Πολιτική

«Πυθία» το Ίδρυμα Σόρος – Ποιος θα κερδίσει τις εκλογές και ποια τα οφέλη Τσίπρα από τις Πρέσπες

https://eladanews.gr/politics/pithia-to-idrima-soros-poios-tha-kerdisei-tis-ekloghes-kai-poia-ta-ofeli-tsipra-apo-tis-prespes?7049 EladaNews.gr
«Πυθία» το Ίδρυμα Σόρος – Ποιος θα κερδίσει τις εκλογές και ποια τα οφέλη Τσίπρα από τις Πρέσπες

Έκθεση 28 σελίδων από το Ίδρυμα Σόρος βάφτισε την πΓΔΜ Βόρεια Μακεδονία πριν ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Απαριθμεί τα οφέλη για τον Αλέξη Τσίπρα από την ψήφιση της Συμφωνίας. Προβλέπει, πότε θα γίνουν εκλογές, το νικητή των εκλογών και πόσα κόμματα και ποια θα μπουν στη Βουλή.

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση έχει δημοσιεύσει εδώ και καιρό το Ίδρυμα Σόρος με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Οργανισµός, Open Society που ίδρυσε και χρηματοδοτεί ο Τζορτζ Σόρος, έδωσε στη δηµοσιότητα την έκθεση που επί της ουσίας μιλάει για την επόμενη ημέρα από την Συμφωνία των Πρεσπών.


Ο τίτλος είναι: «Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται µετά;» και στην έκθεση έχει βαφτιστεί ήδη η γειτονική μας χώρα ως Βόρεια Μακεδονία. Στο εισαγωγικό σημείωμα περιγράφονται οι πρωταγωνιστές της Συμφωνίας των Πρεσπών ένας προς ένας και επισημαίνεται ότι η συμφωνία είναι ακόμα εύθραυστη εξαιτίας των εθνικιστών που αντιδρούν και στις δυο πλευρές των συνόρων. Λέει ακόμα ότι η στο θέμα έχουν αναμιχθεί τόσο η Ρωσία όσο και χώρες των Βαλκανίων. Κυρίως όμως αναφέρεται στην Ελλάδα. Και πως με το πέρασμα των χρόνων επηρέασε και πόσο την πολιτική κατάσταση στη χώρα.


Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στις αντιδράσεις που υπήρχαν στην Ελλάδα από την αρχή έως τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Και εξαφανίστηκε από την ατζέντα το 1995 με την ενδιάμεση συμφωνία. Αναφέρει επίσης ότι θέμα συντηρούσαν μόνο εθνικιστικά ΜΜΕ. Και ενώ ήταν σε ύφεση επανήλθε στο προσκήνιο το 2017. Στην έκθεση περιγράφονται λεπτομερώς οι αντιδράσεις αλλά και τα συλλαλητήρια που έγιναν στην χώρα μας με κορυφαίο εκείνο του Φεβρουαρίου του 2018. Λέει ακόμα ότι η αντιπολίτευση προσπάθησε να συνδέσει την υπόθεση Νοβάρτις με τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια υποστηρίζοντας τότε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε με το σκάνδαλο Νοβάρτις να αποσπάσει την προσοχή από το θέμα της ονομασίας. Με τον τρόπο γραφής να δείχνει ότι το ίδρυμα Σόρος είναι σαφώς υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών περιγράφει όλα όσα ζήσαμε μέχρι σήμερα αποκαλώντας εθνικιστές όσους ήταν κατά της συμφωνίας. Λέει επίσης το αυτονόητο ότι όσο πιο βόρεια ανεβαίνει κανείς στην Ελλάδα τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά αντίθεσης στην συμφωνία.


Όλη η αντιπολίτευση κατά της συμφωνίας εκτός από το Ποτάμι

Η έκθεση συντάχθηκε πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή και ως άλλες Πυθίες οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι το μόνο κόμμα που θα ψηφίσει υπέρ θα είναι το Ποτάμι. Η έκθεση επαινεί ονοµαστικά τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Νίκο Μέρτζο για τη θέση που πήραν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.


Τα οφέλη, οι εκλογές και τα μικρά κόμματα

Η έκθεση εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν πριν ή μαζί με τις ευρωεκλογές του Μαϊου και λέει επικαλούμενη τις δημοσκοπήσεις ότι ο δικομματισμός θα κυριαρχήσει και πάλι με πρώτη τη ΝΔ αλλά και δεύτερο αλλά ισχυρό κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα προβλέπει ότι στις εκλογές η ΝΔ θα κερδίσει µε διαφορά από πέντε ως δέκα µονάδες.


Προβλέπει επίσης ότι τα μόνα από τα μικρά κόμματα που θα μπουν στην Βουλή είναι Η Χρυσή Αυγή, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ. Βέβαια, αναφέρει ότι δεν αποκλείεται να μπει και άλλο ένα κόμμα στη Βουλή από τον χώρο της άκρας δεξιάς. Προβλέπει επίσης ότι το φιλορωσικό – όπως το αποκαλεί – κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου δεν αποκλείεται να μπει επίσης στη Βουλή. Το ερώτημα επίσης που τίθεται, όπως αναφέρει η έκθεση είναι αν η ΝΔ θα καταφέρει να έχει την πλειοψηφία έτσι ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση ή αν θα αναγκαστεί να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας.


Κέρδη και χασούρες για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει απώλειες σε σχέση με τα εκλογικά αποτελέσματα του 2015 αλλά όχι από την Συμφωνία των Πρεσπών. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να τονώσει την εικόνα του ανάµεσα σε ξένους εταίρους κλειδιά, από τις ΗΠΑ και τη Γερµανία µέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που θα µπορούσε να αποδειχθεί επωφελές για να βελτιώσει το διεθνές πολιτικό κλίµα που περιβάλλει τις αποφάσεις σχετικά µε την οικονοµική ατζέντα».


Δείτε όλη την έκθεση





Πηγή: newsit.gr

Leave a comment