάσματος και στη συνέχεια τα περιθώρια για περαιτέρω μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Το δημοσιονομικό περιθώριο εκτιμάται ότι θα είναι κατά τι υψηλότερο από τα 346 εκατ. ευρώ που εγγράφονταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθεί κι ένα υπόλοιπο του αποθεματικού αλλά οι τελικές αποφάσεις θα είναι τέτοιες που να αφήνουν ένα "μαξιλάρι" ασφαλείας για πιθανούς αστάθμητους παράγοντες. Έχει ήδη υπολογιστεί η προκαταβολή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και η μείωση προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων (από το 100% στο 95% που δεν προβλέπεται να διαφοροποιηθεί άλλο φέτος).
Επιπλέον αυτών εξετάζεται η χρηματοδότηση των ΥΚΩ της ΔΕΗ φέτος από το εν λόγω υπόλοιπο του αποθεματικού.
Πηγή: capital.gr
Leave a comment